Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Χοντρό» παιχνίδι με τις ΑΠΕ: Η Motor Oil εξαγόρασε την Unagi και έχει το πλειοψηφικό πακέτο σε έργα 1,9 GW μαζί με τη ΔΕΗ

«Χοντρό» παιχνίδι διεξάγεται με φόντο την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Χοντρό» παιχνίδι διεξάγεται με φόντο την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς ο διαγκωνισμός μεταξύ του μεγάλου κεφαλαίου για την παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Έτσι, μόλις σήμερα, η Motor Oil, ανακοίνωσε την εξαγορά της Unagi Α.Ε., η οποία με τη σειρά της ελέγχει φωτοβολταϊκά έργα ύψους 1,9GW, τα οποία η Unagi είχε αποκτήσει από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», μετά από μεταξύ τους συμφωνία πέρυσι. Έτσι, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτά τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη μάχη για τις «πράσινες μπίζνες» που έχει ήδη ανοίξει. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day, η θυγατρική της Motor Oil, More εξαγοράζει το 75% της Unagi Α.Ε., με το 25% να διατηρούν οι αδελφοί Γιώργος και Χρήστος Μανωλόπουλος, που ήταν οι αρχικοί μέτοχοι. H Unagi, ωστόσο, ελέγχει το 51% των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, στις οποίες το 49% ελέγχεται από τη ΔΕH Ανανεώσιμες, μετά τη συμφωνία που συνήψαν οι δύο εταιρείες πέρυσι τον Ιούνιο. Έτσι, μέσω της Unagi, η More θα ελέγχει το 51% των τριών θυγατρικών, για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, που θα της προσδώσουν επιπλέον δυναμική στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το τίμημα εξαγοράς του 75% δεν είναι ανάλογο της αξίας του πακέτου, καθώς συμφωνήθηκε να διατεθούν τα περισσότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ, που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τρεις θυγατρικές της Unagi. Να σημειωθεί ότι Μotor Oil και ΔEΗ συμπράττουν στην εταιρεία Hellenic Hydrogen, με ποσοστά 51% και 49% αντίστοιχα.

H Motor Oil με ανακοίνωσή της, αφού αναφέρει την εξαγορά της UNAGI, επισημαίνει πως η τελευταία «κατέχει 51% μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα». Για να συμπληρώσει: 

«Με ορίζοντα το 2030, ο όμιλος προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο έργων με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα οποία θα υπερβούν τα €4 δισ., σε πολλά και διαφορετικά πεδία, με επικέντρωση σε 4 πυλώνες ανάπτυξης: Τον πυλώνα συνεχούς ενίσχυσης της αποδοτικότητας του Διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων του. Τον πυλώνα του Ηλεκτρισμού, την Κινητικότητας και των Νέων Τεχνολογιών. Τον σημαντικό πυλώνα Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και τον τελευταίο του Φυσικού Αερίου και των ανανεώσιμων & εναλλακτικών καυσίμων με επικέντρωση στην Κυκλική Οικονομία. Η θυγατρική του ομίλου διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, έχοντας συγκροτήσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα. Μετά την εξαγορά της Anemos RES και τη σημερινή συναλλαγή, η MORE (Motor Οil Renewable Energy) θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περισσότερων από 3 GW».

Στη βάση των παραπάνω καταλαβαίνουμε ποιοι κερδίζουν από όλο αυτό το πανηγύρι με την «πράσινη ενέργεια» και τις «πράσινες μπίζνες»…