Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΚ Πειραιά: Σάββατο 22 Γενάρη — Συλλαλητήριο πάλης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει την υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα, τη ζωή μας

Κινητοποίηση το Σάββατο 22 Γενάρη στις 12.30 το μεσημερι στην πλατεία Κοραή για την υπεράσπιση της ζωής του λαού διοργανώνει..

Κινητοποίηση το Σάββατο 22 Γενάρη στις 12.30 το μεσημερι στην πλατεία Κοραή για την υπεράσπιση της ζωής του λαού διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα Συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή.

Στο συλλαλητήριο καλούν σε μαζική συμμετοχή Σωματεία και φορείς του Πειραιά.

Η Ανακοίνωση κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά:

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

το Σάββατο 22 Γενάρη στις 12:30 στην πλατεία Κοραή.

Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που τσακίζει την υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα, τη ζωή μας.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Η κατάσταση με την πανδημία μάς βρίσκει καθημερινά απροστάτευτους μέσα και έξω από τους εργασιακούς μας χώρους. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 21.600 και εκατομμύρια άλλους να έχουν νοσήσει. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να πεθαίνουν εργαζόμενοι, απροστάτευτοι σε ένα σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο που να το θωρακίζει. Κανένα μέτρο που να προστατεύει τους χιλιάδες εργαζόμενους στους εργασιακούς χώρους σε καράβια, σε εμπορικά καταστήματα, σε αποθήκες, σε επισιτιστικά, σε ναυτιλιακές κ.α. Την ίδια στιγμή που το εμβόλιο αποτελεί ένα επίτευγμα της επιστήμης και της ιατρικής έρευνας και μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για την προστασία από την πανδημία, η υγειονομική και επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης το υπονομεύει και στην πράξη το ακυρώνει. Η κυβερνητική αυταρχική, εκβιαστική, τιμωρητική υποχρεωτικότητα που υλοποιείται μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Αυτή η πολιτική είναι σχεδιασμένη και οδηγεί στους διαχωρισμούς, σε αναστολές και απολύσεις, όπως ήδη έχει προαναγγελθεί για χιλιάδες υγειονομικούς και ανοίγει το δρόμο και για εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Τα πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε πολλές φορές ο ένας δίπλα στον άλλο είτε με συμπτώματα, είτε αν είμαστε επαφή με κάποιο κρούσμα γιατί αυτό επιβάλει η εργοδοσία. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το ίδιο ισχύει στο άνοιγμα των σχολείων όπου μετατρέπονται ουσιαστικά σε μονάδες υπερμετάδοσης του ιού όπως οι εργασιακοί μας χώροι.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο ΓΝ Νίκαιας ασθενείς στοιβάζονται σε φορεία και διαδρόμους γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι για να νοσηλευτούν. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν κολλήσει τον ιό και δεκάδες άλλοι βρίσκονται σε αναστολή. Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας από την μία θησαυρίζει και από την άλλη δεν δέχεται όσους νοσούν γιατί είναι «βαριά» περιστατικά.

Μόνη λύση για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα είναι να αντισταθούν σ αυτή την πολιτική που λογίζει ως κόστος την υγεία μας. Να την αντιπαλέψουμε με οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας και τους άλλους φορείς στις γειτονιές. Να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή της. Να παρέμβουμε με όλους τους τρόπους για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Απάντησή μας πρέπει να είναι η οργανωμένη εργατική λαϊκή παρέμβαση και πάλη για την υγεία και τη ζωή του λαού.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να δεχθούμε να αδειάζει η τσέπη μας πριν καλά καλά μπει το μηνιάτικο. Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, στα τρόφιμα, στο πετρέλαιο, στα ενοίκια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης είναι δυσβάστακτες. Δεν γίνεται στον 21ο αιώνα να ζούμε σε συνθήκες πολύ χειρότερες προηγούμενων δεκαετιών. Σήμερα είναι εφικτό να δουλεύουμε λιγότερο και να παίρνουμε περισσότερα αλλά αυτό έρχεται κόντρα με την κερδοφορία των αφεντικών μας. Η πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση στον δρόμο που χάραξε η προηγούμενη, έχει κοινό παρονομαστή το πόσα θα χάνουμε οι εργαζόμενοι για να κερδίζουν οι εργοδότες μας. Αυτή την πολιτική πρέπει να βάλουμε με την πάλη μας στο στόχαστρο για να την ανατρέψουμε. Με τον οργανωμένο αγώνα μας, με τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο. Να κάνουμε τους χώρους δουλειάς μας πεδία μάχης, κάστρα αγώνα για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει. Για να μπορούμε σήμερα να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Σε ένα τέτοιο αγώνα, ο νόμος Χατζηδάκη, αυτό το αντεργατικό έκτρωμα όχι μόνο θα μπλοκαριστεί αλλά θα τον στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σωτήρες από τα πάνω. Πρέπει την υπόθεση της πάλης να την πάρουμε στα δικά μας χέρια. Να μην επιτρέψουμε να βάλουν στο γύψο τα συνδικάτα, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Σήμερα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που δείχνουν ότι όταν οι εργαζόμενοί είναι ενωμένοι, διεκδικούν, παλεύουν με τα σωματεία τους μπορούν να καταφέρουν πράγματα που πριν φαινόντουσαν αδύνατα. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα σε κλάδους και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα δείχνουν τον δρόμο που με συνέπεια πρέπει να ακολουθήσει όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα υπάρχει πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί για το πως μπορείς να παλέψεις, να διεκδικήσεις και να καταφέρεις να αποσπάσεις νίκες για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για αυξήσεις στο μισθό, για καλύτερους όρους δουλειάς. Τέτοια παραδείγματα είναι στο χέρι μας να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους, την νεολαία, τους συνταξιούχους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου. Με γερά σωματεία, με το Εργατικό Κέντρο αποκούμπι στον κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, να κάνουμετην δυσαρέσκεια οργάνωση και πάλη για τη ζωή που μας αξίζει. Να οργανώσουμε την εργατική λαϊκή αντεπίθεση που θα βάλει φρένο και θα καταφέρει κατακτήσεις για μας και τα παιδιά μας.

Καλούμε την εργατική τάξη του Πειραιά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 22 Γενάρη στην πλατεία Κοραή στις 12:30 για να διεκδικήσουμε:

 1. Μαζικά επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Οργάνωση της επιδημιολογικής επιτήρησης και ιχνηλάτησης σε χώρους δουλειάς με κρατική ευθύνη.
 2. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, όπως του Μετροπόλιταν.
 3. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με τακτικές απολυμάνσεις.
 4. Άδειες ειδικού σκοπού σε όσους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους με το κόστος να επιβαρύνει το κράτος και την εργοδοσία.
 5. Τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες.
 6. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους με τον απαραίτητο προεμβολιαστικό έλεγχο. Ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”. Το εμβόλιο να αξιοποιηθεί ως όπλο ενάντια στην πανδημία και όχι μέσο επιβολής, εκβιασμού, τρομοκρατίας διαχωρισμού και ξηλώματος των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Απαγόρευση απόλυσης με αιτιολογία τον εμβολιασμό και την πανδημία.
 7. Κρατική χρηματοδότηση, άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων, της ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία νοσοκομείων που έκλεισαν.
 8. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά.
 9. Καμία αύξηση στα τιμολόγια της θέρμανσης και της τηλεθέρμανσης. Φθηνό ρεύμα και θέρμανση για τον λαό. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
 10. Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες. Επέκταση σε όλους τους οικισμούς του δικτύου τηλεθέρμανσης. Πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και συντήρηση του.
 11. Να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Όχι στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων. Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
 12. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας, χωρίς μειώσεις μισθών, χωρίς απολύσεις.
 13. Αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751.

Κάλεσμα συμμετοχής από Σωματεία και Φορείς

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων Πειραιά τονίζοντας πως “Δεν πρέπει να αφήσουμε να πεθαίνουν άλλοι συνάδελφοι μας, απροστάτευτοι σε ένα σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Καλούμε το κλάδο μας να παλέψει για ουσιαστικά μέτρα που να το θωρακίζουν, να παλέψουμε για μέτρα που να προστατεύουν τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου”. 

Ακόμα καλεί και το παράρτημα Πειραιά της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

“Αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και στη διαχείριση της πανδημίας που όλα τα μετρά με τη λογική κόστους  – οφέλους” αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία και φορείς του Κορυδαλλού, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου. 

Σε μαζική συμμετοχή καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ο οποίος καλεί τις γυναίκες της καθημερινής πάλης, να δυναμώσουν τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Παράλληλα προχωρά σε συλλογή υπογραφών.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις