Το Σχόλιο της Ημέρας

To βρετανικό δημοψήφισμα και η έξοδος από την ΕΕ

  Η κυρίαρχη άποψη που προωθείται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι αρνητικό, συντηρητικό, εθνικιστικό, αδιέξοδο κι επικίνδυνο. Η ανάλυση αυτή έχει ενισχυθεί, με αφορμή το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία (διεξάγεται σήμερα).

 Είναι η ανάλυση που εξυπηρετεί το ευρωενωσιακό κατεστημένο. Στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας στηρίζεται και στην πολιτική  και οικονομική κατάσταση και τους συσχετισμούς στη χώρα (ποιοί υποστηρίζουν την παραμονή και ποιοί την αποδέσμευση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση). 

  Υπάρχει ζωή, υπάρχει διέξοδος έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος του βρετανικού λαού ή προς όφελος του κάθε λαού που θα το επιλέξει; Αναμφισβήτητα, ναι. Είναι η έξοδος που θέλουν ορισμένες δυνάμεις, στη Βρετανία, για να εφαρμόσουν λύσεις, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, και μοιάζουν (οικονομικά και πολιτικά) με αυτές που υλοποιούνται σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Προφανώς και απερίφραστα, όχι. 

  Το ερώτημα είναι έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξυπηρετηθούν ποια συμφέροντα. Αν η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και των λαϊκών αναγκών, τότε είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να διαλέξει ένας λαός, για να ορίζει το δρόμο ανάπτυξης που θέλει να ακολουθήσει.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ευρώπη, είναι η Ένωση που έχει διαλύσει τις ζωές των λαών των κρατών μελών της. 

 Η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν την επιλέξει ο λαός προς όφελος του, είναι προϋπόθεση για την εθνική, πολιτική και οικονομική κυριαρχία μιας χώρας. Mε αυτόν τον τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί ένας δρόμος ανάπτυξης, σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που επιβάλλεται από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

 Οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που ενώνουν τα συμφέροντα κεφαλαίου και κάνουν τα πάντα για την κερδοφορία του. Είναι οι αρχές της «ελευθερίας της αγοράς», των μισθών πείνας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας, της αφαίρεσης δικαιωμάτων από το λαό, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Είναι οι αρχές της εκμετάλλευσης. 

  Η ένωση των λαών της Ευρώπης, για την ευημερία τους, προϋποθέτει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

(Visited 2 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend