Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες άνθρωποι τις τελευταίες ώρες στην Αυστραλία απέναντι στην απόφαση για επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων η οποία ελήφθη από τον πρωθυπουργό της Βικτόριας, Ντάνιελ Άντριους, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων.

Στις διαδηλώσεις στη Μελβούρνη η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει πλήθος περισσότερων από 4.000 διαδηλωτών, ενώ στο Σίδνεϊ αποτράπηκε η συγκέντρωση μικρότερων ομάδων διαδηλωτών από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας.

Η αστυνομία της πολιτείας Βικτόρια ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 218 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Μελβούρνη, όπως επίσης ότι επέβαλε 236 πρόστιμα και έθεσε υπό κράτηση 3 ανθρώπους για επίθεση σε αστυνομικούς. Σε καθέναν από τους συλληφθέντες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.452 δολαρίων Αυστραλίας (περισσότερα από 3.300 ευρώ) για παραβίαση εντολών για την δημόσια υγεία.

Η αστυνομία στη Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε 47 ανθρώπους για παραβίαση εντολών για την δημόσια υγεία ή για αντίσταση κατά την σύλληψη, μεταξύ άλλων, και ότι επέβαλε 260 πρόστιμα που κυμαίνονται από 50 ως 3.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 30 ως 1.800 ευρώ). Η αστυνομία διευκρίνισε επίσης ότι 250 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη για να διαδηλώσουν.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρή κατάσταση εδώ στη Νέα Νότια Ουαλί», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, ο Μπραντ Χάζαρντ. «Δεν είναι ώρα να φανούμε εγωιστές, είναι ώρα να σκεφτούμε την κοινότητά μας και τις οικογένειές μας».