Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανείπωτη Τραγωδία: Ξεπέρασαν τους 12.000 οι νεκροί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Τραγωδία χωρίς τέλος…. Ο θλιβερός απολογισμός αυξάνεται ώρα την ώρα. Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη..

Τραγωδία χωρίς τέλος…. Ο θλιβερός απολογισμός αυξάνεται ώρα την ώρα. Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.

Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς.

Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη γειτονική Συρία.

Ο κακός καιρός κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα των σωστικών συνεργείων.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. “Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας”, είπε.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία, όπου κηρύχθηκε εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 8.574 μέχρι τώρα. Πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.662 ως αυτή την ώρα. Ο απολογισμός αναμένεται “να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια”, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη (εθελοντές της πολιτικής προστασίας) στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες.

«Που είναι το κράτος;»

Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

“Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (…) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ”, διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.

“Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (…) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (…) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο”, διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. “Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι”, λέει και συνεχίζει: “Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως”.

Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. “Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;”, ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι “πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συνεχίζει τη μάχη η ΕΜΑΚ

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι και διασώστες της Ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάται (Hatay) βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία που έχουν χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον εγκέλαδο.

Το πρωί της Τετάρτης η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ένα ακόμη άνθρωπο κάτω από τα χαλάσματα.

Χάρη στο πείσμα τους και την εκπαίδευσή τους είχαν ήδη απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη και μία 11χρονη, ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι. Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους αλλά και η οδύνη τους για το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Εν τω μεταξύ το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει και δεύτερη ομάδα με 15 άνδρες της ΕΜΑΚ που θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από αεροδρόμιο της Βορείου Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής η ομάδα των 15 ανδρών της ΕΜΑΚ θα έχει μαζί της και ένα βελγικό ποιμενικό. Στην δεύτερη ελληνική ομάδα θα συμμετέχουν, τέλος, και τρία στελέχη του ΕΚΑΒ ως ιατρικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοιχισμένη απόλυτα με τα ευρωατλαντικά προτάγματα στη Μέση Ανατολή, δεν στέλνει καμία βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.

 ΗΠΑ: Καμιά βοήθεια στη Δαμασκό 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες Τρίτη πως συνεργάζεται με ΜΚΟ στη Συρία για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.

«Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», ισχυρίστηκε στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει» τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει, συνέχισε επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό, απορρίπτουν κάθε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αρνούνται να της διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

 Διασώστες από την Κίνα έφτασαν στην Τουρκία

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.

Η Ιταλία στέλνει υλικό για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας στην Τουρκία

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία. Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι. Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις