Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις «ευχές» της ΕΕ…

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τη στάση των «συμμάχων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή στο Κείμενο Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής διατυπώνονται..

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τη στάση των «συμμάχων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή στο Κείμενο Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής διατυπώνονται «ευχές» για την προκλητικότητα της Τουρκίας και το μνημόνιο της Άγκυρας με τη Λιβύη. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη… συμπαράσταση των «εταίρων», που το μόνο που έκαναν ήταν να επαναλάβουν γενικότητες, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, κάτι που δεν έχει αποτρέψει τις κινήσεις της Τουρκίας. 

Στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη». Εκφράζεται η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και, υπενθυμίζει «τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία». Επίσης,«επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Στην ίδια γραμμή με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτό που καλλιεργείται είναι ένα κλίμα εθνικής ευφορίας, επειδή οι «προστάτες» καταχώρησαν ορισμένες φράσεις που έχουν κι άλλες φορές πραγματοποιήσει. Φυσικά, τα περί «αλληλεγγύης» των «συμμάχων» δεν αποτρέπουν σε τίποτα τη διατήρηση των σχέσεων της ΕΕ, όπως και του ΝΑΤΟ του οποίου είναι μέλος η Τουρκία, με την Άγκυρα. Παραμένει, για λόγους γεωπολιτικούς μια χώρα που η ΕΕ θα συνεχίσει να διατηρεί «δεσμούς», διότι αυτό επιτάσσουν τα οικονομικά συμφέροντα των χωρών της.  Το είπε, άλλωστε και ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που – παρά την δήλωση «αλληλεγγύης» – υποστήριξε:  «Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε διάλογο με αυτήν τη σημαντική χώρα (σ.σ. την Τουρκία). Γνωρίζουμε ότι όσον αφορά τη μετανάστευση, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η στενή συνεργασία. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, τι θέλουμε με αυτήν τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής  στις  Βρυξέλλες, υποστήριξε: «Θεωρούμε τη συμφωνία αυτή (σ.σ μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης) άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επιμένουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα φόρα και στον ΟΗΕ». «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ισχυρίστηκε, για να συμπληρώσει:  «Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός. Η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά μετά την κίνησή της να υπογράψει αυτό το άκυρο μνημόνιο»

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε και την απάντηση του πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε για την διαφοροποιημένη – σε επίπεδο λόγων – του Βούλγαρου προέδρου Μπ. Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους, γιατί μπορεί να τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή».  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε για τις δηλώσεις Μπορίσοφ ότι «μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Στήριξε την Ελλάδα ανεπιφύλακτα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» και πρόσθεσε: «Από τις Βρυξέλλες, στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελόριζο ως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο. Θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». 

Τέλος, μπροστά και στη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε οι ΗΠΑ επαναλάβουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα για το «άκυρο μνημόνιο» Τουρκίας – Λιβύης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις