Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανεβαίνει «επίπεδο» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση – Οι BRICS ετοιμάζονται για κοινό νόμισμα και διεύρυνση συμμαχίας

Ο ΥΠΕΞ Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Ν. Αφρικής συνήλθαν για να συζητήσουν πώς το μπλοκ μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ

Βαθαίνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στα «μπλοκ» που σταδιακά σχηματίζονται. 

Σύμφωνα με το Bloomberg οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συνήλθαν στο Κέιπ Τάουν για να συζητήσουν πώς το μπλοκ μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ.

Εξετάζουν νέο νόμισμ

Ταυτόχρονα, ζήτησαν από την ειδικά δημιουργηθείσα τράπεζα του μπλοκ να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πιθανό νέο κοινό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει χώρες-μέλη από τις επιπτώσεις των κυρώσεων όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, αν και δεν κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα, η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης.

Να θυμήσουμε ότι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) που έχει ιδρυθεί στη Βραζιλία από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, αλλά και τη Νότια Αφρική που συμμετέχουν στην ομάδα χωρών BRICS προχώρησε στην έκδοση ενός ομολόγου 8,5 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε οικονομική αξία ομόλογο που έχει εκδώσει η τράπεζα στο κινεζικό νόμισμα.

Τα καθαρά κέρδη από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες που είναι μέλη της τράπεζας, όπως ανακοίνωσε η NDB.

 

Οι BRICS δεν θα γίνουν θύματα κυρώσεων

Οι BRICS επιδιώκουν να «διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν θύματα κυρώσεων που έχουν δευτερεύουσες επιπτώσεις σε χώρες που δεν έχουν καμία ανάμειξη σε ζητήματα που οδήγησαν σε αυτές τις μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ναλέντι Πάντορ, υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής. 

Αν και δεν ανέφερε άμεσα τη Ρωσία, η χώρα έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις εξετάζονται από αξιωματούχους της New Development Bank, της τράπεζας με έδρα τη Σαγκάη που δημιουργήθηκε από τα κράτη BRICS και το μπλοκ «θα καθοδηγηθεί με αυτές ως προς το ποια μπορεί να είναι τα μελλοντικά μοντέλα», είπε ο Πάντορ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διεύρυνση συμμαχιών με Σαουδική Αραβία

Τους υπουργούς των BRICS πλαισίωσαν ομόλογοί τους από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Καζακστάν. Στην ατζέντα ήταν επίσης η επέκταση, με περισσότερες από 20 χώρες να φιλοδοξούν να ενταχθούν.

Ερωτηθείς για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε μόνο ότι συζητήθηκε το θέμα της ένταξης του βασιλείου, εν μέσω ευρύτερων συνομιλιών για το πώς το μπλοκ πρέπει να επεκτείνει τα μέλη του. «Σε ό,τι αφορά το θέμα των BRICS, ακόμη διαμορφώνεται, εξακολουθεί να εξελίσσεται», είπε.

Η ομάδα των BRICS, η οποία κάλεσε τη Νότια Αφρική να ενταχθεί το 2010, δεν κατάφερε να αναδείξει το βάρος της ως ομάδας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέλη της αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού , το 23% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 18% του εμπορίου.

Η προοπτική της προσθήκης περισσότερων μελών τέθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους στην Κίνα και 13 κράτη ζήτησαν επίσημα να συμμετάσχουν, με τουλάχιστον επτά άλλα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Απόψεις