Διεθνή

Εκτός ελέγχου η πανδημία στη Βραζιλία – Πάνω από 300 χιλιάδες νεκροί

Οι μακάβριοι αριθμοί της πανδημίας του νέου κορονοϊού πετούν από ρεκόρ σε ρεκόρ στη Βραζιλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 θανάτων μέσα σ’ έναν χρόνο και η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου.

Σε συνεχή επιτάχυνση από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η θνητότητα της COVID-19 θα σπάσει τον Μάρτιο όλα τα ρεκόρ μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα το 2020.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που θεωρούνται υποτιμημένα από πολλούς επιστήμονες, άλλοι 2.009 θάνατοι προστέθηκαν χθες Τετάρτη στον απολογισμό των θυμάτων, που αυξήθηκε σε 300.685 νεκρούς ως εδώ.

Πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο. Ενώ χθες ανακοινώθηκε πως διαγνώστηκαν άλλα σχεδόν 90.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το άθροισμα των μολύνσεων να φθάνει τα 12,2 εκατ. επί συνόλου 212 εκατ. κατοίκων.

Η ανάφλεξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία στους γείτονές της στη Λατινική Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους P1 του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Αμαζόνιο και είναι πιο μολυσματικό – και πιο θανατηφόρο. Αντίθετα με το πρώτο κύμα, το 2020, το δεύτερο κύμα σαρώνει όλη τη χώρα ταυτόχρονα, ενώ σκοτώνει νεότερους ασθενείς.

Σε σχεδόν όλες τις βραζιλιάνικες πολιτείες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πλησιάζουν στον κορεσμό, το σύστημα των νοσοκομείων στην κατάρρευση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνά καθημερινά τα όρια της αντοχής του, παρά την εξάντληση.

Ο βραζιλιάνικος Τύπος περιγράφει δραματικές σκηνές: πτώματα αφημένα σε διαδρόμους νοσοκομείων· τους θανάτους 100 ανθρώπων επειδή δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ στην πολιτεία Σαν Πάουλου. Τα αποθέματα οξυγόνου και των κιτ διασωλήνωσης, όπου δεν έχουν εξαντληθεί, πλησιάζουν σε κρίσιμα επίπεδα.

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνέστησε επιτροπή κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς δέχεται ολοένα πιο σφοδρές επικρίσεις για το πώς έχει χειριστεί την υγειονομική κρίση.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορονοϊού προχωρά με απελπιστικά βραδύ ρυθμό. Μόλις 3,7 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και Βραζιλιάνες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό και λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων εμβολίων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

(Επισκέψεις: 300 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend