Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το χρήμα οι βαρόνοι των media και η ενημέρωση

Σύμπτωση (;) αλλά διαβολική! Την μέρα που δια νόμου η κυβέρνηση πακέταρε την ενημέρωση και την  πρόσφερε  στους βαρόνους το..

Σύμπτωση (;) αλλά διαβολική! Την μέρα που δια νόμου η κυβέρνηση πακέταρε την ενημέρωση και την  πρόσφερε  στους βαρόνους το Εθνος του εργολάβου (για να μην ξεχνιόμαστε) Μπόμπολα βγήκε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αντίο Τρόικα». Οι καλοί και έμπειροι συνάδελφοι του Εθνους προφανώς και γνωρίζουν ότι η τρόικα πιθανό  να αλλάξει όνομα αλλά θα είναι εδώ και θα εποπτεύει για τα επόμενα πενήντα χρόνια! Γιατί αυτή η πρωτοσέλιδη κοροϊδία; Αυτό, ακόμη καλύτερα από τους διευθυντάδες του Εθνους το ξέρουν τα αφεντικά τους… Αυτή η διαβολική σύμπτωση, ωστόσο, συμπυκνώνει τη βαθειά σχέση διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τους νονούς των media και εξηγεί με τον πιο παραστατικό τρόπο την κατάπτωση και ανυποληψία στην οποία έχουν περιπέσει η δημοσιογραφία κι οι «λειτουργοί» της… Για να περιγραφεί το τοπίο  των ΜΜΕ στην χώρα αρκούν έξι ονόματα:
 •  Μπόμπολας (Πήγασος με Mega)
 • Βαρδινογιάννης (Mega, STAR)
 • Ψυχάρης (ΔΟΛ, Μega)
 • Αλαφούζος (Σκάι, Καθημερινή)
 • Κυριακού (όμιλος Ant1)
 • Κοντομηνάς (Alpha),
Για να περιγραφεί όμως, η  συνεισφορά αυτών των κυρίων και των ΜΜΕ που ελέγχουν  στις κυβερνητικές προσπάθειες  χειραγώγησης της Κοινής Γνώμης απαιτούνται χιλιάδες σελίδες οι οποίες θα ήταν γεμάτες από:  
 • διασπορά ψευδών ειδήσεων («Αντίο Τρόικα» για παράδειγμα)
 • άκριτη αναπαραγωγή κυβερνητικών ψεμάτων (πόσες φορές έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη;)
 • καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας (δύσκολος δρόμος αλλά δεν υπάρχει άλλος)
 • πρόκληση πανικού (αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα χρεοκοπήσουμε, θα καταστραφούμε κοκ)
 • υπόθαλψη του κοινωνικού αυτοματισμού (με συνεπέστατη απομόνωση κάθε κοινωνικής επαγγελματικής ομάδας που διαμαρτύρεται)
Όπως βάσιμα μπορεί να υποθέσει ο καθένας που ζει στον πραγματικό κόσμο, αυτή η τεράστια εκδούλευση  της διαχείρισης της κοινής γνώμης δεν παρέχεται δωρεάν. Τι ακριβώς έχουν κερδίσει οι Βαρόνοι θα μπορούσε εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αν μπορούσε να κοιτάξει στα σεντούκια τους. Αν μπορούσε να άρει τα τραπεζικά απόρρητα, αν μπορούσε να δει τις κινήσεις λογαριασμών, αν, αν, αν… Παρ όλα αυτά τα αν, όπως είναι γνωστό το χρήμα (όπως και ο βήχας) δεν κρύβεται. Και οι εν λόγω κύριοι, μπορεί να εμφανίζονται να διατηρούν ζημιογόνα  «ενημερωτικά» μαγαζιά  αλλά ο τρόπος ζωής τους κάθε άλλο φτωχικός και ζορισμένος δείχνει. Ίσως γιατί οι κυβερνήσεις διαχρονικά (τους) φροντίζουν, κοινωνικοποιώντας τις ζημιές τους (δανεικά κι αγύριστα στις τράπεζες) προσφέροντάς τους δωρεάν συχνότητες, επιτρέποντας τους να λεηλατούν την εργασία των υπαλλήλων τους… Ταυτόχρονα και ως αντάλλαγμα της ανυπολόγιστής βοήθειας που προσφέρουν να για κυβερνηθεί το πόπολο οι βαρόνοι λαμβάνουν από τις κυβερνήσεις προμήθεια για κάθε τι που αγοράζεται κατασκευάζεται ή πουλιέται σ αυτό το τόπο. Από τα μεγάλα έργα και τα εξοπλιστικά της ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη μέχρι του ξεπουλήματος των πάντων σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ στο συνολικό λογαριασμό με κάποιον τρόπο  είναι υπολογισμένο και το ποσοστό που αναλογεί στους βαρόνους των media για τον …κόπο τους. Όλα αυτά θα πει κανείς είναι υπερβολές ή αβάσιμες αναπόδεικτες κατηγορίες. Ωστόσο η γενικευμένη ανυποληψία και η καταρράκωση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ που ελέγχουν οι βαρόνοι αποδεικνύει ότι η κοινωνία τους έχει πάρει χαμπάρι και τους γυρίζει την πλάτη. Υπό αυτήν την έννοια,  μπορεί να έχουν στα χέρια τα media, τις κυβερνήσεις, τους δημοσιογράφους, δεν μπορούν όμως –με κανένα τρόπο—να βάλουν στο χέρι την ενημέρωση, γιατί ο κόσμος ψάχνει την αλήθεια και αυτοί δεν μπορούν να την πουν…    

Απόψεις