Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χρ. Σταϊκούρας: Ο υψηλός ΦΠΑ αποτελεί …κοινωνική πολιτική

Οι απίθανοι ισχυρισμοί του υπουργού Οικονομικών στην συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού στην Βουλή για να δικαιολογήσει την ακρίβεια και την φτώχεια

Να …ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε, φαίνεται πως επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Έτσι σήμερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος καυσίμων κ.λ.π) λόγω της ακρίβειας, αποτελεί τον «ορισμό της άσκησης κοινωνικής πολιτικής»!

Με έναν φραστικό ακροβατισμό που δεν αντέχει σε καμία κριτική ο Χρήστος Σταϊκούρας, θέλησε να αντιστρέψει έναν θεμελιώδη ισχυρισμό, που θεωρείται δεδομένος σχεδόν σε όλο το πολιτικό φάσμα: Ότι δηλαδή οι έμμεσοι φόροι αποτελούν την πιο άδικη φορολογία ακριβώς γιατί απευθύνεται με τους ίδιους συντελεστές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας. Πιο απλά ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος, ο συνταξιούχος πληρώνει τον ίδιο ΦΠΑ με τον εφοπλιστή, τον βιομήχανο, το υψηλόμισθο διευθυντικό στέλεχος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην έμμεση φορολογία πρόκειται για ένα κόστος που «το πληρώνει στο σύνολό της η κοινωνία, πλούσιοι και φτωχοί» τονίζοντας  πως στην συνέχεια τα χρήματα αυτά γυρίζουν στην κοινωνία μέσω των κυβερνητικών παροχών και «αυτός είναι ο ορισμός της άσκησης κοινωνικής πολιτικής»!

Αυξημένα φορολογικά έσοδα λόγω …κυβερνητικής επιτυχίας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θέλησε επίσης να αντιστρέψει την εικόνα που καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όπου τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Πιο συγκεκριμένα την αύξηση κατά 23% των εσόδων από τον ΦΠΑ που σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνονται στα 4 δις. Αυτά ενώ ο ΦΠΑ είναι «υπεύθυνος» για τον 63% των συνολικών φορολογικών εσόδων που με την σειρά τους είναι αυξημένα κατά 6,4 δις συνολικά.

Ερμηνεύοντας όπως επιθυμεί τα νούμερα υποστήριξε πως «η αλήθεια είναι ότι το 75% των αυξημένων εισφορών από ΦΠΑ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και την υψηλή κατανάλωση λόγω υψηλής ανάπτυξης» ενώ μόλις «το 25% οφείλεται στις τιμές και επιστρέφει στην κοινωνία μέσω αυξήσεων δαπανών». Τον ίδιο ισχυρισμό επανέλαβε με άλλα λόγια σημειώνοντας πως «τα ¾ προέρχονται από την καλή πορεία της οικονομίας και το ¼ από τις υψηλότερες τιμές». Έγινε μάλιστα πιο συγκεκριμένος αναφέροντας ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ είναι αυξημένα κυρίως λόγω της εξαιρετικά επιτυχημένης τουριστικής χρονιάς. Υποστήριξε δηλαδή – εμμέσως πλην σαφώς- πως τους έμμεσους φόρους δεν τους πληρώνουν όσοι κατοικούν στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά …οι τουρίστες. Επίσης υποστήριξε ότι τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα και λόγω …συγκυρίας. Όπως ανέφερε «τα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι πράγματι σημαντικά αυξημένα το 2022 έναντι του 2021, τόσο όμως γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2021 είχαν επιβληθεί υγειονομικοί περιορισμοί στην οικονομία και υπήρχε χαμηλή τουριστική κίνηση, όσο και γιατί το 2022 υπήρξαν αυξημένα εισοδήματα φυσικών προσώπων και αυξημένα κέρδη νομικών προσώπων, εξαιτίας της καλής πορείας της οικονομίας». Εν ολίγοις ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε πως η κυβέρνηση …εξαργυρώνει την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της με την είσπραξη περισσότερων φόρων.

Μετά από όλα αυτά μάλλον πταίσμα πρέπει να θεωρηθεί η αντίληψη του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η φτώχεια στην Ελλάδα …μειώνεται. Όπως επισήμανε «ο τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα δημοσιεύθηκαν το 2021, και έχουν έτος αναφοράς το 2020. Κατά συνέπεια, αναφέρονται στη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία, ως αποτέλεσμα της οποίας πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες κατέγραψαν βαθιά ύφεση, με επίδραση στο ποσοστό σε κίνδυνο φτώχειας λόγω της εξάρτησης από τον κλάδο των υπηρεσιών υψηλής κοινωνικής επαφής, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία. Εντούτοις, παρά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 9,0% το 2020, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που έλαβε η Κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά, και στήριξαν σχεδόν απόλυτα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (μείωση μόλις κατά 0,9%)». Εξυπακούεται ότι όλα αυτά οφείλονται στην κυβερνητική πολιτική μια και όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας «από το 2021 και ύστερα, και με οδηγό την εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι τα ποσοστά φτώχειας βρίσκονται σε πορεία αποκλιμάκωσης».

Ακόμη παραπέρα μάλιστα το πήγε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο προσχέδιο προϋπολογισμού λέγοντας ότι το 2022 και τα προηγούμενα χρόνια καταγράφθηκε …αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 46%! Υποστήριξε δηλαδή ότι όχι μόνον δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά τα λαϊκά στρώματα … «βάζουν και στην άκρη». Ξεχνώντας προφανώς τα πραγματικά στοιχεία των τελευταίων ετών που δείχνουν αύξηση των καταθέσεων στην περίοδο της πανδημίας όχι από τα νοικοκυριά, αλλά από τις μεγάλες επιχειρήσεις που αποταμίευσαν τις παχυλές επιδοτήσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού είναι ο προπομπός της συζήτησης του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2023 που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Νοέμβρη και να ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία τον Δεκέμβριο. ​

Σχετικά θέματα

Απόψεις