Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εγκρίθηκε και τυπικά η αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη «New START»

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New START, μετέδωσαν τα ρωσικά..

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New START, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Νωρίτερα, η κάτω βουλή της Ρωσίας η Κρατική Δούμα, είχε εγκρίνει την απόφαση αυτή την οποία ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε χθεσινή του ομιλία.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δήλωνε ότι η Δύση θα πρέπει να δείξει «προθυμία να λάβει υπόψη τις ανησυχίες μας» προτού η Ρωσία μπορέσει να εξετάσει την επιστροφή της στη συμφωνία. «Όλα θα εξαρτηθούν από τη θέση της Δύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους κανόνες σχετικά με τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων που μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι τη λήξη της συνθήκης το 2026.

«Μεγάλο λάθος» η αποχώρηση δηλώνει ο Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από έναν δημοσιογράφο, στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου» που διεξάγεται σήμερα στη Βαρσοβία, απάντησε λακωνικά: «μεγάλο λάθος».

Μιλώντας εξάλλου στη σύνοδο ο Μπάιντεν είπε η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

«Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στην Πολωνία βρίσκεται και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μολονότι η χώρα της δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που ήταν παρών στη σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία «να διαβρώσει» την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τι είναι η συνθήκη New START

Η συνθήκη υπογράφηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.

Ετέθη σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.

Ωστόσο, οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από την συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας της Covid.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία.

Η Μόσχα είχε δηλώσει ότι προτίθεται να διαφυλάξει την συνθήκη, παρά την «καταστροφική προσέγγιση των ΗΠΑ» στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν από κοινού περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης προσάπτοντας στην Μόσχα ότι δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της δραστηριοτήτων στο έδαφός της.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι διακόπτει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την συνθήκη, αναφέροντας ότι απαντά με τον τρόπο αυτόν στα εμπόδια που έθεσε η Ουάσινγκτον στις ρωσικές επιθεωρήσεις στις ΗΠΑ.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις