Διεθνή

Αρίν Μιρκάν:
Το πνεύμα της Αντίστασης

Στην κουρδική πόλη Κομπανί της βόρειας Συρίας οι μάχες συνεχίζονται για 20η μέρα. Οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG (ΓεΠεΓκε), μαχήτριες των Μονάδων Προστασίας Γυναικών YPJ (ΓεΠεΤζε), οι κάτοικοι της πόλης, άνδρες, γυναίκες ακόμη και παιδιά, αντιστέκονται απεγνωσμένα απέναντι στις βαριά εξοπλισμένες δυνάμεις των μισθοφόρων φονιάδων του «Ισλαμικού Κράτους».

Γυναίκες και παιδιά στο Κομπανί αντιστέκονται στους μισθοφόρους του ISIS

Γυναίκες και παιδιά στο Κομπανί αντιστέκονται στους μισθοφόρους του ISIS

Δυο χιλιόμετρα πιο κει, στα τουρκοσυριακά σύνορα, τουρκικά στρατεύματα παρακολουθούν με απάθεια τη σφαγή, τα κύματα προσφύγων που ξεριζώνονται, την απέλπιδα μάχη που δίνουν οι κάτοικοι να σώσουν την πόλη τους. Η Τουρκία φοβάται τους Κούρδους και επιλέγει να παραμείνει αμέτοχη στηρίζοντας ουσιαστικά τις δυνάμεις του ISIS.

Νεοαφιχθέντες στη Τουρκία Κούρδων προσφύγων από το Κομπανί. Τα δάκρυα του κοριτσιού, που κάθεται στη καρότσα ενός φορτηγού, διηγούνται το δράμα των λαών της περιοχής.

Νεοαφιχθέντες στη Τουρκία Κούρδων προσφύγων από το Κομπανί. Τα δάκρυα του κοριτσιού, που κάθεται στη καρότσα ενός φορτηγού, διηγούνται το δράμα των λαών της περιοχής.

Στις μάχες που δόθηκαν σώμα με σώμα, την Κυριακή 5 Οκτώβρη μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις συνοικίες Μεγκτέλ και Μποτάν στα νότια και ανατολικά της πόλης, έχασαν τη ζωή τους 15 μαχητές και μαχήτριες.

Arin-Mirkan-387x420Ανάμεσά τους η Ντειλάρ. Το πνεύμα της αντίστασης των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας/Αντίστασης (YPG) απέκτησε όνομα: ΑΡΙΝ ΜΙΡΚΑΝ.

Η Ντειλάρ Γκεντζεμί (Dilar Gencxemîs) ήταν γνωστή με το κωδικό όνομα Αρίν Μιρκάν, κόρη του Σουκρού και της Βαχιντέ και μητέρα δυο μικρών παιδιών. Γεννήθηκε στην πόλη Αφρίν. Η Αρίν Μιρκάν άνηκε στις δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας/Αντίστασης Γυναικών (YPJ), στις οποίες έχουν στρατευτεί πάνω από 10.000 μαχήτριες.

Την Κυριακή Αρίν Μιρκάν υπερασπιζόταν, μαζί με άλλους μαχητές, τον στρατηγικής σημασίας λόφο Μιστενούρ, ανατολικά της πόλης Κομπανί. Όταν οι Κούρδοι μαχητές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από το λόφο, η Αρίν Μιρκάν έμεινε πίσω. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσει την προώθηση του ISIS, επιτέθηκε, μόνη της, στους μισθοφόρους με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες. Όταν βρέθηκε περικυκλωμένη, χωρίς άλλες επιλογές, ζώστηκε με ότι εκρηκτικά της είχαν απομείνει, μετατράπηκε σε ζωντανή βόμβα και πρόσφερε τον εαυτό της, υπέρτατη θυσία, στον αγώνα του κουρδικού λαού παίρνοντας μαζί της αρκετούς από τους σφαγείς του ISIS. Είναι η πρώτη Κούρδισσα μαχήτρια που επιχείρησε επίθεση αυτοκτονίας.

Το YPG δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ηρωίδας των YPJ, ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: Εάν κριθεί αναγκαίο, όλοι οι μαχητές των YPG και YPJ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της Αρίν, και δεν θα επιτρέψουμε στις συμμορίες να πετύχουν το στόχο τους και να καταλάβουν το Κομπανί».

(Visited 13 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend