Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκκλησία και εκλογές: Η παρέμβαση Ιερώνυμου, το ακροδεξιό κόμμα «Νίκη» και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

Με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας», στο..

Με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για «εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας», στο πλαίσιο των εκλογών, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έκανε δήλωση.

Η παρέμβαση Ιερώνυμου έρχεται μετά από δημοσιεύματα και τοποθετήσεις που αφορούν το ακροδεξιό κόμμα «Νίκη», που πλησίασε το 3%, και τη σχέση του με παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και μοναστήρια (δηλώσεις Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, δηλώσεις του πρώην υπουργού Γ. Φλωρίδη κ.α). 

Στο όλο ζήτημα χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι… εμπλέκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» επιβεβαιώνεται ότι Κ. Μητσοτάκης θα μεταβή στη Μοναστική Πολιτεία με πολιτικό στόχο να κερδίσει ψήφους που πήρε το κόμμα «Νίκη», αφού φέρεται να υπάρχουν μονές που έδωσαν «γραμμή» προς το συγκεκριμένο κόμμα.  Σύμφωνα, δε, με την ιστοσελίδα voria.gr o πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί στο Άγιο Όρος το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουνίου, με τον γιο του Κωνσταντίνο. 

Μέσα σε αυτές τις «ιερές» διεργασίες ήρθε και η δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που φαίνεται να έχει συγκεκριμένους αποδέκτες:  

Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός. Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς.

Όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί και για την σωτηρία όλων εργάζεται πιστή στις αρχές και στη διδασκαλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στην ιερή αποστολή Της. Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια, σε εκλεκτούς και μη, σε ευνοούμενους και σε παραπαίδια, γιατί για Αυτήν είμαστε όλοι μας παιδιά του ίδιου Θεού. Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να ‘’ποδηγετήσει” ή να ‘’χειραγωγήσει” ή να ‘’καθοδηγήσει” προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας.

Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει.

Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘’κομματίζεται” θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.

Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘’υπόγειας” ή ‘’μυστικής” ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ”.

 

 
 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις