Διεθνή

Αποχώρησαν οι ειδικές δυνάμεις του Κοσόβου από τη λίμνη Γκάζιβοντε – Παραμένει σε ετοιμότητα ο σερβικός στρατός

Οι ειδικές δυνάμεις (ROSU) της αστυνομίας του Κοσόβου αποχώρησαν, το βράδυ του Σαββάτου, από τη λίμνη Γκάζιβοντε όπου είχαν αναπτυχθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Σερβία, ωστόσο, διατηρεί το καθεστώς υψίστης ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Όπως ανακοινώθηκε, από το γραφείο για το Κόσοβο, της σερβικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιθεώρησε μονάδες του σερβικού στρατού.

Ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσοβο βρίσκεται σε επιφυλακή και σε κάποιες οδικές αρτηρίες, γύρω από σερβικούς δήμους, έχουν μεταφερθεί βαριά οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως οδοφράγματα στην περίπτωση που επιστρέψουν οι δυνάμεις της «ROSU».

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη, αφού οι σχεδιασμοί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή βρίσκονται επί τάπητος και μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτηθούν νέες εξελίξεις. 

Σημειώνεται ότι το πρωί του Σαββάτου εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης της αστυνομίας του Κοσόβου κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε. Η λίμνη αυτή βρίσκεται στα σύνορα Κοσόβου – Σερβίας και τον έλεγχό της έχει η τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων του βορείου Κοσόβου.

Η επίσημη εκδοχή από την Πρίστινα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για την παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην λίμνη είναι ότι αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διασφαλίσουν την επίσκεψη του προέδρου, Χάσιμ Θάτσι. Ο πρόεδρος του Κοσόβου επισκέφτηκε τη λίμνη Γκάζιβοντε, περπάτησε στο φράγμα και έκανε βόλτα με φουσκωτό σκάφος.

(Επισκέψεις: 670 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend