Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου..

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς και διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια», επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Αντίστασης της Χαμάς, χτυπήθηκε στην Τεχεράνη και ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, αυτός και ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Sepah των Φρουρών της Επανάστασης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πανηγυρίζει Ισραηλινός υπουργός

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ, Αμιτσάι Ελιγιάχου, δήλωσε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς «κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο».

«Το σιδερένιο χέρι που θα τους χτυπήσει, είναι αυτό που θα φέρει ειρήνη και λίγη παρηγοριά και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ζούμε ειρηνικά με αυτούς που επιθυμούν την ειρήνη», έγραψε ακόμη ο Ελιγιάχου σε μια ανάρτηση στο X.

Σοβαρή κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας

Η δολοφονία αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας και «βόμβα» στην προοπτική της εκεχειρίας, καθώς ο Χανίγια δεν ήταν μόνο ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αλλά και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Παράλληλα, η δολοφονία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που απειλεί να επεκταθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και καθώς συνεχίζεται η γενοκτονία στη Γάζα.

Χθες, το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπημά του στη Βηρυτό σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο 62χρονος Ισμαήλ Χανίγια ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Το 2006, ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές.

Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

Εννιά και πλέον μήνες μετά την φονική Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

(Πηγή: Al Jazeera, Wafa, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις