Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος γλύπτης Κώστας Ρόθος

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος γλύπτης Κώστας Ρόθος, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.  Η ανακοίνωση:..

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος γλύπτης Κώστας Ρόθος, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. 

Η ανακοίνωση: «Ο Κώστας Ρόθος γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το 1947. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εργαστήρι του Γιάννη Παππά (1969-1974) και το 1979 γίνεται δόκιμο μέλος του ΕΕΤΕ.

Από το 1978 δίδαξε Πλαστική και Ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και εκλέχτηκε καθηγητής.

Πραγματοποίησε πέντε μεγάλες ατομικές εκθέσεις. Το 2007 έδειξε την δουλειά του με μεγάλα μνημειακά έργα στο πάρκο του ΤΕΙ Αθήνας, στο Αιγάλεω: «Αφιερωμένη σε αυτούς που αγωνίζονται για ενιαία δημόσια ανώτατη εκπαίδευση», όπως έγραψε.

Πήρε μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις: στην Ομαδική Έκθεση του 1974 για την συμπαράσταση στον Κυπριακό Λαό, στην 12η Πανελλήνια Έκθεση το 1975 στο Ζάππειο και το 1987 στον ΟΛΠ Πειραιώς. το 1976 συμμετείχε στον Εορτασμό της Unesco στη Νέα Σμύρνη και στο φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ. Το 1977 συμμετείχε στην Ομαδική Έκθεση 40 Καλλιτεχνών σε δήμους και κοινότητες με το ΕΕΤΕ , και στο
Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή.

Το 1978 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Πλαστικών Τεχνών και Κινηματογράφου στην Αττάλεια στην Τουρκία, , στην Πανελλήνια έκθεση Γλυπτικής στη Φιλοθέη και πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του Έκθεση στην Γκαλερί «Ώρα».

Το 1979 συμμετείχε στην Πανελλήνια Έκθεση Γλυπτικής στο Νέο Φάληρο και στην Πανελλήνια Έκθεση Νέων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το 1980 εκθέτει ατομικά στην Γκαλερί «DADA» και το 1981 συμμετέχει στην Έκθεση «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 είχε επίσημη συμμετοχή -μετά από πρόσκληση- στην Biennale Βουδαπέστης 1997 και πήρε μέρος στην Έκθεση «Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική» στον Πύργο Ηλείας και στην υπαίθρια Έκθεση «Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική» στη Θεσσαλονίκη. Το 1999 συμμετείχε στην Έκθεση και στη Δημοπρασία Έργων για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας. Το 2014 πήρε μέρος στην Έκθεση «Τέχνη και Αντίσταση Τώρα»,το 2018 στην Έκθεση Μικρογλυπτικής που συνδιοργάνωσε το ΕΕΤΕ και η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών
Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με το γλυπτό «Αντισταθείτε». Το 2020 συμμετείχε στην Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα Ειρήνης με την ΕΕΔΥΕ.

Στο εργαστήριό του δημιουργήθηκαν για το ΕΕΤΕ πολλά ομαδικά γλυπτά και εικαστικές εγκαταστάσεις και προετοιμάσθηκαν πολλά ομαδικά εικαστικά δρώμενα του ΕΕΤΕ , ενάντια στο ΝΑΤΟ, για τα δικαιώματα του Παλαιστινιακός λαού, ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στην επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.α. Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1975 μέχρι σήμερα.

Υπήρξε εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ σε Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής Έργων, στην Επιτροπή γλυπτικών έργων και αναμνηστικών στοιχείων του Δήμου Αθηναίων το 2001, επίσης στο ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων θητείας (1999-2000).
Εκπροσώπησε το ΕΕΤΕ στο Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το 1984, 1987, 1989, 1991, 1993 και 2001.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΤΕ ως ταμίας, διετέλεσε επίσης μέλος της εφορίας Γλυπτικής για χρόνια, καθώς και μέλος των Επιτροπών Κατάταξης και Κρίσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένειά του και στους οικείους του».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο του γλύπτη Κώστα Ρόθου σημειώνει:

«Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο Κώστα Ρόθο, έναν εμπνευσμένο γλύπτη και ιδιαίτερα αγαπητό -ως τη συνταξιοδότησή του- καθηγητή στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του πρώην ΤΕΙ Αθήνας.

Ο Κώστας Ρόθος υπήρξε ανήσυχο και διεισδυτικό πνεύμα με νεανική φλόγα στην ψυχή, ένα παράδειγμα κομμουνιστή καλλιτέχνη, που η κομματική του ιδιότητα βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική και η κομμουνιστική ιδεολογία του έβρισκε ολοκληρωμένη έκφραση στη δημιουργία του. Η ένταξή του στο κίνημα ξεκινά από τα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ιδιαίτερα ενεργή δράση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1975 και από τότε μέχρι σήμερα αγωνίστηκε από διάφορες θέσεις για τα προβλήματα της τέχνης και του κλάδου των εικαστικών. Το πλούσιο έργο του, αμέσως αναγνωρίσιμο για το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του, εκφράζει με σύγχρονη μορφή την αγωνία και πάλη των ανθρώπων για το δίκιο, την ευτυχία, την ειρήνη, την ομορφιά της ζωής.

