Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελληνοτουρκικά: Με «Πολιτικό Διάλογο» και «Θετική Ατζέντα» συνεχίστηκε το παζάρι

Προετοιμασία εδάφους μέσα από επιχειρηματικές συμφωνίες, για να υπάρξει διευθέτηση σε ζητήματα που ακουμπούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Συνεχίζεται το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, με στόχο να υπάρξουν διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, για τη θωράκιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, παράλληλα με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που «τρέχουν» στην Ενέργεια, στη διαμετακόμιση κ.α.

Χαρακτηριστικά, χθες έγινε στην Αθήνα η 3η κατά σειρά συνάντηση της διαδικασίας «Πολιτικού Διαλόγου» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, με συνομιλίες μεταξύ των υφυπουργών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Mehmet Kemal Bozay.

Οπως λέγεται, η διαδικασία του «Πολιτικού Διαλόγου» αποτελεί τον πιο σημαντικό δίαυλο μεταξύ των δύο μερών, καθώς δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν επί των πιο σημαντικών ζητημάτων της διμερούς ατζέντας (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως διατείνεται ότι συζητά η ελληνική κυβέρνηση, και ό,τι βάζει η τουρκική, αναφερόμενη σε «αλληλένδετα» ζητήματα, προωθώντας «λύση – πακέτο» για τα χωρικά ύδατα, τις «γκρίζες ζώνες», την αποστρατιωτικοποίηση κ.λπ.).

Στο επίσημο κοινό ανακοινωθέν, πάντως, έγραψαν ότι «συζήτησαν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων και έκαναν απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων και προοπτικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (σ.σ. ΑΣΣ, με τη συμμετοχή Μητσοτάκη – Ερντογάν) που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία το επόμενο έτος. Συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και περιφερειακά ζητήματα υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω διερεύνηση τομέων διμερούς και διεθνούς συνεργασίας».

Διευρύνονται οι οικονομικές συνέργειες

Προχθές έγινε στην Αθήνα και ο 7ος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας» (αφορά πεδία επιχειρηματικής – οικονομικής συνεργασίας) μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Bozay.

Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, ο όγκος των διμερών συναλλαγών αναμένεται να αγγίξει τα 6 δισ. δολάρια το 2024, με στόχο να φτάσει τα 10 δισ. Κοινός στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, βέβαια, είναι να αποτελέσουν οι διμερείς επιχειρηματικές συνέργειες το «υπόστρωμα» μιας μελλοντικής συμφωνίας διευθετήσεων που θα περιλαμβάνει τις βασικές διεκδικήσεις – αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν των συναντήσεων στην Αθήνα, δεν αποκλείεται και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Γεραπετρίτης και Φιντάν βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ (η ατζέντα περιλαμβάνει τη λεγόμενη Νότια Γειτονία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τις «πρόσφατες εξελίξεις» στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ιορδανίας και το Ουκρανικό, βλ. σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες στήλες της εφημερίδας), οπότε δεν αποκλείεται συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου. Οπως διαχέεται, αντικείμενο θα είναι το πώς θα οργανώσουν το επόμενο ΑΣΣ, τέλη Γενάρη ή αρχές Φλεβάρη.

Εξάλλου, οι δύο υπουργοί θα βρεθούν και στη Μάλτα από σήμερα Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, στη σύνοδο του Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σε άλλη μια σύμπλευση πάνω σε κοινά συμφέροντα και σχέδια, οι δύο κυβερνήσεις συγκρότησαν ένα είδος κοινής διπλής υποψηφιότητας: Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γγ του ΟΑΣΕ, ενώ η Τουρκία την υποψηφιότητα της νομικού Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Εφησυχασμός από τον Γεραπετρίτη

Ο ίδιος ο Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες σε συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», επιβεβαίωσε ότι με τον Φιντάν θα «συμπέσουν» σε Βρυξέλλες και Μάλτα και ότι θα συζητήσουν και «περαιτέρω», με ζήτημα «αιχμής» στην παρούσα στιγμή την οργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, παραπέμποντας σε «Θετική Ατζέντα» και «Πολιτικό Διάλογο», χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό» να διατηρείται η «κίνηση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να συνεχίζονται οι «επαφές», έστω κι αν – όπως είπε – δεν έχει βρεθεί ακόμα «κοινός τόπος» για μια συζήτηση περί οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Δεν εθελοτυφλούμε, αλλά προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις σχέσεις ειρήνης και να συζητούμε για να προλαμβάνονται εντάσεις και κρίσεις», επανέλαβε το αφήγημα της κυβέρνησης, αποσιωπώντας ότι στον κόσμο του κεφαλαίου εντάσεις και συμβιβασμοί εναλλάσσονται, προετοιμάζοντας τους επόμενους γύρους της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων σε βάρος των λαών.

Αλλωστε και ο ίδιος, ερωτηθείς αν θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (με την Τουρκία να στέλνει το προηγούμενο διάστημα πολεμικά της πλοία στα ανοιχτά της Κάσου, ισχυριζόμενη ότι το έργο πάει να γίνει σε δική της υφαλοκρηπίδα), παραδέχτηκε ότι εκδηλώνονται «εντάσεις», έσπευσε όμως να παρουσιάσει περίπου ως κατόρθωμα το ότι «δεν έχουν οδηγήσει σε κρίση».

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι αυτή διεξάγεται «σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με προϊούσες καταστάσεις κρίσεως». Εξέφρασε δε «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι «η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλη την ελληνική ομογένεια έτσι ώστε να παράσχει την όποια συνδρομή απαιτηθεί».

Οσο για το Ουκρανικό, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», ενώ, δίνοντας μια βαθύτερη ματιά στην ατζέντα της Συνόδου, είπε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Χάγης τον επόμενο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμωθεί η ευρωατλαντική συμμαχία».

Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε επισπεύδουσα δύναμη στο να τεθεί η έμφαση στη Νότια Γειτονία, στις κρίσεις οι οποίες αυτήν τη στιγμή μαστίζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική θα συνεχίσει να έχει έναν παραγωγικό ρόλο, έτσι ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα που μας ταλανίζουν», προϊδεάζοντας βασικά για τα επόμενα βήματα της εμπλοκής.

Στην Ουάσιγκτον ο Δένδιας

Εξάλλου και ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, αρθρογραφώντας στην έκδοση «World Review 2024», περιέγραψε ένα «ασταθές γεωπολιτικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή μας» και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας δεν έχει την τύχη να βρίσκεται στην περιοχή του Λουξεμβούργου», ενώ έβαλε στόχο της ντόπιας αστικής τάξης «να διαθέτει Ενοπλες Δυνάμεις που θα είναι σε θέση να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα και τα δικαιώματά της, αλλά και να έχει ρόλο στις εξελίξεις, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σημειωτέον, ο Δένδιας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου μετέχει σήμερα σε φόρουμ, σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της διακυβέρνησης: Διεθνής ασφάλεια σε μια εποχή εθνικισμού». Επίσης, αναμένεται να έχει επαφές με «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» του ευρωατλαντικού άξονα.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις