Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ – Μήνυμα σε κυβέρνηση και αφεντικά: “Δεν τους φοβόμαστε, δεν θα τους περάσει”

Σε δυναμική απάντηση στην προσπάθεια «χτυπήματος» και διάλυσης του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, που επιχειρεί ανοιχτά η κυβέρνηση και ο..

Σε δυναμική απάντηση στην προσπάθεια «χτυπήματος» και διάλυσης του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, που επιχειρεί ανοιχτά η κυβέρνηση και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, μετατράπηκε η μαζική πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, στη ΛΑΡΚΟ που έγινε στην παραλία της Λάρυμνας.

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μαζί με τις οικογένειές τους, κάτοικοι των χωριών της περιοχής, αλλά και πλήθος εργαζομένων από την Στερεά Ελλάδα έστειλαν ηχηρό μήνυμα «κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους». Μπήκαν «ασπίδα» προστασίας στο σωματείο και την αγωνιστική του κατεύθυνση, αλλά και στον πρόεδρο του, Παναγιώτη Πολίτη, στο πρόσωπο του οποίου, οι εκλεγμένοι των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΕΝΩΣΥ, στο ΔΣ του Σωματείου, αναίτια και χωρίς ίχνος ντροπής κατέθεσαν πρόταση μομφής.

Με τη μαζική συμμετοχή τους τίμησαν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν πάνω από τρία χρόνια τώρα. «Είμαστε εδώ, στην εργασία και τα σπίτια μας και συνεχίζουμε τον αγώνα», έγραφε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ το μήνυμα της ενότητας κυριαρχούσε στα συνθήματα, όπως, «κυβέρνηση- τσιράκια ακούστε το καλά, όλοι οι εργαζόμενοι είναι μια γροθιά».

Στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην παραλία της Λάρυμνας συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν επίσης υποψήφιοι βουλευτές Φθιώτιδας του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης, Ανδριάνα Μπαφούτσου, Χρήστος Πάσουλας και Δήμητρα Γεροκούδη, συνεχίζοντας να στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται και σε αυτή την κρίσιμη φάση πλήθος εργαζομένων με τα συνδικάτα τους, που συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας στην παραλία της Λάρυμνας. Γίνονται ασπίδα στην επίθεση που δέχεται το σωματείο και η ενότητα των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων και στέλνουν ηχηρό μήνυμα ότι «η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες».

Μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων από τη Λαμία και την υπόλοιπη Φθιώτιδα, καθώς το Εργατικό Κέντρο Λαμίας μετέφερε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του από τη Λαμία στη Λάρυμνα. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Κέντρα Θήβας, Λιβαδειάς, Εύβοιας, καθώς και από συνδικάτα της περιοχής και από την Αττική, με το σύνθημα: «αδέρφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, αίμα από το αίμα σας ψυχή από την ψυχή σας να δονεί», την απεργιακή συγκέντρωση.

Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας ξεκίνησε με χαιρετισμό του Νίκου Ρήνα, εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης, στο μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το 1977, αλλά και στον τωρινό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στηλίτευσε την πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου, σημειώνοντας ότι αποτελεί χτύπημα στο ίδιο το Σωματείο και προσπάθεια διάλυσης του και τονίζοντας ότι «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Θωμάς καρατραντος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Φθιώτιδας, δηλώνοντας την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων του κλάδου στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Για οργανωμένο σχέδιο χτυπήματος και διάλυσης του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ έκανε λόγο στο χαιρετισμό του Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, προσδιορίζοντας ότι πρόκειται για σχέδιο που στοχεύει στο να χτυπήσει κάθε φωνή αντίστασης ώστε να εφαρμοστεί εμποδιστεί η αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει όποια κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εκλογές. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες προσπάθειες, όπως οι  «μαϊμού» εκλογές σε σωματεία μεταξύ των οποίων και σε σωματείο της Φθιώτιδας, προκειμένου να αλλοιωθεί ο συσχετισμός δύναμης στο Συνέδριο της ΠΟΕΜ.

Την αλληλεγγύη των ταξικών Σωματείων της Αττικής μετέφερε στο χαιρετισμό του ο Σπύρος Πετρολούκας, μέλος της διοίκησης του συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, τονίζοντας ότι «η μομφή στον Παναγιώτη Πολίτη είναι μομφή σε όλους τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη. Θα έλεγα ότι είναι ντροπή αλλά αυτή τη λέξη δεν την γνωρίζουν τα τσιράκια της εργοδοσίας. Τους αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε». 

 «Δεν τους φοβόμαστε»

Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν στο μεγαλειώδη αγώνα τους μέχρι το τέλος, προστατεύοντας την ενότητα και το Σωματείο τους και παράλληλα τιμώντας αγωνιστικά τους νεκρούς της εργατικής τάξης και τους πάνω από 80 νεκρούς στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ εξέφρασε ο Παναγιώτης Πολίτης, σημειώνοντας: 

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός της Λοκρίδας, της Φθιώτιδας, της Στερεάς, από αυτήν εδώ τη βιομηχανία, από αυτό εδώ το μικρό χωριό που με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων μετατρέπεται το χώμα σε ατσάλι, από αυτήν τη βιομηχανία που 3,5 χρόνια τώρα προσπαθούμε να μην κλείσει και τους τελευταίος 9 μήνες να ξανά καπνίσει η τσιμινιέρα της, απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στα ταξικά αδέρφια όλης της χώρας μας και όλου του κόσμου.

Ενώνουμε τις φωνές μαζί τους και τιμώντας τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, βροντοφωνάζουμε: Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά!Ζήτω η εργατική τάξη! Δόξα και τιμή στους νεκρούς μας, πού είναι πλοηγός στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα και της αξιοπρέπειας! Όρκο βαρύ δίνουμε ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τον στόχο και τον τελικό σταθμό, που είναι τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα κόσμο χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». 

Στάθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να ξεμπερδέψουν με τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις εντολές της ευρωπαϊκής ένωσης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Είναι αδίστακτοι, έχουν στα χέρια τους μηχανισμούς και χτυπούν ύπουλα, κάτω από τη μέση. Ήθελαν μέσα στο πρώτο έτος να σερνόμαστε με την κοιλιά κάτω από την μπότα τους τους. Αρχικά έμοιαζαν ανίκητοι, αποπειράθηκαν πολλές φορές να μας σκορπίσουν, να μας διαλύσουν, να μας ξεριζώσουν.

Με τη στήριξη και την αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί έχουμε παραμείνει όρθιοι, μέσα στη ΛΑΡΚΟ και στα σπίτια μας, κοιτάμε τον ήλιο κατάματα, έχουμε μεγαλύτερο μπόι από τους εχθρούς μας. Σήμερα δεν τους φοβόμαστε. Και αυτό το χρωστάμε σε σας, στην εργατική τάξη που έχετε κάνει πράξη το σύνθημα αδέλφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, αίμα από το αίμα σας, ψυχή από την ψυχή σας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε την τελευταία προσπάθεια χτυπήματος και διάλυσης του Σωματείου σημειώνοντας:

«Σε αυτή τη φάση, κυβέρνηση και επενδυτές έχουν βάλει τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, τους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, να διαλύσουν το σωματείο.

Το σωματείο κάθε μέρα κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων οργανώνοντας την παρέμβαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους, παίρνοντας πρωτοβουλίες καθημερινά που βελτιώνουν τη λειτουργία του με στόχο να βελτιώνεται ως πραγματικό αποκούμπι σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Σε αυτό το σχέδιο είναι ενταγμένη η μομφή στο προεδρείο που έκαναν την Παρασκευή οι και καλά ορκισμένοι εχθροί στην περίοδο των αρχαιρεσιών του σωματείου, συνδυασμοί ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ. Με αυτή την ενέργεια ανέβηκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας του ξεπουλήματος, στην κορυφή του βουνού της ξεφτίλας.

Το πρόσχημα τους ήταν ότι δεν τους ενημερώνουμε, στέλνουμε επιστολές, παίρνουμε πρωτοβουλίες, βρίζουμε τους υπουργούς της Κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Η αλήθεια είναι ότι τους ενημερώνουμε για οποιαδήποτε ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι η τοποθέτηση με επιχειρήματα απέναντι στους υπεύθυνους δεν είναι βρισιά. Η αλήθεια είναι ότι 3,5 χρόνια είναι απόντες από οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Η αλήθεια είναι ότι 3,5 χρόνια όσες φορές έκαναν παρέμβαση, αυτή ήταν υπονομευτική.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν σφίξει τα γάλατα για την κυβέρνηση και τους επενδυτές, δεν περίμεναν να έχουμε αντέξει, έπρεπε ήδη να μας έχουν ξεριζώσει». 

Κλείνοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παίρνουν αστείρευτη δύναμη από την αλληλεγγύη ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας και διατράνωσε την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα.

«Από σήμερα κιόλας με τη σημερινή σας παρουσία παίρνουν την πρώτη απάντηση. Δεν θα τους περάσει. Έρχεται η ώρα που οι εργαζόμενοι θα του στείλουν μία για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Σήμερα τιμούμε την 1η Μάη στέλνοντας την πρώτη απάντηση σε κυβέρνηση, τσιράκια και αφεντικά.

Τους το λέμε και ας το βάλουν καλά μέσα στο μυαλό τους:

Θα το φτάσουμε μέχρι το τέλος, έχουμε ανεξάντλητη υπομονή, επιμονή και δύναμη». 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις