Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Αρωμα μνημονίου» στο Παρίσι…

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά πέντε υπουργοί της Ελληνικής κυβέρνησης μεταβαίνουν στο Παρίσι, στις 3 Σεπτεμβρίου για τις 48ώρες επαφές..

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά πέντε υπουργοί της Ελληνικής κυβέρνησης μεταβαίνουν στο Παρίσι, στις 3 Σεπτεμβρίου για τις 48ώρες επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας. Η σύνθεση της υπουργικής «αποστολής» που φέρει προπαγανδιστικά την …κωδική ονομασία «ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης», συγκροτείται από αξιωματούχους που έχουν επιφορτιστεί με την προώθηση σκληρών μέτρων το επόμενο διάστημα, αρκετών και «ικανών» για να συνταχθεί ένα νέο μνημόνιο!

Πέραν του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθούν οι υπουργοί Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης,Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, Ανάπτυξης Ν. Δένδιας καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας που είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού. Στις συζητήσεις των υπουργών με την τρόικα θα τεθεί επί τάπητος το νέο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τη διετία 2015 – 2016 που θα αποτελέσει τη βάση για να ξεκινήσουν και επίσημα οι συζητήσεις για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Τα μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις που θα ενταχθούν μέσα στο «πρόγραμμα», θα πλήξουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα βυθίσουν την κοινωνία ακόμα βαθύτερα στην εξαθλίωση.

Το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα, δηλαδή το νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς βαφτιστεί η «συμφωνία» εξόντωσης του ελληνικού λαού, θα επιφέρει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, περαιτέρω «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις, καταιγίδα φορολογικών βαρών, ενώ στο προσκήνιο θα βρεθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης – τρόικας για τα «κόκκινα δάνεια» με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την αρπαγή των σπιτιών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπουργοί που θα μεταβούν στο Παρίσι, είναι ακριβώς εκείνοι που θα κληθούν να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν τα νομοσχέδια που θα επιβάλλουν τις σκληρές «μεταρρυθμίσεις».

Θυμίζουμε ότι στην έκθεση του, το ΔΝΤ, στις 10 Ιουνίου, πρότεινε τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για την διετία 2015 – 2016 και την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών ανατροπών στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και στο μισθολόγιο του δημοσίου καθώς και την επέκταση μιας σειράς από φόρων. Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ ανέφερε πως αθροιστικά την τετραετία 2014 – 2017 το δημοσιονομικό κενό της χώρας θα ανέρθει στα 7,7 δισ. ευρώ και ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει μετά τον Μάιο του 2015 χρηματοδοτικό κενό (έλλειψη κεφαλαίων για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν) ύψους 12,6 δισ. Ευρώ!

Αθροιστικά, λοιπόν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, ξεπερνά τα 20 δισ. Ευρώ και η μνημονιακή «εμπειρία» μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την κάλυψη του θα χρειαστούν τόσο μια νέα δανειακή συνθήκη, όσο και ένα νέο μνημόνιο που θα την συνοδεύει…

Παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες του τελευταίου χρονικού διαστήματος περί περάσματος στην «μεταμνημονιακή εποχή» που αναπαράγουν τα διάφορα «παπαγαλάκια» μέσω των συγκροτημάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς η επιβολή των μέτρων λιτότητας και συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

…και όποιος αντέξει!

Τα μέτρα που θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης – τρόικας, στο Παρίσι, μεταξύ άλλων αφορούν:

 Κοινωνική Ασφάλιση: Κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν ένα «νέο ασφαλιστικό» ώστε μέσα στο 2015 να δρομολογηθεί η καθιέρωση της κατώτατης σύνταξης – πείνας των 360 ευρώ! Εξετάζεται επίσης, η αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια εργασίας για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δεδομένη θεωρείται η δρομολόγηση νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Επίσης υπάρχει σχέδιο για τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων κριτήριων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων καθώς και για περαιτέρω μείωση τους. Εξάλλου το ΔΝΤ στην έκθεση του προαναγγέλοντας τη «σφαγή» του έρχεται σημείωνε ότι «οι ασφαλιστικές δαπάνες στην Ελλάδα από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται στο 17% του ΑΕΠ και συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ»…

 Εργασιακά: Η τρόικα αναμένεται να θέσει εκ’ νέου το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης του ορίου των απολύσεων που αποτελεί και διακαή πόθο των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας. Στο τραπέζι θα τεθεί και η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσω της περικοπής σημαντικού ποσοστού των ωριμάνσεων (επιδόματα πολυετίας, χρόνου εργασίας κ.α).

 Δημόσιο: Η τρόικα θα ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα απολύσεων των6.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα της «αξιολόγησης» και της «κινητικότητας» εντός του 2015 που θα στείλουν στο δρόμο τις ανεργίας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Επιπλέον μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταρτίσει και ψηφίσει το νομοσχέδιο για το «ενιαίο μισθολόγιο» του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 με στόχο το «ψαλίδισμα» μια σειράς επιδομάτων που θα οδηγήσουν σε δραστικές μειώσεις μισθών.

— «Κόκκινα Δάνεια»: Με δεδομένο ότι στο τέλος του χρόνου εκπνέει  το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα και τους τραπεζίτες έχει στα σκαριά σχέδιο, που επεξεργάζονται από κοινού το οικονομικό επιτελείο και ο Ν. Δένδιας , το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην αρπαγή από τις τράπεζες χιλιάδων σπιτιών. Κορωνίδα του κυβερνητικού σχεδίου – όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο Γκ. Χαρδούβελης – είναι οι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, να μεταβιβάζουν στις τράπεζες την κυριότητα των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα και στη συνέχει να διαμένουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο στους τραπεζίτες!

— Φόροι και Περικοπές: Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015 – 2016 κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει τη διατήρηση μιας σειράς από επαχθείς φόρους, ενώ εξετάζονται και αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ (έχει προταθεί από την έκθεση του ΔΝΤ) με την αύξηση των χαμηλών συντελεστών του και την δημιουργία ενός ενιαίου, που θα εκτινάξει τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές των κονδυλίων στην υγεία (φάρμακα, υγειονομική περίθαλψη) καθώς και σε μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες.

Τα νέα σκληρά μέτρα λοιπόν, βρίσκονται προ των πυλών και θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα από την ελληνική κυβέρνηση είτε «αποχωρήσει» η τρόικα – όπως ισχυρίζονται διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι – είτε τη διαδεχθεί μια ευρωπαϊκή «ομάδα δράσης». Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «μετά των μνημονίων εποχή», που επαγγέλλονται οι κυβερνώντες, θα ξεκινήσει με μέτρα που έχουν έντονο «άρωμα» μνημονίου…

Σχετικά θέματα

Απόψεις