Το «φανάρι» της «Αριστερής Πλατφόρμας»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο (στις 12 Ιουλίου), παρέδωσε τη διακυβέρνηση, στους «θεσμούς». Κράτησε για τον εαυτό της το ρόλο του μνημονιακού πολιτικού υπαλλήλου, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων,  πως «οι ελληνικές αρχές οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες ενέργειες». Μια από τις …«ακόλουθες ενέργειες» είναι και: «να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή».

Η κυβέρνηση πήρε πίσω μέχρι κι εκείνα τα «λεβέντικα»…Τα θυμάστε;  Αναφερόμαστε στην άρνηση συζήτησης με τους υπαλλήλους της τρόικας. Πάει κι αυτό. Το τρίτο μνημόνιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα προηγούμενα, ούτε, καν, την τυπική διαδικασία.Τα βαφτίσια έγιναν ξανά: Οι «θεσμοί» ονομάζονται πάλι τρόικα και  η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως θα παίρνει έγκριση για «όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν»! 

Μνημονιακή κυβέρνηση 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι, εδώ και μέρες, επίσημα, μια (ακόμα) μνημονιακή κυβέρνηση. Όποιος κάνει πως δεν το βλέπει και λέει «όχι στα νομοσχέδια», αλλά δηλώνει πως στηρίζει την κυβέρνηση, συμμετέχει, με το χειρότερο τρόπο στην πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε ελπίδες και καλλιέργησε αυταπάτες μια φορά, τώρα, πλέον η «Αριστερή Πλατφόρμα» κάνει το ίδιο στο τετράγωνο μόνη της! Το «παιχνίδι» του «καλού» και του «κακού» ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει πολύ με το παλιό παραμύθι του «καλού» και του «κακού» ΠΑΣΟΚ.  

Το επιχείρημα (για όποιους το δέχονταν ως επιχείρημα) της «αριστερής αντιπολίτευσης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, από εδώ και πέρα, δεν υπάρχει. Μόνο ως κωμικό σχήμα λόγου μπορεί να ακουστεί η ύπαρξη μιας «Αριστερή Πλατφόρμας», μια «αριστερής πτέρυγας, σε μια μνημονιακή κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει έναν οδοστρωτήρα μέτρων. Αν  θέλουν να κρατάνε το «φανάρι» στη μνημονιακή κυβέρνηση, δικαίωμα τους. Ας δηλώσουν «αριστερό φανάρι».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μνημονιακή κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στήριξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι. Ή τη στηρίζεις ή δεν τη στηρίζεις.  Οι κύριοι της «Αριστερής Πλατφόρμας, εάν κόπτονται τόσο πολύ – όσο δηλώνουν – να μην εφαρμοστούν μνημόνια, τότε πώς στηρίζουν μια κυβέρνηση, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταστροφή του λαού;  Εάν είναι τόσο «αντιμνημονιακοί», τότε ας διαχωρίσουν τη θέση τους ρίχνοντας τη κυβέρνηση! Εάν είναι τόσο «ριζοσπάστες» ας αποσύρουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση. Ας το κάνουν, χωρίς να τακτικισμούς. Οι τακτικισμοί – ειδικά σε  αυτή τη φάση – δείχνουν πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον, εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ (εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ με εκείνο το «θολό» εκτός ευρώ). 

Κι ας μη σπεύσουν κάποιοι να μας πούνε ότι όποιος  θέλει να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τότε  επιθυμεί να επανέλθουν στην εξουσία η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το Ποτάμι. Υπάρχουν πολλοί που επιμένουν σε αυτό το σκεπτικό, ακόμα και μετά τη συμφωνία – μνημόνιο.  Αυτοί δεν έχουν παρά να διαβάσουν ολόκληρη τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση. Ας διαβάσουν, λοιπόν, τη συνέχιση της καταστροφής και πώς αυτή υλοποιείται στα νομοσχέδια. Οι εποχές που μπορούσε η οπορτουνιστική στάση να σταθεί τελείωσε. Πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ή με την καταστροφή ή απέναντι στην καταστροφή.

 

 

 

Ετικέττες: , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

5 Σχόλια - "Το «φανάρι» της «Αριστερής Πλατφόρμας»"

 1. Ο/Η Giannis Adamakopoulos λέει:

  Καθαρα λογια για καθαρες πραξεις! Εχουμε βαρεθει τους τσαμπα μαγκες, τους «επαναστατες» της δεκαρας, τους «αντιστασιακους» του γλυκου νερου! Οποιος θεωρει τον εαυτο του αριστερο, ιδου σταδιον δοξης λαμπρο: Με το λαο εναντια σ’ ολα τα μνημονια, εναντια στις λυκοσυμμαχιες ΕΕ καιΝΑΤΟ, για την κατακτηση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ Εθνικης Ανεξαρτησιας και Λαικης Κυριαρχιας! Καταδικαζουμε το μνημονιο και στηριζουμε αυτους που το εφαρμοζουν, ειναι π@π@ριες του κερατα!

 2. Ο/Η G.T. λέει:

  Το παρακάτω ποίημα θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο από το ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΥΡΙΖΑ (συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της αριστερής πλατφόρμας)
  «Ας φρόντιζαν
  σχεδόν ανέστιος και πένης.
  Aυτή η μοιραία πόλις, η Aντιόχεια
  όλα τα χρήματά μου τάφαγε:
  αυτή η μοιραία με τον δαπανηρό της βίο.

  Aλλά είμαι νέος και με υγείαν αρίστην.
  Κάτοχος της ελληνικής θαυμάσιος
  (ξέρω και παραξέρω Aριστοτέλη, Πλάτωνα·
  τι ρήτορας, τι ποιητάς, τι ό,τι κι αν πεις).
  Aπό στρατιωτικά έχω μιαν ιδέα,
  κ’ έχω φιλίες με αρχηγούς των μισθοφόρων.
  Είμαι μπασμένος κάμποσο και στα διοικητικά.
  Στην Aλεξάνδρεια έμεινα έξι μήνες, πέρσι·
  κάπως γνωρίζω (κ’ είναι τούτο χρήσιμον) τα εκεί:
  του Κακεργέτη βλέψεις, και παληανθρωπιές, και τα λοιπά.

  Όθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα
  ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα,
  την προσφιλή πατρίδα μου Συρία.

  Σ’ ό,τι δουλειά με βάλουν θα πασχίσω
  να είμαι στην χώρα ωφέλιμος. Aυτή είν’ η πρόθεσίς μου.
  Aν πάλι μ’ εμποδίσουνε με τα συστήματά τους—
  τους ξέρουμε τους προκομένους: να τα λέμε τώρα;
  αν μ’ εμποδίσουνε, τι φταίω εγώ.

  Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
  κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκτιμήσει,
  θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
  Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
  πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

  Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.

  Κ’ είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
  για το αψήφιστο της εκλογής.
  Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο.

  Aλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ.
  Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ.
  Aς φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
  να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
  Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν. »
  Κωνσταντίνος Καβάφης

 3. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

  Νομίζω ότι κανένας απ’ αυτούς που θέλουν να λογίζουν τον εαυτό τους «αριστερό» δεν δικαιούται να ξεχνά κάποιους θεμελιώδεις λίθους. Εγώ θα τους θυμίσω ένα τέτοιο ακρογωνιαίο λίθο, τον αξεπέραστο στη σαφήνειά του και επιστημονικά δεκτό ορισμό του Λένιν για το τί είναι «κράτος» (στο έργο του «κράτος και επανάσταση») : Κράτος είναι η οργανωμένη άσκηση της εξουσίας της άρχουσας τάξης πάνω στις άλλες, τις αρχόμενες (δεν το βάζω σε » » γιατί δεν έχω τόσο ισχυρή μνήμη, ούτε το βιβλίο μπροστά μου, πάντως αυτό είναι το νόημα). Γι’ αυτό και δεν υπάρχει γενικά «κράτος» αλλά «κράτος δουλοκτητικό, κράτος φεουδαρχικό, κράτος αστικό-καπιταλιστικό, κράτος εργατικό και, μετά την οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας, μή κράτος», αφ’ ου κανένας δεν θα κρατεί κάποιου. Οι προκάτοχοι του Σύριζα αλλά και ο ίδιος ο Σύριζα, μαζί με την αριστερή πλατφόρμα του, δεν φαίνεται να πίστεψαν ποτέ ότι η τότε Ε.Ο.Κ. δεν ήταν η Ευρώπη και των εργαζομένων αλλά των πιό σκληρών καπιταλιστών. Αρνούνταν να κατανοήσουν το πολύ απλό, ότι δεν μπορούσε ποτέ να γίνει και να ευδοκιμήσει συμμαχία αφέντη και δούλων. Ότι η λυκοσυμμαχία έχει ένα μόνο τέλος : Το φάγωμα του προβάτου. Δεν σταμάτησαν ποτέ να λοιδορούν αυτούς που την ονόμασαν «λάκκο των λεόντων». Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, έχω την ταπεινή άποψη ότι οι χωρίς εισαγωγικά αριστεροί δεν έχουν έρεισμα να θεωρούν την ηγεσία του Σύριζα (μαζί και την αριστερή του πλατφόρμα) καλόπιστη. Τί άλλο περιμένουν για να πεισθούν (οι καλόπιστοι) ότι ο κατήφορος έχει μόνο ένα τέλος, τον πάτο, τον βόρβορο, την προδοσία ; Ναι, ο αγώνας είναι σκληρός. Ναι, δεν μπορεί η ταξική πάλη να σου δώσει εγγυήσεις νίκης και μάλιστα εγγυήσεις εύκολης νίκης. Αυτή είναι η ομορφιά του αγώνα. Διαφορετικά θα κάναμε μια αίτηση με αριθμό πρωτοκόλου, το «κράτος» θα εξέταζε το δίκαιο των αιτημάτων μας και θα μας απαντούσε «πώς και δεν το πράξαμε μέχρι τώρα; Παράλειψή μας. Περάστε να εφαρμόσετε την ταξικά δίκαιη, λαϊκά αποδεκτή και πλήρως εφαρμόσιμη πολιτική σας» …και μετά κοιμηθήκαμε και μετά ξυπνήσαμε κλπ κλπ Άντε γειά σας σύντροφοι. Πάρτε το απόφαση : ή γιουβέτσι ή κοκορέτσι!…

 4. Ο/Η Fskostas λέει:

  Τα καλόπαιδα της Αριςτερής ! Πλατφόρμας δεν διαχωρίζουν τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή οι στρατηγικές τους επιλογές ταυτiζονται με τη στρατηγική του κυρiου Τσίπρα..Ειναι όλοι τους γνήσια τέκτα του οπορτουνιςμού και θεασώτες του καπιταλισμού. Το 1991 οι κύριοι Λαφαζάνης , Στρατούλης , Βαλαβάνη , Τόλιος και τα ´αλλα παιδιά που διαφώνησαν με τις αποφάσεις του 13 Συνέδριου του ΚΚΕ πήραν το καπελάκι τους και έφυγαν , αφού πρώτα απέτυχαν , τυχοδιωκτικά , να διαλύσουν το ΚΚΕ. Τα ρεποτράζ που έδινε ο κύριος Λαφαζάνης μέσα από τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ ήταν το ίδιο γελεία με την έφοδο στο Νομισματοκοπείο.

 5. Ο/Η Τώρα ας σταματήσουν τα ευφυολογήματα κ οι όποιες κορώνες κ ας κοιτάξουμε από κοινού να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τα κομματιασμένο κο λέει:

  Τώρα ας σταματήσουν τα ευφυολογήματα κ οι όποιες κορώνες κ ας κοιτάξουμε από κοινού να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τα κομματιασμένο κορμί της πολύπαθης πατρίδας μας μιάς κ όλοι πλέον γνωρίζουμε όλους εκείνους πού χρόνια ασελγούσαν πάνω της δίχως αναστολές….!

Άποστολή άρθρου μέσο Email