Διεθνή

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν

Έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου συγκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα σφοδρά παζάρια με αφορμή τόσο το θέμα των S-400 αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ερντογάν ματαίωσε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο θα απασχολήσουν τα αντίποινα στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Κύπρος για το πλήρωμα του «Πορθητή».

Το κλίμα των αντιποίνων που αναμένεται να εξεταστούν σήμερα, δίνουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, με προεξάρχουσα την «Γενί Σαφάκ». Σε άρθρο του στη συγκεκριμένη εφημερίδα ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τσεμ Γκιουρντενίζ, αναφέρει τα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει η Άγκυρα:

— Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλλει στο συγκεκριμένο ένταλμα (π.χ. η συμφωνία για το Προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.

— Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα.

— Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο «Yavuz» στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της.

— Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων.

— Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

— Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους.

Όσο αφορά το «μέτωπο» με τις ΗΠΑ με αφορμή την αγορά των S-400, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή, η οποία εστάλη από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθούμενου F-35, «δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα».

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, την οποία είδε το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» και στην οποία ο Σάναχαν περιγράφει το πώς η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

(Επισκέψεις: 663 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend