Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες, κεραυνοί, μπουρίνια μέχρι και το Σάββατο

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα..

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Α. Σήμερα Πέμπτη (29-08-24)

1. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Β. Αύριο Παρασκευή (30-08-24)

1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Γ. Μεθαύριο Σάββατο (31-08-24)

1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης 29/08.

Χάρτης 1. Ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι (12:00 – 15:00) της Πέμπτης 29/08

Χάρτης 2. Ο υετός που αναμένεται το απόγευμα (15:00 – 18:00) της Πέμπτης 29/08

Κορύφωση της κακοκαιρίας προβλέπει το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει ότι αιτία αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που θα επικρατήσει ανάμεσα στη χαμηλή ατμόσφαιρα αλλά και σε στρώματα αυτής που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη μιας και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της ανατολικής βορειοανατολίκής Ευρώπης θα κινηθούν προς την Ελλάδα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι βροχές, καταιγίδες, χαλαζι και αυξημένη συχνότητα κεραυνών – αστραπών.

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, οι περιοχές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, η Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, η Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και η Πελοπόννησος.

Κολυδάς: Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη»

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί σε ανάρτησή του τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη». Όπως υπογραμμίζει: «ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες. Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για το λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές , όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης».

Και προσθέτει: «Ο όρος “ψυχρή λίμνη” αποτελεί μετάφραση του όρου “Cold Pool” (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:

 

Σχετικά θέματα