Σύντροφέ μας, δεν σε ξεχνούμε, μα ούτε και μπορούμε να σε ξεχάσουμε. Οι ψιλόλιγνες μορφές σου που βαδίζουν μπροστά και δείχνουν ψηλά, ξέρουμε πως παίρνουν ζωή από την αιώνια πάλη των ανθρώπων για την κοινωνική απελευθέρωση, που είναι και δική μας πάλη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο γλύπτη Κώστα Ρόθο. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η συνεισφορά του ήταν πολύπλευρη και σημαντική όχι μόνο στον χώρο των εικαστικών, αλλά συνολικότερα. Πνεύμα ανήσυχο, ο Κώστας έθεσε την τέχνη, αλλά και τη δράση του στην υπηρεσία του αγώνα του λαού για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πείνα, πολέμους, προσφυγιά. Πέραν της αξιόλογης και πλούσιας καλλιτεχνικής του παραγωγής, ο Κώστας Ρόθος διετέλεσε μέχρι να συνταξιοδοτηθεί καθηγητής στη σχολή Γραφιστικών Τεχνών, (πρώην ΣΓΤΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας). Παράλληλα, ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εικαστικών καλλιτεχνών μέσω του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), του οποίου ήταν μέλος.

Ιδιαίτερη, όμως ήταν η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της δράσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στο πλευρό της ΕΕΔΥΕ. Ο ίδιος, όντας νέος σε ηλικία, συμμετείχε στην ομάδα των εικαστικών που φιλοτέχνησαν το λογότυπο της ΕΕΔΥΕ. Πήρε μέρος στις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης. Συνέβαλλε στην ανάπτυξη της δράσης της ΕΕΔΥΕ μετά το 1974 και την ανασυγκρότησή της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές δεκαετίας 1990 συμμετείχε μαζί με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες στη δημιουργία τοιχογραφιών για την ειρήνη σε μια σειρά από γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική ήταν η συμμετοχή και η πολύπλευρη στήριξή του στη διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης προς τιμήν των 60 χρόνων της ΕΕΔΥΕ, τον Δεκέμβρη του 2015.

Το εργαστήριο του Κώστα Ρόθου δεν υπήρξε μόνο ο χώρος της προσωπικής του δημιουργίας, αλλά χώρος ζυμώσεων, συζητήσεων με άλλους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα νεότερους, για όλα όσα απασχολούν το λαό μας, για το ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη. Παράλληλα αποτέλεσε τον χώρο δημιουργίας πολλών ομαδικών γλυπτών και εικαστικών εγκαταστάσεων για δρώμενα του ΕΕΤΕ, της ΕΕΔΥΕ, συνολικά του λαϊκού κινήματος για να εκφραστεί η διεθνιστική αλληλεγγύη του λαού μας σε αγωνιζόμενους λαούς, όπως ο Παλαιστινιακός, ο Κουβανικός κ.α., για να καταγγελθούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κι επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία κ.α.. Ξεχωρίζουν οι 1000 γύψινες νεκροκεφαλές που δημιουργήθηκαν από ομάδα εικαστικών και στήθηκαν στην οδό Ακαδημίας για να θυμίζουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τα 100 χάρτινα φέρετρα που δημιουργήθηκαν για διαδήλωση στην Ισραηλινή Πρεσβεία για να καταγγελθεί το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού. Το εικαστικό άρμα – δρώμενο με τις πετρελαιοπηγές και τους τραυματίες – θύματα του πολέμου για να καταγγελθεί το ιμπεριαλιστικό έγκλημα κατά του Ιράκ.

Οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποχαιρετάμε με θλίψη και σεβασμό τον Κώστα Ρόθο. Τιμάμε τη μνήμη του συνεχίζοντας και δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στους πολέμους και στην προσφυγιά. Για ένα κόσμο που οι λαοί θα βρίσκονται στο προσκήνιο της ιστορίας και θα ζουν με ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ τους.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγό του Ελένη, στον γιό του Αλέξανδρο και σε όλους τους οικείους του». 

Τα συλλυπητήριά τους για το χαμό του σ. Κώστα Ρόθου εκφράζουν η ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟΑ

«Με θλίψη αποχαιρετούμε το σύντροφό μας Κώστα Ρόθο. Ο Κώστας Ρόθος ήταν γλύπτης με μεγάλο πλούτο έργου, ενώ διετέλεσε μέχρι να συνταξιοδοτηθεί καθηγητής στη σχολή Γραφιστικών Τεχνών, (πρώην ΣΓΤΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας).

Ο  σύντροφος  έδρασε αταλάντευτα από το 1975 μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, ενώ πέρα από το πλούσιό του καλλιτεχνικό έργο,  ήταν και ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές και μαθητές του.

Όπως ο ίδιος έλεγε “Δεν μπορεί στην τέχνη να μην μπαίνει και η καθημερινότητα, τα προβλήματα, ο αγώνας… Ο άνθρωπος, οι καταστάσεις που όλοι βιώνουμε, τα αδιέξοδα που δεν έχουν τελειωμό, η μάχιμη παρουσία, ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό,πάντα απασχολούσαν τη γλυπτική μου”.

Το έργο του μοντέρνο και πάντα εμπνευσμένο από τους αγώνες του λαού, μας εμπνέει και σήμερα, είναι επίκαιρο και φρέσκο» επισημαίνουν.

Απόψεις