Διεθνή

«Απεργία πείνας για Αξιοπρέπεια» ξεκίνησαν Παλαιστίνιοι στις Ισραηλινές φυλακές

Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι  ξεκίνησαν απεργία πείνας, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τις Ισραηλινές Υπηρεσίες Φυλακών (IPS) για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις Ισραηλινές φυλακές.

Την απεργία  ξεκίνησαν τη Δευτέρα  8 Απρίλη, πέντε κρατούμενοι από τις φυλακές Rimon, al-Naqab (Negev) και Nafha, αμέσως μετά  την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων του Σαββατοκύριακου. Την επόμενη μέρα οι Παλαιστίνιοι απεργοί πείνας έφτασαν τους 400 και αναμένεται να φτάσουν τους 1500 καθώς πλησιάζει η «Μέρα Αφιερωμένοι στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους», στις 17 Απρίλη.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είχαν προχωρήσει στο παρελθόν σε μαζική απεργία πείνας απαιτώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης και περίθαλψη, τότε όμως η απεργία τους αφορούσε στην άρνηση λήψης φαγητού ενώ ελάμβαναν αλατισμένο νερό για να αποτρέψουν την αφυδάτωση. Αυτή τη φορά η απεργία περιλαμβάνει επίσης την άρνηση λήψης νερού, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αγώνας για ελευθερία. Παλαιστίνιοι συμμετέχουν σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, στις 17 Απρίλη 2018 (AFP)

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, πρωτοστάτησε τους τελευταίους μήνες σε μια εκστρατεία  που είχε ως στόχο να καταστήσει τη ζωή των Παλαιστίνιων  κρατουμένων πολύ δύσκολη. Η «επιτροπή Ερντάν» πήρε κατασταλτικά μέτρα και επέβαλλε καταπιεστικούς περιορισμούς που ξεκίνησαν με την επανεγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στην γυναικεία φυλακή Hasharon. Στη συνέχεια, η διοίκηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων επέβαλλε κυρώσεις στις φυλακές Naqab και Rimon. Από τις αρχές του 2019 οι δυνάμεις κατοχής οργάνωσαν επίσης βίαιες επιδρομές σε φυλακισμένους, στις φυλακές Ofer, Rimon και Naqab, χρησιμοποιώντας υπερβολική βία και προκαλώντας πολυάριθμους τραυματισμούς. Η διοίκηση των φυλακών κατέσχεσε επίσης βιβλία, προσωπικά αντικείμενα και μείωσε την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων. Απαγορεύτηκε, για αρκετούς κρατούμενους, να δέχονται επισκέψεις από τις οικογένειές τους. Ακόμα, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, περιλαμβάνονται η μείωση της ποσότητας νερού για κάθε κρατούμενο, η παραγγελία και εγκατάσταση συσκευών παρεμπόδισης των τηλεπικοινωνιών, η οδηγία προς τα νοσοκομεία στο Ισραήλ να δέχονται τους κρατούμενους που ξεκινούν απεργία πείνας και νερού, ως σημάδι ότι δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων, κλπ.

Οι κρατούμενοι κήρυξαν «Απεργία Πείνας για Αξιοπρέπεια» , απαιτούν από την IPS, μεταξύ άλλων, να απομακρύνει όλες τις συσκευές παρεμπόδισης των τηλεπικοινωνιών που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα σε ορισμένες φυλακές, οι οποίες, εκτός των άλλων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των φυλακισμένων, να τοποθετηθούν δημόσια τηλέφωνα στις φυλακές, να επιτραπεί η επίσκεψη σε οικογένειες των φυλακισμένων, να τερματιστεί η απομόνωση των κρατουμένων που τιμωρήθηκαν μετά τα πρόσφατα επεισόδια στις φυλακές,  να τερματιστούν οι επιδρομές και οι επιθέσεις εντός των κελιών κράτησης και να βελτιωθούν οι ιατρικές υπηρεσίες,.

Από την Πέμπτη 4 Απρίλη 2019 διεξήχθησαν συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των φυλακισμένων και στη διοίκηση των φυλακών. Την Κυριακή 7 Απριλίου, η IPS συμφώνησε να εγκαταστήσει δημόσια τηλέφωνα σε όλες τις φυλακές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επέστρεψε και πληροφόρησε τους διαπραγματευτές ότι … οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν στην IPS τους αριθμούς των ατόμων που θέλουν να καλέσουν πριν κάνουν την τηλεφωνική κλήση.

Η Επιτροπή Κρατουμένων του Κράτους της Παλαιστίνης δήλωσε ότι θεωρεί πως η IPS αναίρεσε όσα είχαν συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες με τους φυλακισμένους ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης λόγω των ισραηλινών εκλογών της 9ης Απριλίου.

Ο Γκιλάντ Ερντάν , ως μέτρο αντιμετώπισης των απεργών πείνας και των αιτημάτων τους, δήλωσε:

«Είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε τις ιατρικές ομάδες στις φυλακές, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να εκκενωθούν οι κρατούμενοι και να πλημμυρίσουν τα πολιτικά νοσοκομεία (με τους ασθενείς)».

Από παλιότερη συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, στη Γάζα. (Αρχείο Anadolu)

Σήμερα υπάρχουν 5.450 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, ανάμεσά τους περισσότερα από 200 παιδιά, πολλοί εξ αυτών με πολυετείς καθείρξεις ή και ισόβια δεσμά εξαιτίας της αντίστασής τους στην ισραηλινή κατοχή της πατρίδας τους  και 500 κρατούμενοι που δεν τους έχουν αναγγελθεί ακόμη καμία κατηγορία.

(Επισκέψεις: 234 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend