Έφυγε από τη ζωή η Αρλέτα

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτισμός • 8 Αυγούστου 2017

Πέθανε σήμερα, Τρίτη 8 Αυγούστου, η Αρλέτα (το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα), μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Σφράγισε σαν τραγουδίστρια και σαν δημιουργός το ρεύμα του «νέου κύματος», του οποίου είναι η τυπική εκπρόσωπος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής.

Το Νέο Κύμα ήταν ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια σύνθεσης του λεγόμενου «έντεχνου» τραγουδιού με τη μορφή της μπαλάντας. Ο όρος είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού κινήματος nouvelle vague, που επικράτησε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1950 και μεταφέρθηκε στην ελληνική μουσική από τον Γιάννη Σπανό.

Οι καλλιτέχνες του «νέου κύματος»,  αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ ( στην Πλάκα). Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.

Στα πρώτα δισκογραφικά της βήματα, η Αρλέτα, συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email