Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Ήθελαν να μας σκοτώσουν γιατί είμαστε ξένοι – Ένιωθα ότι έχω πεθάνει”, κατέθεσε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης

Με τις καταθέσεις των Αιγυπτίων αλιεργατών που είχαν δεχθεί δολοφονική επίθεση από μέλη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε η δίκη..

Με τις καταθέσεις των Αιγυπτίων αλιεργατών που είχαν δεχθεί δολοφονική επίθεση από μέλη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών. Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης, Εμπάρακ Αμπουζίντ, περιέγραψε στους δικαστές την επίθεση που δέχθηκε εκείνος και άλλοι τρεις ομοεθνείς του τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο σπίτι τους, στο Ικόνιο Περάματος.

“Στόχος τους ήταν να μας σκοτώσουν γιατί είμαστε ξένοι” κατέθεσε το θύμα του τάγματος εφόδου των ναζί της Χρυσής Αυγής .

 Σύμφωνα με την δικογραφία η ομάδα που ξυλοκόπησε α άγρια τον Αιγύπτιο συστάθηκε από μέλη της Τοπικής Περάματος της εγκληματικής οργάνωσης μετά από σχεδόν προτροπή του τότε βουλευτή Γιάννη Λαγού.

Με άφησαν “γιατί πίστεψαν ότι έχω πεθάνει”, είπε στο δικαστήριο περιγράφοντας όσα έζησε. 

“Εκείνη τη βραδιά κοιμόμουν στην ταράτσα γιατί είχε πολλή ζέστη και κουνούπια και έτσι συνήθιζα όταν είχε ζέστη…Κοιμήθηκα στην ταράτσα όπως συνηθίζω, γύρω στις 2-3 η ώρα, ένιωσα χτυπήματα στα πόδια μου… Τράβηξα την κουβέρτα και είδα πάρα πολλά άτομα με μαύρες μπλούζες που ήταν απο πάνω μου. Είδα ότι κρατούσαν σίδερα και ξύλα και με χτυπούσαν με αυτά και με κλωτσιές. Πέθανα πραγματικά, πέθανα. Έσπασε σε τρία σημεία η γνάθος και στράβωσε.

Είχα χτυπήματα και τραύματα στην κοιλιά και σε όλο το σώμα, έκανα δώδεκα ράμματα. Όταν με χτυπούσαν ένιωθα ότι έχω πεθάνει. Άκουσα, σαν σε όνειρο, την λέξη «πάμε» και έφυγαν από πάνω μου ενώ ήξεραν ότι σχεδόν έχω πεθάνει. Όταν συνήλθα κατάλαβα ότι ήμουν στο ασθενοφόρο. Χάθηκα ξανά, δε θυμάμαι αν ήταν πέντε λεπτά ή δύο ώρες αλλά ήμουν πεθαμένος. Ξανασυνήλθα όταν ήμουν στο νοσοκομείο, αλλά δεν ξέρω τι ώρα ήταν.

Τα δόντια μου ήταν σπασμένα, δώδεκα ράμματα στο κεφάλι, τρία κατάγματα στο σαγόνι. Από το κεφάλι μέχρι τα πόδια ήμουν σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όταν συνήλθα, ήταν ένας φίλος μου δίπλα μου και του είπα ότι θέλω να πάω να πεθάνω στην Αίγυπτο, κοντά στα παιδιά μου”, είπε ο μάρτυρας.

Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ αναφέρθηκε στις επεμβάσεις αποκατάστασης της σπασμένης γνάθου του λέγοντας ότι έκανε σχεδόν έξι μήνες να μιλήσει και πως 11 χρόνια μετά δεν μπορεί να φάει σκληρές τροφές.  “Έχω τρία κομμάτια σίδερο στο στόμα μου” συμπληρώνοντας πως θα τα έχει σε όλη του την ζωή καθώς έχει υποστεί μόνιμη παράλυση”.

Πρόεδρος (προς τον διερμηνέα): Τα έχει ακόμα τα σίδερα;

Μάρτυρας: Μάλιστα, και αν θέλετε μπορείτε να με στείλετε σε ένα νοσοκομείο να με εξετάσουν. Δε θυμάμαι πόσες μέρες έμεινα στο νοσοκομείο. Τα δόντια μου ήταν δεμένα με σίδερα..

Πρόεδρος: Ήταν άτομα της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή εγώ δεν ήξερα κάτι για αυτό. Αλλά όταν βγήκα από το Νοσοκομείο και συνήλθα, οι φίλοι μου, μου είπαν ότι ήταν της Χρυσής Αυγής γιατί όπως μου είπαν αφού με χτύπησαν πήγαν σε εκείνους και ήθελαν να μπουν μέσα να χτυπήσουν κι αυτούς. Μετά άκουσα το βίντεο του αρχηγού τους και εκείνη τη βραδιά είπε ότι «εμείς θα αντιμετωπίσουμε τους Αιγύπτιους ψαράδες”

Πρόεδρος: Ποιον αρχηγό εννοεί;

Μάρτυρας: Εκείνος που την προηγούμενη φορά καθόταν εδώ (δείχνει την θέση που καθόταν ο Γιάννης Λαγός στο εδώλιο)

Πρόεδρος: Ήθελαν να τον σκοτώσουν;

Μάρτυρας: Με σκότωσαν!

Πρόεδρος: Γιατί τον άφησαν και έφυγαν;

Μάρτυρας: Με αφήσανε νεκρό, γι’ αυτό φύγανε.

Πρόεδρος: Νόμισαν ότι ήταν νεκρός;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Ξέρει αν εκείνη την ημέρα ο βουλευτής Λαγός είχε δώσει ομιλία στο Πέραμα;

Μάρτυρας: Αυτός που ήταν εδώ την προηγούμενη φορά; Μου έδειξαν βίντεο από εκείνη την ημέρα που έλεγε ότι θα αντιμετωπίσουμε τους Aιγύπτιους ψαράδες κι εκείνη την ημέρα με χτύπησαν.. Στόχος τους ήταν να μας σκοτώσουν. 

Εισαγγελέας: Έκανε αγωγή για να αποζημιωθεί;

Μάρτυρας: Εγώ δεν θέλω χρήματα ως αντάλλαγμα για τη ζωή μου . Η αμοιβή μου θα είναι να μείνουν στη φυλακή. Ένας άλλος φίλος μου πέθανε. Όταν εγώ βάζω τη ζωή μου για να κερδίσω χρήματα, το δίκιο των φίλων μου πού θα πάει;

Εισαγγελέας: Απέκτησε άδεια παραμονής ως θύμα εγκληματικής οργάνωσης; Έχει τη δυνατότητα να λάβει άδεια παραμονής βάσει του νόμου.

Μάρτυρας: Δύο χρόνια μετά από αυτά τα γεγονότα δεν είχα άδεια παραμονής. Μετά ο δικηγόρος με βοήθησε για να αποκτήσω άδεια παραμονής για να είμαι νόμιμος.

Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου ο μάρτυρας είπε ότι πιστεύει πως δεν ήταν προσωπικά μόνος του στόχος και πως όποιος και να ήταν στην θέση του θα ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής καθώς “είμαστε στόχος γιατί είμαστε ξένοι” και έκανε αναφορά στον Αιγύπτιο Ουαλίντ, στη Σαλαμίνα, που τον χτύπησαν και τον κρέμασαν σε ένα δέντρο και σβήναν τα τσιγάρα στο σώμα του και σε χτυπήματα σε Πακιστανούς.

Πριν τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ο Ι. Λαγός σε ομιλία του στο Πέραμα προαναγγέλλει τους στόχους της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, για τους Αιγύπτιους ψαράδες είπε: «…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…». Νωρίτερα στο δικαστήριο απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέα της Έδρας που είχε τεθεί από την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών δήθεν για τις …«ερωτήσεις που υπέβαλε» και για το ότι «δεν μερίμνησε» να βρεθεί η τότε σύντροφος του Παύλου Φύσσα για να καταθέσει στη δίκη… Να τονιστεί ότι είναι το δεύτερο αίτημα που κάνουν οι υπερασπιστές για εξαίρεση της εισαγγελέα.

Είπε επίσης όταν ρωτήθηκε για τον Παύλο Φύσσα “Κάθε φορά που βλέπω την κυρία Μάγδα θέλω να τη βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω πώς μπορώ να την βοηθήσω. Όταν η μητέρα μου έμαθε τα νέα για μένα κόντεψε να τρελαθεί. Εκείνη έχασε το παιδί της. Τι έφταιγε για να χάσει το παιδί της;”.

Σχετικά θέματα

Απόψεις