Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974»

Μια σημαντική Εκθεση με έργα 151 καλλιτεχνών φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο, μέχρι τις 12 Μάρτη 2017

Ανοιξε τις πύλες της η έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950 – 1974», στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο,..

Ανοιξε τις πύλες της η έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950 – 1974», στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο, στη πλατεία Αυδή, στην οδό Λεωνίδου και Μυλλέρου, και Γερμανικού και Μυλλέρου, την οποία οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

[arve url=”https://youtu.be/Jk2xfih3h_Q”/]

Η Εκθεση έρχεται σε συνέχεια των επιτυχημένων εκθέσεων «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1936 – 1949» που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ στην Αθήνα και την Πάτρα, ενταγμένη στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου.

Το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974, μια ιστορική περίοδος που σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Εργο του Πέτρου Ζουμπουλάκη

 Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών εκθέτει έργα 151 εικαστικών καλλιτεχνών, που κατάφερε να συγκεντρώσει από τα μέλη του, από συλλογές και Μουσεία και έργα καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έχουν ζήσει οι ίδιοι τα γεγονότα της περιόδου 1950-1974 και τα έχουν φιλοτεχνήσει εκείνη την εποχή με βάση τα γεγονότα αυτά (πολιτικές διώξεις, εκτελέσεις, φυλακές, εξορία, πολιτική προσφυγιά, κ.ά.).

Ακόμα και καλλιτεχνών που για λόγους φυλακίσεων, εξοριών κλπ, δεν κατάφεραν να έχουν εικαστικό έργο μέσα σε αυτή την περίοδο αλλά λίγο αργότερα (μέχρι το 1977).

Και τέλος εικαστικών καλλιτεχνών που για κάποιο λόγο δεν ήταν στην Ελλάδα την συγκεκριμένη περίοδο (που ζούσαν στην πολιτική προσφυγιά, εξορία ή και αυτοεξορία), αλλά έχουν δημιουργήσει έργο ΜΕΣΑ σε αυτήν την περίοδο, που να αφορά τα γεγονότα 1950-1974.

Τα έργα που παρουσιάζονται φιλοτεχνήθηκαν κατά την περίοδο 1950-1977.

Εργο του Γιάννη Τσαρούχη

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν την Τρίτη 24 Γενάρη, η  Εύα Μελά, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, τόνισε: «Το θέμα της Αντίστασης είναι πάντα επίκαιρο. Από το 2008 η χώρα ζει την καπιταλιστική κρίση πιο έντονα, με ολέθριες επιπτώσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τους εργαζόμενους. Ο πόλεμος και το Προσφυγικό είναι η συνέχεια της ραγδαίας φτωχοποίησης που συντελείται, την ίδια ώρα που ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα, χάνεται. Το νερό, το ρεύμα, η Υγεία, η Παιδεία, η στέγη, η εργασία, η τέχνη, όλα τα κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Βλέπουμε καθημερινά, και με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ικόνιο αλλά και αλλού, ότι ο φασισμός σηκώνει κεφάλι.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία ιδεολογική ανοχή απέναντι στις προκλήσεις των φασιστοειδών και της εγκληματικής τους οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής. Η απαίτηση των καιρών είναι η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος και σε αυτή την ανασύνταξη η Τέχνη δεν μπορεί να είναι θεατής. Η Τέχνη είναι όπλο που δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των συνειδήσεων ώστε να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς οικονομικούς ανταγωνισμούς, χωρίς πολέμους, προσφυγιά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Εργο του Βασίλη Αρμάου

Σχετικά με τα εκθέματα η Ευα Μελά ανάφερε: «Στην Εκθεση υπάρχουν και παρουσιάζονται ντοκουμέντα από την καλλιτεχνική αντιστασιακή δράση τόσο στη διάρκεια της Χούντας όσο και παλιότερα.

Χαρακτικά – προκηρύξεις, έγγραφα και σκίτσα που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο και νόμιμο Τύπο. Ντοκουμέντα από τον Τύπο σχετικά με τις διώξεις καλλιτεχνών, σχετικά με τη λογοκρισία στην Τέχνη, καθώς και ντοκουμέντα από εκείνους που αρνήθηκαν το “βοήθημα” της Χούντας των συνταγματαρχών, όπως του Κλέαρχου Λουκόπουλου, του Αλέκου Κοντόπουλου και του Γιώργη Βαρλάμου και άλλων…

Εργο του Γιώργη Φαρσακίδη

Ντοκουμέντα επίσης σχετικά με τον Γιάννη Καΐλη, τον φοιτητή της ΑΣΚΤ που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της Χούντας μέσα σε ανεξιχνίαστες συνθήκες, καθώς και έργα από καλλιτέχνες που βρέθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες στην αναγκαστική προσφυγιά, ή στους μαρτυρικούς τόπους της εξορίας.

Δυστυχώς, λείπουν από την έκθεση έργα που έγιναν την περίοδο που αναφερόμαστε, τα οποία δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθούν, μιας και ανήκουν πλέον σε ιδιώτες (όπως σημαντικά σχετικά έργα του Δημήτρη Μυταρά ή έργα του Γιώργου Ιωάννου, του εξόριστου ζωγράφου Τάκη Τζανετέα, του Δημήτρη Κατσικογιάννη κ.ά.), που παρά τις προσπάθειες δεν τα βρήκαμε».

Εργο του Γιάννη Γαΐτη

Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί στο χώρο «εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης», όπου σε μια βάση δεδομένων κατατίθενται ό,τι στοιχεία υπάρχουν γύρω από τους καλλιτέχνες στην περίοδο 1936-1974.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων η Εκθεση:

«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950 – 1974»

Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στη πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, στην οδό Λεωνίδου και Μυλλέρου, και Γερμανικού και Μυλλέρου. Ωράρια λειτουργίας:

Τρίτη: 10.00 – 21.00
Τετάρτη – Σάββατο:
10.00 – 19.00
Κυριακή:
10.00 – 16.00

Κάθε Δευτέρα η Εκθεση θα είναι κλειστή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εργο του Γιώργου Αργυράκη

Οι 151 καλλιτέχνες που τα έργα τους φιλοξενούνται στην Εκθεση:

Α. Τάσσος, Αγγελάκης  Μιχάλης, Αθανασόπουλος Μπάμπης, Ακριβόπουλος Θανάσης, Ακριθάκης Αλέξης, Ακριτίδης Θεμιστοκλής, Αληθεινός Δημήτρης, Ανούση – Ηλία Ρένα, Απέργης Αχιλλέας, Αρβανίτης Ζαχαρίας, Αργυράκης Γιώργος, Αργυράκης Μίνως, Αρμάος Βασίλης, Αρμάου – Χατζηανδρέου Δέσποινα, Βακιρτζής Γιώργος, Βαλάσης Διονύσης, Βαλαβανίδης Γιάννης, Βαρλάμος Γιώργος, Βασιλείου Βιργινία (Βίργω), Βατζιάς Μάριος, Βλασίδης Βασίλης, Βλάσσης Άγγελος, Βογιατζής Γεώργιος, Βογιατζόγλου – Σκληρού Ισμήνη, Γαΐτης Γιάννης, Γερολυμάτος Διονύσης, Γιολδάσης Δημήτρης, Γιώτης Κωνσταντίνος, Γούλας Γιώργος, Γράββαλος Παναγιώτης, Γραμματόπουλος Κωνσταντίνος, Δαγκλής Χρήστος, Δανιήλ, Δαραδήμος Χαράλαμπος, Δεκουλάκος Ηλίας, Δημητρέας Βαγγέλης, Δήμου Γιώργος, Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Δίγκα Κλεοπάτρα, Δουραμάνης Περικλής, Δωρόπουλος Βασίλης, Ευγενίδης Νίκος, Ζιάκας Γιώργος, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Ζωγράφος Τάσος, Θεολόγου Παλαιολόγος, Θεοφίλης Γιάννης, Θόδωρος,Γλύπτης, Καΐλης Γιάννης, Κακαδιάρης Νίκος, Κακουλίδης Δημήτρης, Καλαμάρας Δημήτρης, Καλογηράτος Μεμάς, Κανακάκις Λευτέρης, Κανιάρης Βλάσης, Καννέλης Ορέστης, Καπράλος Χρήστος , Καραβέλα Μαρία, Καραγάτση Νίκη, Καράς Χρίστος, Κασιμάτης Στέλιος, Κάσσης Μιχάλης, Κατζουράκης Κυριάκος, Κατράκη Βάσω , Κατσουλίδης Τάκης, Κελαϊδής Βασίλης, Κεσσανλής Νίκος, Κευγάς Μιχάλης, Κινδύνη Άννα, Κοκκινίδης Δημοσθένης, Κοκκίνου Μαρία, Κοντός Δημήτρης, Κουκουλομάτης Σπύρος, Κουνάδης Κώστας, Κουνάλης Γιώργος, Κουρσάρης Σπύρος, Κουσίδου Ελένη, Κοψίδης Ράλλης, Κτιστοπούλου Μαρία, Κυριάκη Βάσω, Κυριακός Αλέκος, Κυρίτσης Απόστολος, Λεοντής Στάθης, Λουκόπουλος Κλέαρχος, Μακρή Ζιζή, Μακρής Μέμος, Μαλάμος Κώστας, Μήνης Θανάσης, Μιχαηλίδη Φανή, Μπαχαριάν Ασαντούρ, Μπότσογλου Χρόνης, Μποσταντζόγλου Μέντης, Μυταρά Χαρίκλεια, Μώλος Θωμάς, Νίκας Ηλίας, Νικολινάκος Μιχάλης, Ξενάκης Κωνσταντίνος, Ξενάκη Μαριάννα, Οικονομίδης Νίκος, Πάντος Θεόδωρος, Παπαγεωργίου Δημήτρης, Παπαγιάννης Θεόδωρος,  Παπάζογλου Άρης, Παραλής Νίκος, Παρμακέλης Γιάννης, Πατσόγλου – Ραφτοπούλου Αλεξάνδρα, Πατσόγλου Αριστείδης, Περδικίδης Δημήτρης, Πίτσιος Γιώργος, Πολυχρονόπουλος Κώστας, Πρέκας Πάρις, Ριζόπουλος Γρηγόρης, Ρίτσος Γιάννης, Ρόκος Κυριάκος, Ρωμανού Χρύσα, Σαρρή Λυδία, Σαρρής Φώτης, Σαχίνης Νίκος, Σεμερτζίδης Βάλιας, Σεμιτέκολλο Γρηγόρης, Σικελιώτης Γιώργος, Σιοτρόπου Νότα, Σκουλάκης Δημοσθένης, Σολιδάκης Βασίλης, Στασινοπούλου Άσπα, Στραβοράβδης Πέτρος, Στεφανίδης Γιάννης, Ταλαγάνης Δημήτρης, Τζανετάκης Σάββας, Τούγιας Γιώργος, Τριανταφύλλου Κωστής, Τρικαλινός Γιώργος, Τσαγκάρης Γιάννης, Τσακίρης Κυριάκος, Τσάρας Κώστας, Τσαρούχης Γιάννης, Φαεινός Βαγγέλης, Φαμέλης Γιώργος, Φαρσακίδης Γιώργος, Φιλίνη Άννα, Φρέρης Αιμίλιος, Φωτοπούλου Πηνελόπη, Φώτου Γρηγόρης, Χαζαράκη Αντιγόνη, Χανδέλη Όλγα, Χάρος Βασίλης, Χριστοφυλάκης Στυλιανός, Χαΐνης Γιάννης, Χαριάτη – Σισμάνη Κατερίνα, Ψυχοπαίδης Γιάννης.

Εργο του Κώστα Μαλάμου

Σχετικά θέματα

Απόψεις