Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» – Ενισχύεται το απεργιακό μέτωπο

Μέχρι τώρα 28 Εργατικά Κέντρα και 13 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ διαρκώς καταφτάνουν αποφάσεις από πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που ήδη φτάνουν τις 156 σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα αυτό ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν για μια ακόμα φορά εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις που προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα.

Το ίδιο σύνθημα βρίσκεται στον πυρήνα αγωνιστικών πρωτοβουλιών που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς με αφορμή όλα όσα φέρνουν σε απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά:

Τους χαμηλούς μισθούς που τελειώνουν στα μισά του μήνα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τη δυσβάσταχτη φορολογία. Την απαξίωση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στον βωμό του κέρδους, όπως εκφράστηκε έναν χρόνο πριν στο έγκλημα στα Τέμπη αλλά και όπως εκφράζεται στα αλλεπάλληλα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς. Τη μετατροπή της Υγείας και της Παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα για όσους μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο. Το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, με τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Τις πολεμικές δαπάνες που αυξάνονται, την ώρα που για τον λαό και τις ανάγκες του δεν «περισσεύει» ούτε ευρώ.

Κάθε απεργιακή απόφαση συνδικάτου συνοδεύεται από πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις σε μισθούς, για περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Μέσα από τις μαζικές διεργασίες που γενικεύονται σε χώρους δουλειάς και κλάδους, με κάθε συνέλευση, σύσκεψη και συλλογική δράση η επιτυχία της απεργίας συνδέεται με τις διεκδικήσεις που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να προτάξουν, η προετοιμασία της κινητοποίησης γίνεται δική τους υπόθεση, το σύνθημα «Δεν πάει άλλο! Απεργία!» παίρνει σάρκα και οστά.

Στην κατεύθυνση αυτή, η απεργία των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα 4 μεγάλων εταιρειών την προηγούμενη Πέμπτη γίνεται εφαλτήριο ώστε το απεργιακό κάλεσμα να «αγγίξει» περισσότερους χώρους δουλειάς και εργαζόμενους. Αντίστοιχα, η απεργία που έχουν προκηρύξει οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη στις 15 Φλεβάρη αποτελεί ένα ακόμα βήμα που μπορεί να συμπαρασύρει κι άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό είναι και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές, που απεργούν στις 22 Φλεβάρη διεκδικώντας την ουσιαστική ενίσχυση των δομών Υγείας απέναντι στα λουκέτα σε κλινικές και χειρουργεία, στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ, κλιμακώνοντας τον αγώνα, έχει πάρει απεργιακή απόφαση και για τις 28 Φλεβάρη.

Καθημερινά νέες απεργιακές αποφάσεις 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το απεργιακό μέτωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων ενισχύεται καθημερινά με νέες αποφάσεις.

Μέχρι τώρα 28 Εργατικά Κέντρα και 13 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ διαρκώς καταφτάνουν αποφάσεις από πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που ήδη φτάνουν τις 156 σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές είναι οι απεργιακές αποφάσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, αφού στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας (3ωρη στάση), Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος – Ακροάματος, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Βγαίνουμε μπροστά για την επιτυχία της απεργίας

Κάλεσμα αγώνα σε όλα τα εργατικά σωματεία με μαζικές συλλογικές διαδικασίες να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ. «Ολοι στην απεργία στις 28 Φλεβάρη. Τα κέρδη τους, οι ζωές μας. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς», τονίζει στην ανακοίνωσή του. «Τώρα που οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ακρίβεια, τώρα είναι η ώρα και η ανάγκη για να βγούμε μπροστά, να οργανώσουμε τον διεκδικητικό αγώνα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή και στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή, ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. «Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή! Εναν χρόνο μετά, κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν!», ξεκαθαρίζει.

Πρωτοβουλίες και μαζικές αγωνιστικές διεργασίες

Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις οργανώνουν την Πέμπτη 15 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες όλης της χώρας, με αποφάσεις των Συλλόγων τους και της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ).

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μαζί με σωματεία και φορείς, προχωρά σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, με αιχμές τα ζητήματα του master plan, της Υγείας και του περιβάλλοντος. Επίσης, πραγματοποιεί το ετήσιο απολογιστικό του συνέδριο το Σάββατο 17 Φλεβάρη.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Καλεί επίσης σε μεγάλη εκδήλωση – συγκέντρωση στις 6 Μάρτη ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπλέον, παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου – αγώνα ζωής – τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη.

Συσκέψεις επίσης οργανώνουν Εργατικά Κέντρα στις εξής πόλεις: Λάρισα (Τρίτη 13 Φλεβάρη, 6.30 μ.μ., στο 33ο Δημοτικό Σχολείο). Αγρίνιο (Δευτέρα 12/2, 6 μ.μ. στα γραφεία του).

Σύσκεψη εργατικών σωματείων πραγματοποιείται τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό της απεργίας στις 28/2.

Περιφερειακές συσκέψεις οργανώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών: Το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης και την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αττική.

Το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας καλεί σωματεία και εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 10 π.μ., στο δημαρχείο Νέας Αρτάκης, με θέμα τον αγώνα για ΣΣΕ.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους της Βόρειας Κέρκυρας σε σύσκεψη την Κυριακή 18 Φλεβάρη, στις 12.00, στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αχαράβης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις για την 28η Φλεβάρη:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο.

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου.

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου.

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
 • Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
 • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ.
 • Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Ρεύμα φτηνό για τον λαό. Κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
 • Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
 • Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.
 • Οχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Από 902.gr

Απόψεις