Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διαμαρτυρία των μουσικών για την άρνηση της εκπομπής «Κοινωνία ώρα Mega» να ακουστεί και η άποψή τους

Επιστολή- διαμαρτυρίας του ΠΜΣ και προς την Διοίκηση της ΕΡΤ

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταγγέλλει τον παρουσιαστή της εκπομπής «Κοινωνία ώρα Mega», Ιορδάνη Χασαπόπουλου, γιατί αρνήθηκε να δώσει τον λόγο..

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταγγέλλει τον παρουσιαστή της εκπομπής «Κοινωνία ώρα Mega», Ιορδάνη Χασαπόπουλου, γιατί αρνήθηκε να δώσει τον λόγο σε εκπροσώπους του Σωματείου τους και του Σωματείου των εργαζομένων στη Λυρική, «που ήθελαν να απαντήσουν στις συκοφαντίες  και τα ψέματα που έλεγε ο καλεσμένος του».

Στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σημειώνει: «Ας σκεφτούν σοβαρά οι υπεύθυνοι της εκπομπής ότι δεν μπορούν να παρουσιάζουν την άποψη του ενός που μειοψήφησε και να αποκρύπτουν και να διαστρεβλώνουν την άποψη των 100. Αυτό δε λέγεται δημοσιογραφία. Δυστυχώς τέτοια θλιβερά δείγματα είχαμε αρκετά τις προηγούμενες μέρες από πληθώρα ειδησεογραφικών site, που επιβεβαιώνουν μια προσπάθεια να ακούγεται μόνο μια φωνή αυτές τις ημέρες».

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:

«Στην πρωινή εκπομπή του MEGA στις 8/3/2022, ο κ. Χασαπόπουλος έδωσε βήμα στο μουσικό Μάνο Επιτροπάκη.  Συγχρόνως αρνήθηκε να βγάλει εκπροσώπους του Σωματείου μας και του Σωματείου των εργαζομένων στη Λυρική, που ήθελαν να απαντήσουν στις συκοφαντίες  και τα ψέματα που έλεγε ο καλεσμένος του. Παρουσίασε ότι οι μουσικοί αρνούνται να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στο λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται από τον πόλεμο. Παρουσίασε τους μουσικούς και χορωδούς σαν άβουλα όντα που δέχονται  τρομοκρατία από τους συνδικαλιστές τους, ενώ ανέφερε ως αυτονόητο, να μην έχουν λόγο για το τι θα παίξουν. Απέκρυψε ότι οι μουσικοί επέλεξαν να κάνουν ενός λεπτού σιγή, εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους, για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας τους σαν φίλους του Πούτιν.

Ανέφερε ότι το δευτεροβάθμιο Σωματείο (μάλλον εννοούσε τον Π.Μ.Σ) δεν πρέπει  εμφανίζεται και να ενημερώνει τους εργαζόμενους στο Δ.Α.

Ενημερώνουμε τον κ. Χασαπόπουλο ότι στις Ελληνικές Ορχήστρες μουσικοί από την Ουκρανία και τη Ρωσία συμβιώνουν, δεκαετίες, χωρίς εθνικιστικές αντιπαραθέσεις. Αυτό το κλίμα οι μουσικοί και οι συνδικαλιστές τους το περιφρουρούν από εκδηλώσεις εθνικιστικού μίσους. Δε διαλέγουν πλευρά στην πολεμική αντιπαράθεση και αρνήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις  να ταχθούν με την προσπάθεια πολεμικής εμπλοκής της Χώρας μας, που προσπαθεί η Κυβέρνηση να περάσει μέσα από το χώρο του Πολιτισμού.  Όποιος είναι με την Ελευθερία, Δημοκρατία και την Ειρήνη, οφείλει να  καταδικάσει από τη μια τη Ρώσικη εισβολή και από την άλλη να καταδικάσει τις απαγορεύσεις των Ρώσων δημιουργών και Καλλιτεχνών.

Ελπίζουμε  η δημοσιογραφία κάποια στιγμή να απαλλαγεί από αντιλήψεις, όπως αυτή που ανέφερε ο κ. Χασαπόπουλος, λέγοντας ότι ο καλεσμένος του είναι γνωστός του, από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν.

Μια δημοσιογραφία που θα είναι απαλλαγμένη από τέτοιες αντιλήψεις, μονομέρειες και πρακτικές σίγουρα θα έβρισκε, έστω και ένα λεπτό για να δώσει, στους εκπροσώπους των μουσικών  που τα τελευταία δύο χρόνια, έδωσαν μεγάλους αγώνες για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου.

Ας σκεφτούν σοβαρά οι υπεύθυνοι της εκπομπής ότι δεν μπορούν να παρουσιάζουν την άποψη του ενός που μειοψήφησε και να αποκρύπτουν και να διαστρεβλώνουν την άποψη των 100. Αυτό δε λέγεται δημοσιογραφία. Δυστυχώς τέτοια θλιβερά δείγματα είχαμε αρκετά τις προηγούμενες μέρες από πληθώρα ειδησεογραφικών site, που επιβεβαιώνουν μια προσπάθεια να ακούγεται μόνο μια φωνή αυτές τις ημέρες.

8/3/2022

Το Δ.Σ.»

Επιστολή διαμαρτυρίας και προς την ΕΡΤ

Ο ΠΜΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας και προς την Διοίκηση της ΕΡΤ στην οποίας αναφέρει: «Ενημερωθήκαμε πως η κρατική τηλεόραση προτίθεται να δώσει βήμα στον κο Μάνο Επιτροπάκη, μουσικό στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, για να επαναλάβει τις συκοφαντίες του ενάντια στους συναδέλφους του, τους εργαζόμενους στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κινήσεις με στόχο την καλλιέργεια αντιπαράθεσης ανάμεσα στους λαούς».

Και σημειώνει: «Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της ΕΡΤ να δώσει βήμα για την αναπαραγωγή αθλιοτήτων σε βάρος των εργαζόμενων των συλλογικών τους αποφάσεων και των σωματείων τους από κάποιον που εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του.

Θεωρούμε ακόμα πιο απαράδεκτη την απάντηση της ΕΡΤ στο εύλογο αίτημα μας να απαντήσουμε στην συκοφαντία εναντίον μας. Η ΕΡΤ απάντησε πως θα δεχτεί έναν εκπρόσωπο από κάθε μεριά, σταθμίζοντας ίσα την προσωπική γνώμη του ενός με την γνώμη εκατοντάδων συναδέλφων του και των σωματείων τους. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το τι σημαίνει δημοκρατία!». Η επιστολή του ΠΜΣ στην ΕΡΤ:

«Προς την Διοίκηση της ΕΡΤ

8/3/2022

Ενημερωθήκαμε πως η κρατική τηλεόραση προτίθεται να δώσει βήμα στον κο Μάνο Επιτροπάκη, μουσικό στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, για να επαναλάβει τις συκοφαντίες του ενάντια στους συναδέλφους του, τους εργαζόμενους στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κινήσεις με στόχο την καλλιέργεια αντιπαράθεσης ανάμεσα στους λαούς.

Σας είναι ήδη γνωστό πως ο συγκεκριμένος όχι μόνο δεν σεβάστηκε την γνώμη της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων του, αντιθέτως καταφέρεται κατά των συναδέλφων του με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αλλά και κατά του Σωματείου μας, παρουσιάζοντας μας ως τραμπούκους που τρομοκρατούμε όποιον δεν συμφωνεί με την άποψή μας. Και ταυτόχρονα ο ίδιος απειλεί, προφανώς με τις πλάτες της Διοίκησης, πως θα κληθούν να λογοδοτήσουν όσοι διαφωνούν. Αυτές οι συκοφαντίες και απειλές δημοσιεύονται στον λογαριασμό FaceBook του συγκεκριμένου κυρίου και έχουν αναπαραχθεί ως «είδηση» από μια σειρά ηλεκτρονικά έντυπα χωρίς να υπάρξει μια στοιχειώδης διασταύρωση.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, πως ο συγκεκριμένος δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του χώρου του, αντιθέτως στην σχετική ψηφοφορία επί του ζητήματος οι εργαζόμενοι αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία (με δυο μόνο ψήφους κατά) να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας με τον τρόπο που αποφάσισαν αυτοί, τηρώντας ενός λεπτού σιγή και όχι συμμετέχοντας στο σόου της Δημοτικής Αρχής.

Είναι ντροπή να γράφεται και να αναπαράγεται ως είδηση πως «συνδικαλιστές του ΠΜΣ δημιούργησαν επεισόδια», «τραμπούκισαν» και άλλα παρόμοια που προσβάλλουν όχι μόνο εμάς αλλά και τους συναδέλφους μας στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Ο ΠΜΣ χαιρέτησε την απόφαση που πήραν με δημοκρατικό τρόπο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αντιθέτως τραμπούκικες πρακτικές και συκοφαντίες βλέπουμε από αυτόν που φωνάζει πως είναι θύμα.

Δεύτερον θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως και στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν συμπαραστέκεται στο δράμα του Ουκρανικού λαού. Υπάρχουν όμως πολλοί που προβληματίζονται από τις φιλοπόλεμες κραυγές και τα σόου με τον ύμνο της Ουκρανίας την ώρα που η χώρα μας είναι χωμένη βαθιά στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για στρατιωτική αναμέτρηση με την Ρωσία.

Οι καλλιτέχνες όπως και η συντριπτική πλειονότητα του λαού δεν επιθυμούν την νίκη της μιας ή της άλλης πλευράς, επιθυμούν την ειρήνη, να σταματήσει άμεσα κάθε ξένη επέμβαση στην Ουκρανία, να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι στρατιωτικές βάσεις από την χώρα μας. Αυτή την θέση εκφράζει και το Σωματείο μας καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως και η συλλογική απόφαση των εργαζόμενων στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της ΕΡΤ να δώσει βήμα για την αναπαραγωγή αθλιοτήτων σε βάρος των εργαζόμενων των συλλογικών τους αποφάσεων και των σωματείων τους από κάποιον που εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του.

Θεωρούμε ακόμα πιο απαράδεκτη την απάντηση της ΕΡΤ στο εύλογο αίτημα μας να απαντήσουμε στην συκοφαντία εναντίον μας. Η ΕΡΤ απάντησε πως θα δεχτεί έναν εκπρόσωπο από κάθε μεριά, σταθμίζοντας ίσα την προσωπική γνώμη του ενός με την γνώμη εκατοντάδων συναδέλφων του και των σωματείων τους. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το τι σημαίνει δημοκρατία!

Απαιτούμε:

1.– Να μην δοθεί παραπέρα βήμα σε συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων, των συλλογικών τους αποφάσεων, των σωματείων τους. Ειδικά η ΕΡΤ θα φέρει τεράστια ευθύνη δίνοντας βήμα σε τέτοιες ανήθικες πρακτικές.

2.– Να δοθεί η δυνατότητα στον ΠΜΣ και στο ΣΕΕΛΣ να απαντήσουν στις συκοφαντίες που αναπαράγονται ως «είδηση».

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Βασίλης Παρασκευόπουλος
Ο Γ. Γραμματέας Κώστας Σταυρόπουλος»

Σχετικά θέματα

Απόψεις