Το θάνατο του 52χρονου συναδέλφου που νοσηλεύονταν από τις 18 Γενάρη σε νοσοκομείο, μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι κατά την παραλαβή εμπορευμάτων σε κατάστημα «AB shop and go» στην Κυψέλη, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο, σημειώνει ο Σύλλογος, ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο για την ασφάλεια των εργαζόμενων στα καταστήματα στην φόρτωση – εκφόρτωση τους, σε κανένα κατάστημα, πολύ περισσότερο σε αυτά μέσα στο κέντρο.
Ο Σύλλογος έχει ζητήσει εδώ και μήνες από την Επιθεώρηση Εργασίας να γίνουν έλεγχοι και να ληφθούν άμεσα μέτρα όμως οι μηχανισμοί ελέγχου είναι υποστελεχωμένοι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και οι έλεγχοι είτε δεν πραγματοποιούνται είτε γίνονται μετά από μήνες «με αποτέλεσμα να είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με πολύ επικίνδυνες συνθήκες εργασίας».
Στο συγκεκριμένο κατάστημα, αναφέρει, καθημερινά η παραλαβή εμπορευμάτων, δύο και τριών φορτηγών, γίνεται από την είσοδο χωρίς καμία υποδομή, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας. Εκπρόσωποι του συλλόγου που πραγματοποίησαν παρέμβαση στο κατάστημα διαπίστωσαν ότι «οι συνθήκες εργασίας είναι τραγικές, ένας εργασιακός χώρος πραγματικά παγίδα θανάτου με ευθύνη της εργοδοσίας». Αν σε αυτές τις συνθήκες «προστεθεί η εντατικοποίηση, οι πιέσεις για να βγει η δουλειά, τα σερί 6ήμερα, τα ωράρια και προγράμματα λάστιχο, δε μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα αλλά για συνειδητά εργοδοτικά εγκλήματα.»
Ακόμα καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τον θάνατο του συναδέλφου «λέγοντας ότι “δεν τήρησε το πρωτόκολλο επειδή παρέλαβε μόνος του”, “φταίει το νοσοκομείο που νοσηλευόταν”, “είχε προβλήματα με την καρδιά του”, “είχε ξαναπέσει μικρός”. Δηλαδή ότι η εταιρία δεν έχει καμιά ευθύνη. Δεν φταίνε τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο κατάστημα. Φτάνουν στο σημείο να ρίχνουν την ευθύνη στο συνάδελφο».
Ο Σύλλογος απαιτεί να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και κάθε αρμόδιο φορέα για τις συνθήκες του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος. Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην επιχείρηση κατά πόσο και αν τηρούνται μετρά για την ασφάλεια των συναδέλφων. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν οργανωμένοι στο σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, «βάζοντας φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας, στα “Τέμπη” που ζούμε κάθε μέρα μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες», καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και σε κινητοποίηση αύριο Τρίτη 8 Απρίλη στις 5 μ.μ. στην πλατεία Κυψέλης.