Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Χάνει η μάνα το παιδί» σε περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια!

Από τον Ριζοσπάστη Οσο προχωράμε προς τις τοπικές εκλογές, τα κομπρεμί ανάμεσα στα επιτελεία των αστικών κομμάτων είναι πυρετώδη. Κι..

Από τον Ριζοσπάστη

Οσο προχωράμε προς τις τοπικές εκλογές, τα κομπρεμί ανάμεσα στα επιτελεία των αστικών κομμάτων είναι πυρετώδη. Κι αν σε κεντρικό επίπεδο επιβάλλεται να κρατιούνται κάπως τα προσχήματα για να μασκαρεύεται η στρατηγική τους σύμπλευση, στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης οι μάσκες πέφτουν και η σύμπλευσή τους βγάζει μάτι μέσα από ανοιχτές συμπράξεις, με φερετζέ τα δήθεν «αυτοδιοικητικά κριτήρια», τις «ακομμάτιστες» τάχα υποψηφιότητες και «το καλό των τοπικών κοινωνιών».

Οι συμπράξεις δεν αφορούν μόνο τις «κορυφές», τους επικεφαλής δηλαδή των συνδυασμών, αλλά και την κινητικότητα υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, όπου πραγματικά «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Επιβεβαιώνεται και μ’ αυτόν τον τρόπο ότι συγκολλητική τους ουσία είναι η υπεράσπιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής, που κάνει …αόρατα τα «σύνορα» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, με αποτέλεσμα ακόμα και υποψήφιοι του ενός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές να εμφανίζονται τώρα στο ψηφοδέλτιο του άλλου, ή να στηρίζουν από κοινού τους ίδιους επικεφαλής σε δήμο ή Περιφέρεια! Τόσο …χαοτικές είναι οι μεταξύ τους διαφορές.

Οι εκλογές του Οκτώβρη δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση, και αυτό επιβεβαιώνουν τα ενδεικτικά παραδείγματα που ακολουθούν…

Σε Περιφέρειες…

– Στην Περιφέρεια Αττικής το «πάρε – δώσε» βγάζει μάτι: Ο Χρ. Καραμάνος, μέχρι πρόσφατα μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ παραμένει μέλος του, θα είναι υποψήφιος με την παράταξη του Γ. Σγουρού (ΠΑΣΟΚ). Ο ίδιος, επί περιφερειακής αρχής της Ρ. Δούρου, ήταν στο τιμόνι των οικονομικών υποθέσεων. Ο Π. Χατζηπέρος, αντιπεριφερειάρχης Νήσων επί Δούρου, δήλωσε επίσης στήριξη στον Γ. Σγουρό. Η Ζ. Κατωπόδη, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με την Δούρου το 2019, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφια από τον Γ. Πατούλη αλλά, όπως φαίνεται, δεν συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Χαρδαλιά.

Ο Θ. Βαθιώτης, υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές με το ΠΑΣΟΚ, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Χαραδαλιά της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα. Είχε προλάβει βέβαια να μεταπηδήσει από την παράταξη του Γ. Σγουρού ως περιφερειακός σύμβουλος σε αυτή του Πατούλη, αναλαμβάνοντας μάλιστα αντιπεριφερειάρχης Υγείας την περίοδο της πανδημίας. Ο Ν. Ανδρουλακάκης, κι αυτός υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα το 2019, συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Χαρδαλιά, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο και στην παράταξη Σγουρού ως περιφερειακός σύμβουλος.

Στα ψηφοδέλτια Χαρδαλιά βρίσκονται επίσης η Α. Μεθυμάκη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένη στην Περιφέρεια με τον Σγουρό, ο υποψήφιος Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ Ν. Σαργκάνης, ο πρώην δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Β. Γιανακόπουλος, που από τον Σγουρό (ΠΑΣΟΚ) πήγε στο ψηφοδέλτιο του Πατούλη και τώρα του Χαρδαλιά, και ο Δ. Μπουραΐμης, πρώην δήμαρχος Φυλής, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

– Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινούς υποψηφίους. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουν τον Δ. Κουρέτα, γνωστό πολιτικό γυρολόγο, και στη Δυτική Μακεδονία την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, την οποία ανακοίνωσε πρώτο το ΠΑΣΟΚ.

– Στην Περιφέρεια Κρήτης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, τον οποίο το 2019 είχαν στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το «χρίσμα» που έδωσε η ΝΔ στην υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη δείχνει ότι έχει περάσει με «άριστα» τις εξετάσεις στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Καρπέτα και το ΠΑΣΟΚ τον Σκιαδαρέση. Και οι δύο όμως ήταν στον ίδιο συνδυασμό των ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με επικεφαλής τον γνωστό Απόστολο Κατσιφάρα (υφυπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ). Η ΝΔ, επίσης, «κατεβάζει» αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας.

– Στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν μαζί την Β. Χοχλάκα. Είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση 10 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της ΝΕ Λέσβου και του Συντονιστικού της ΟΜ Μυτιλήνης, που ζητούσαν τη στήριξη του νυν περιφερειάρχη, Κ. Μουτζούρη, με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του. Ο Μουτζούρης είχε εκλεγεί ως «αντάρτης» της ΝΔ και δήλωνε πως «είναι καλοδεχούμενη η στήριξη της Χρυσής Αυγής».

…και δήμους

– Στον δήμο Πάτρας, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στηρίζουν από κοινού τον Αϊβαλή. Ο συγκεκριμένος πήρε το «χρίσμα» διά στόματος Τσίπρα πριν τις βουλευτικές εκλογές, και πριν λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε η στήριξη και από τον Ανδρουλάκη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ «φιγουράρουν» στο δημοτικό ψηφοδέλτιο Πάτρας από κοινού, ενώ βρίσκονταν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των Τσίπρα και Ανδρουλάκη στην πόλη. Η ΝΔ εμφανίζεται να δίνει στήριξη στον εκλεκτό της, Κ. Σβόλη, αλλά είναι αυτή που έχει ρίξει το σύνθημα να βρεθούν όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών (αν βέβαια υπάρξει τέτοιος…).

Στην κεντρική φωτογραφία το γνωστό πλέον τραπέζι στην Πάτρα, όπου συζητήθηκε η «συμμαχία των τριών» ενάντια στον κομμουνιστή δήμαρχο

– Στον δήμο Πειραιά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, θα στηρίξουν από κοινού τον νυν δήμαρχο Γ. Μώραλη.

– Στον δήμο Περιστερίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στον Α. Παχατουρίδη της ΝΔ, ενώ ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης «μετακόμισε» στην παράταξη του Νεοδημοκράτη δημάρχου. Η σύμπλευση είχε φανεί όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα που πρότεινε η διοίκηση Παχατουρίδη, όταν υιοθετούσαν κοινά ψηφίσματα για το Ουκρανικό, όταν ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Παχατουρίδη για πρόεδρο του ΑΣΔΑ. Σύμπλευση που κρατά ορθάνοιχτα τα κανάλια μεταπήδησης στελεχών απ’ τη μια παράταξη στην άλλη, π.χ. υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ έγινε αντιδήμαρχος της διοίκησης Παχατουρίδη, παλιός αντιδήμαρχος της διοίκησης Παχατουρίδη κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διάφοροι δήθεν «ανεξάρτητοι» τώρα είναι εν ενεργεία αντιδήμαρχοι της διοίκησης Παχατουρίδη.

– Στον δήμο Καισαριανής οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ενώθηκαν σε μία παράταξη προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή κομμουνιστή δημάρχου.

– Στον δήμο Λαρισαίων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν ξανά τον νυν δήμαρχο, Απ. Καλογιάννη, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν επιπλέον στελέχη του ΜέΡΑ25, αλλά και άνθρωποι προερχόμενοι από τη ΝΔ. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Απ. Καλογιάννης απολαμβάνει την κρυφή και φανερή στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων της πόλης, αφού στη θητεία του στηρίχθηκαν αναλόγως.

– Στον δήμο Βόλου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν ως κοινό υποψήφιο τον Ν. Παπαπέτρου. Στο δε ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου, Αχ. Μπέου, συμμετέχουν στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ αλλά και από άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βίκυ Τσεκούρα, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία στις πρόσφατες εθνικές εκλογές (είχε βγει 3η στους σταυρούς).

– Παρόμοιο παράδειγμα όπου στελέχη όλων των αστικών κομμάτων συμμετέχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι αυτό του νυν δημάρχου Ελασσόνας και εκ νέου υποψήφιου, Νίκου Γάτσα. Το ψηφοδέλτιο στηρίζεται επίσημα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν πλειάδα τοπικών στελεχών της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ο Γιάννης Καριπίδης κατεβαίνει ξανά με αυτό το ψηφοδέλτιο, όπως και την προηγούμενη φορά, όταν μάλιστα είχε εκλεγεί και διετέλεσε αντιδήμαρχος Υγείας μέχρι τον Απρίλη, οπότε και παραιτήθηκε για να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε μάλιστα να εκλεγεί στις εκλογές του Μάη.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις