Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Χαμός» με την έγκριση από τη Βρετανία του εμβολίου της Οξφόρδης

Πανηγυρισμοί Τζόνσον, «ανεπαρκή τα δεδομένα» επιμένει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Πανηγυρισμοί από τον Μπόρις Τζόνσον, αμφισβητήσεις και αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, για το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και..

Πανηγυρισμοί από τον Μπόρις Τζόνσον, αμφισβητήσεις και αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, για το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Astra Zeneca, το οποίο χθες, η Βρετανία -η πρώτη χώρα παγκοσμίως- ενέκρινε το εμβόλιο, ελπίζοντας οι βρετανικές αρχές να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και για «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερο», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, υποστήριξε τα ακόλουθα: «Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας», αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος».

Στους ίδιους «χαρμόσυνους» τόνους και ο Ματ Χάνκοκ, βρετανός υπουργός Υγείας που υποστήριξε ότι «είναι η στιγμή για να τιμήσουμε τη βρετανική καινοτομία… Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Astra Zeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story».

Ωστόσο υπάρχουν όχι απλά επιφυλάξεις περί αυτού αλλά αντιδράσεις. Η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, εξέφρασε την αντίδρασή της στην απόφαση της Βρετανία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες… ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων».

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα καθώς η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο για την COVID-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ τα στοιχήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και οι προσπάθειες μαζικών εμβολιασμών προκάλεσαν ελπίδες για ισχυρότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,1% στις 10.10 (ώρα Ελλάδας), κινούμενος κοντά στο υψηλό επίπεδο 10μήνου που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η μετοχή της AstraZeneca σημείωνε άνοδο 1,3%, έχοντας αυξηθεί 3,3% νωρίτερα εν αναμονή της είδησης. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η έγκριση αφορά το σύστημα των δύο δόσεων και ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση για έκτακτη προμήθεια καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει μία νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ήταν υποτονικές λόγω των μικρών όγκων συναλλαγών στην εορταστική περίοδο. Ο γερμανικός δείκτης DAX ήταν σταθερός, ενώ οι γαλλικές και οι ισπανικές μετοχές υποχωρούσαν 0,1%.

Πηγή Το Ποντίκι

 

Απόψεις