Βιντεοθήκη

Ελλάδα 2021 σε λεωφορείο: «Σήκω πάνω να κάτσει η κυρία» – Ρατσιστικός τραμπουκισμός σε μετανάστη

Εξήντα έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ιστορία της αφροαμερικανίδας Ρόζα Παρκς (1955) στις ΗΠΑ, η οποία διώχθηκε γιατί αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός

Εξήντα έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ιστορία της αφροαμερικανίδας Ρόζα Παρκς (1955) στις ΗΠΑ, η οποία διώχθηκε γιατί αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός, στην Αθήνα του 2021 μετανάστης υποχρεώθηκε να σηκωθεί από τη δίκη του θέση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του sputnik.gr  το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Πέμπτης, 6 Μαΐου.  

Η ιστορία καταγράφεται ως εξής: Μια επιβάτης σε λεωφορείο της γραμμής Α11 ζήτησε από μετανάστη επιβάτη να της παραχωρήσει τη διπλανή θέση. Ο μετανάστης αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πανδημία και τα μέτρα προστασίας. Η επιβάτης, ωστόσο, απαίτησε να κάτσει στη θέση υποστηρίζοντας πως δεν έχει λογική να μένει κενή, λέγοντας ότι το λεωφορείο είναι γεμάτο. Ζήτησε από τον οδηγό να παρέμβει. Ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο και πήγε στο πίσω μέρος όπου εξελισσόταν η συζήτηση. Από εκεί και πέρα υπάρχει το βίντεο.  «Σήκω πάνω τώρα, γιατί εδώ κουμάντο κάνω εγώ. Δεν θα πεις εσύ σε κανένα “δεν θα κάτσεις”. Το κατάλαβες;”. Σήκω πάνω να κάτσει η κυρία. Σήκω να κάτσει η κυρία» , είπε ο οδηγός.

Καμία δικαιολογία, ούτε για τον οδηγό, ούτε για τους τριγύρω «Ελληναράδες» (ευτυχώς αρκετοί αντέδρασαν). Οι ρατσιστικοί τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΥ υποστηρίζει:  «Με αφορμή περιστατικό που προβάλλεται σε βίντεο, στο οποίο φέρεται εργαζόμενος της Ο.ΣΥ. Α.Ε. να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει καθ’ ουδεμία περίπτωση με τις αξίες της Εταιρείας. Η Ο.ΣΥ. Α.Ε. επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει κάθε συμπεριφορά που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις αρχές της και διαβεβαιώνει το επιβατικό κοινό και τους πολίτες ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες. Η Ο.ΣΥ. Α.Ε. επαναλαμβάνει ότι βασικός στόχος της είναι η ασφαλής και ποιοτική μεταφορά του επιβατικού κοινού και ενημερώνει ότι σε περιπτώσεις, όπως η ανωτέρω, εφόσον διαπιστώνεται εμπλοκή υπαλλήλου της Εταιρείας, οι κυρώσεις είναι βαρύτατες».  

 

(Επισκέψεις: 3.931 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend