Βιντεοθήκη

Χιλή: Με τον Βίκτορ Χάρα πάλι στους δρόμους!

Συγκλονιστικά βίντεο όπου διαδηλωτές δίνουν ζωή στα τραγούδια του τραγουδοποιού – σύμβολο που η δικτατορία του Πινοσέτ δολοφόνησε, αφού πρώτα του είχαν σπάσει τα δάχτυλα για να μην ξαναπαίξει κιθάρα. 
 
Στη διαδήλωση – σταθμό στη Χιλή, την Παρασκευή, όπου συμμετείχαν πάνω ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δεν θα μπορούσε να λείψουν τα τραγούδια του Βίκτορ Χάρα, του τραγουδοποιού – σύμβολο που η δικτατορία του Πινοσέτ δολοφόνησε, αφού πρώτα του είχαν σπάσει τα δάχτυλα για να μην ξαναπαίξει κιθάρα
 
Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο από τις διαδηλώσεις στο Σαντιάγκο, όπου οι Χιλιανοί συνεχίζουν να εξεγείρονται κατά της της πολιτικής του δισεκατομμυριούχου δεξιού προέδρου Πινιέρα

 

El derecho de vivir en paz (Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά), αφιερωμένο στον Χο Τσι Μίνχ και στο λαό του Βιετνάμ, El Aparecido (Ο εξαφανισμένος), Plegaria a un labrador (Προσευχή σε έναν εργάτη), ήταν τα τραγούδια του Βίκτορ Χάρα που ακούστηκαν. 

Ένα ακόμα τραγούδι (Te Recuerdo Amanda – Σε θυμάμαι Αμάντα) είχε σπάσει τη σιωπή στους δρόμους του Σαντιάγκο, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας από την κυβέρνηση. Μια σοπράνο τραγούδησε, ο κόσμος είχε βγει στα μπαλκόνια και ξέσπασε σε χειροκροτήματα.  Δείτε το βίντεο: 

Λίγα λόγια για τον μεγάλο Βίκτορ Χάρα

Μα πώς να ξεχαστεί ο Βίκτορ Χάρα που η ιστορία του είναι η πραγματική ζωή; Τον Βίκτορ Χάρα, ενεργό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, τον συνέλαβαν στο  πανεπιστήμιο όπου βρισκόταν μαζί με καθηγητές και μαθητές. Κρατήθηκε σε μυστική φυλακή μαζί με άλλους συντρόφους του όπου και βασανίστηκε. Πέντε ημέρες αργότερα οδηγήθηκε σε άθλια κατάσταση, στο «Στάδιο». Εκεί, τα σκουπίδια του φασίστα των αγορών Πινοσέτ, μόλις τον αναγνώρισαν του έσπασαν με τους υποκόπανους των όπλων τους τα χέρια και του πολτοποίησαν τα δάχτυλα για να μην ξαναπαίξει ποτέ κιθάρα.

«Ο Βίκτορ με θρυμματισμένα δάχτυλα […] αρχίζει να τραγουδά χωρίς την συνοδεία μουσικής […]. Ο Βίκτορ αήττητος ξεσηκώνει τις κερκίδες και όλος ο κόσμος αρχίζει να τραγουδά  κάτω από τα φουρκισμένα βλέμματα των στρατιωτών […]».(Caryl Ferey: «Κόνδορ» Εκδόσεις Άγρα)

Το τραγούδι του, όμως, δεν κράτησε. Τα σκουπίδια του Πινοσέτ άρπαξαν τον  Βίκτορ Χάρα και τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα στον αυχένα. Μετά τον γάζωσαν με ένα πολυβόλο. Σαράντα τέσσερα σημάδια από σφαίρες στο κορμί του! (από το άρθρο του Κώστα Λουλουδάκη Τριαντά ένα δευτερόλεπτα

(Επισκέψεις: 1.539 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend