Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελλάδα – Τουρκία: Κλιμακώνονται οι προκλήσεις, αλλά και οι «εκκλήσεις» για επώδυνες «διευθετήσεις»

Κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική επιθετικότητα, με αιχμή τις απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Οι προκλήσεις της Άγκυρας σε επίπεδο ρητορικής..

Κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική επιθετικότητα, με αιχμή τις απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας σε επίπεδο ρητορικής και επί του πεδίου συμβαδίζουν με τις προτροπές για «διάλογο», με στόχο τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών «διαφορών», όπως προκλητικά βαφτίζουν τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τους οποίους προέχει η διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής».

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπ.  Καλίν, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο για μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη. Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από τις εξελίξεις. 

Την ίδια ώρα, δεν περνά απαρατήρητη η συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο Ιμπ. Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν. Κεντρικό ζήτημα της συνάντησης ήταν η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συζητήθηκαν και τα Ελληνοτουρκικά, τα οποία εντάσσονται όλο και περισσότερο στο ευρύτερο παζάρι της Άγκυρας με τους Ευρωατλαντικούς.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συνάντηση ανέφερε πως «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Σύμφωνα δε με τον Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες συζήτησαν «τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς δεν είναι μυστικό πως οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θέλουν να ξεκινήσει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση στην περιοχή.

Τη δική της σημασία έχει και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια («Πρώτο Θέμα»), πως «έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Έναν διάλογο που φυσικά δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, η άλλη πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ν. Δένδιας αφού διαβεβαίωσε πως «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας», πρόσθεσε: «Αναζητούμε τρόπους ώστε η Τουρκία να βγει από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεγκλωβιζόμενη πολιτική προκειμένου να δημιουργηθούν οι ελάχιστες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου ή τουλάχιστον κάποιων επαφών».

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις