Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ: Η εργατική τάξη της χώρας να δώσει αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση

Την ανάγκη η εργατική τάξη της χώρας μας να δώσει οργανωμένα, μαχητικά, μαζικά και αποφασιστικά αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που..

Την ανάγκη η εργατική τάξη της χώρας μας να δώσει οργανωμένα, μαχητικά, μαζικά και αποφασιστικά αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δικαιώματά της, στη ζωή της, να οργανώσει την πάλη της ενάντια στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων, για την υπογραφή ΣΣΕ με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της στέγης επισήμαναν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ επισήμαναν:

«Καλέσαμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα σε ξεσηκωμό. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αποτελούν φωτεινά παραδείγματα η πρόσφατη νίκη των μεταλλωρύχων που τσαλάκωσαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει 12ωρες βάρδιες και υπέγραψαν ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις.

Καταθέσαμε τις βασικές αιχμές του πλαισίου πάλης για τις ΣΣΕ:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στην 6ήμερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

  • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα, τα 950 ευρώ τώρα και όχι το 2027 που λέει η κυβέρνηση.

  • Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

  • Επαναφορά στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.ά.

  • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.

  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 760 ευρώ.

  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα ήδη προετοιμάζουν κινητοποιήσεις των κλάδων τους. Τα Συνδικάτα προχωρούν σε συλλογικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, συσκέψεων παρουσίας στους χώρους δουλειάς, ώστε να υπάρξει αγωνιστική – απεργιακή απάντηση των κλάδων που θα τροφοδοτήσει την επιτυχία της γενικής απεργίας. Να φουντώσει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Πρότασή μας ήταν όλη αυτή η αγωνιστική – απεργιακή δράση να κλιμακωθεί με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία τον Νοέμβρη, όπως τελικά αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έχει δώσει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα να περνάει η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Θυμίζουμε τη στάση της στο εξαήμερο όπου η ΓΣΕΕ επί της ουσίας συμφώνησε.

Είναι επικίνδυνο να συνδέει κορυφαίες διεκδικήσεις των συνδικάτων όπως η επαναφορά των ΣΣΕ η υποχρεωτικότητα, η επεκτασιμότητά τους, οι αυξήσεις των μισθών, με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, την εθνική ανάπτυξη, την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Όπως επίσης είναι επικίνδυνη η λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων, μια αναπτυξιακή συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, όπως λέει, όπου εργοδότες και εργαζόμενοι θα είμαστε στην ίδια βάρκα.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεδριάσουν τώρα και με σχέδιο να απευθυνθούν στους εργαζόμενους πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις, επιδιώκοντας με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις να θέσουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του κάθε κλάδου».

Σχετικά θέματα

Απόψεις