Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δημοσιογραφική Συνεργασία: Αγώνας τώρα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις

«Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας» -- Από το 2009 έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και οι εργοδοτικές Ενώσεις εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αρνούνται να προσέλθουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η προκλητική στάση των εργοδοτών-ιδιοκτητών επιχειρηματικών ομίλων που έχουν και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες) δεν είναι βέβαια τυχαία.

 Αγώνας τώρα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις — Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας

 

Από το 2009 έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και οι εργοδοτικές Ενώσεις εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αρνούνται να προσέλθουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η προκλητική στάση των εργοδοτών-ιδιοκτητών επιχειρηματικών ομίλων που έχουν και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες) δεν είναι βέβαια τυχαία.

Αξιοποιούν δεόντως όλο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) εναλλάσσοντας την σκυτάλη, που έχει στόχο συνολικά οι εργαζόμενοι να υποταχθούν στην στρατηγική και τις επιδιώξεις κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ΕΕ και των κομμάτων τους. Στην εργασιακή ζούγκλα, στη δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, εντατικοποίηση που χτυπά κόκκινο, μισθούς που δε φτάνουν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες όταν η ακρίβεια στην ενέργεια και στα ήδη πλατιάς μαζικής κατανάλωσης φτάνουν στα ύψη. Θέλουν εργαζόμενους υποταγμένους στις ορέξεις τους, να μην διεκδικούν, να μην αγωνίζονται, με όποιο τρόπο συλλογικά αποφασίσουν, μέσα από τις διαδικασίες των σωματείων τους.

Ομως τον δρόμο στρώνει στους εργοδότες και ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός που πλειοψηφεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Ολα αυτά τα χρόνια μπορεί να μιλούσαν και να μιλούν για την «ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ», αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο για τη διεκδίκησή της. Δεν έκαναν τίποτα για να κινητοποιηθεί ο κλάδος, με όλες τις μορφές και από κοινού με τις άλλες Ενώσεις του χώρου για υπογραφή ΣΣΕ.

Αυτή η τακτική των συμβιβασμένων στην ΕΣΗΕΑ έχει φέρει ήδη πολλά και οδυνηρά αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως των συναδέλφων στα κρατικά Μέσα που αντί για «μεσοσταθμική αύξηση 10%» που τους υπόσχονταν, το μόνο που «είδαν» τελικά είναι κουπόνια σίτισης.

Το ίδιο σκηνικό όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να ετοιμάζουν αυτοί οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Παρά τις προτάσεις της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) για γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, πολύμορφη αγωνιστική δράση για την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις απώλειες στα εισοδήματά μας, αυτοί μέχρι τώρα το μόνο που κάνουν είναι να στέλνουν …επιστολές στα αφεντικά και να …περιμένουν καλώντας και τον κλάδο σε στάση αναμονής να δούμε τι θα ευαρεστηθούν να προτείνουν οι εργοδότες.

Φτάνει πιά!

Ηρθε η ώρα να πούμε το «ως εδώ». Η μάχη για την υπογραφή όχι μιας οποιασδήποτε ΣΣΕ που θα είναι προσαρμοσμένη στους όρους και τις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, αλλά η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις που θα αναπληρώνει και θα υπερβαίνει τις απώλειες των προηγούμενων ετών και του πληθωρισμού μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα στην βελτίωση της θέσης μας.

Γι αυτό παίρνουμε στα δικά μας χέρια την ίδια την ζωή μας και τους όρους δουλειάς μας. Αποφασίζουμε με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς σε κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, ενιαίο συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Με συλλογικές διαδικασίες παντού προετοιμαζόμαστε να δώσουμε τη μάχη με απεργιακές και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ΣΣΕ στα ΜΜΕ με πλαίσιο:

  • Να μην εφαρμοστεί από την εργοδοσία o νόμος Χατζηδάκη και όλο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο.
  • Βάση η ΣΣΕ ΤΟΥ 2009.
  • Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ.
  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, που να καλύπτουν τις απώλειες και τον πληθωρισμό, (είναι περίπου 10% ενώ στα τρόφιμα φτάνει το 15%) άρα τουλάχιστον 20%.
  • Κατώτατος μισθός με βάση την ΕΓΣΣΕ για τους νεοπροσλαμβανομένους και τους πρακτικά ασκούμενους.
  • Ξεπάγωμα όλων των κλιμακίων.
  • Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της τηλεργασίας, της εργασίας με μπλοκάκι, των εργολαβικών. Οχι στο δανεισμό εργαζομένων. Οχι σε κάθε διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Ο επιπλέον του 7ωρου ημερήσιος χρόνος για ολοκλήρωση θεμάτων να λογίζεται και να πληρώνεται ως υπερωρία.
  • Εξασφάλιση πληρωμής υπερωριών και νυχτερινών.
  • Οχι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας στις 14/12/2022, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα μας επιτρέψει να μειώσουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές» και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλιση και στις συντάξεις.. Επίσης η ψηφιακή κάρτα ανοίγει το δρόμο του ενεργού – ανεργού χρόνου εργασίας, πχ ο χρόνος μεταφοράς από το χώρο δουλειάς στο χώρο του ρεπορτάζ να μην υπολογίζεται ως εργάσιμος.
  • Οχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία, πχ ο δημοσιογράφος να κάνει και τον εικονολήπτη με κάμερα του κινητού τηλεφώνου.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά συνεργεία. Λιγότερες ώρες δουλειάς σε συνθήκες φωτιάς, πλημμύρας κλπ. Να ζητήσουμε από γιατρό εργασίας και μηχανικό ασφάλειας συγκεκριμενοποίηση των μέτρων. Γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφάλειας από το κράτος και όχι υπάλληλοι της εργοδοσίας ή ανάθεση σε ΕΞΥΠ, (ιδιωτικός τομέας).
  • Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε τυχόν αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πτώχευσης κλπ.
  • Καμιά μείωση των θέσεων εργασίας, καμιά απόλυση, κατάργηση των νόμων Λιβάνιου και Οικονόμου για τον υπολογισμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς συνυπολογίζοντας και εργαζόμενους σε εταιρίες οπτικοακουστικής παραγωγής κλπ.
  • Να πληρώσουν άμεσα οι εργοδότες το αγγελιόσημο και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν στα Ταμεία.
  • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις.
  • Αδεια τοκετού 12 μήνες με πλήρεις αποδοχές και κοινωνική ασφάλιση. Μετά τους 12 μήνες και για ένα χρόνο 2 ώρες άδεια μητρότητας και τον επόμενο μία ώρα άδεια μητρότητας, ή ένα χρόνο άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και κοινωνική ασφάλιση.
  • Απαγόρευση και όχι αποφυγή της νυκτερινής εργασίας για τις έγκυες γυναίκες εργαζόμενες. Απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας για όλες τις γυναίκες.
  • Γονική άδεια για όλους χωρίς προϋπόθεση μέτρησης του χρόνου εργασίας στον εργοδότη.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και ό,τι άλλο χρειάζεται (για covid, γρίπη κά) για όλους τους εργαζόμενους. Προληπτικοί έλεγχοι πριν τον εμβολιασμό και καθολική δωρεάν παρακολούθηση μετά απ’ αυτόν.
  • Ειδικό επίδομα για εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές με φυσικές καταστροφές στα 250 ευρώ. Σε περιπτώσεις ανίατης ασθένειας ή θανάτου ολόκληρη η αποζημίωση καταβάλλεται από τον εργοδότη με βάση την ΣΣΕ και όχι από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οχι στο συμψηφισμό όσων δικαιούται από τον ασφαλιστικό φορέα.
  • Σε περιπτώσεις βαριάς ασθένειας κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν μπορεί να εργαστεί, ο χρόνος ανάρρωσης να μην συσχετίζεται με το πόσο διάστημα δουλεύει, αλλά με αυτόν που πραγματικά χρειάζεται και ορίζουν οι γιατροί.
  • Η βεβαίωση του ανίατου που αφορά παιδιά να γίνεται με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να αποφεύγεται η πάσης φύσεως ταλαιπωρία των παιδιών.
  • Κάλυψη της δαπάνης των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Αδειες στο ζευγάρι για ασθένειες και άλλες ανάγκες του παιδιού.
  • Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία και παιδιά ΑμΕΑ.
  • Να κατοχυρωθεί άδεια με αποδοχές της γυναίκας που μπαίνει στη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η προστασία της στους χώρους εργασίας.
  • Προβολή και ενημέρωση για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, της δράσης του συνδικαλιστικού, γενικότερα του μαζικού κινήματος

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη

 

 

 

Απόψεις