Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αμεση συνάντηση με την υπουργό ζητούν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Άμεση συνάντηση με τη νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απαιτούν τα Σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κάνοντας γνωστό ότι αντιπροσωπεία τους θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα 17 Ιούνη, στις 4 μ.μ. εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαλόγου.

Άμεση συνάντηση με τη νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απαιτούν τα Σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κάνοντας γνωστό ότι αντιπροσωπεία τους θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα 17 Ιούνη, στις 4 μ.μ. εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαλόγου.

Πρόκειται για τη συνάντηση που είχε προσδιοριστεί στην κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής και η οποία όπως κάνει γνωστό το Σωματείο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, προγραμματίστηκε για σήμερα Δευτέρα, στις 4 μ.μ. Το Σωματείο, στο επίσημο αίτημα που υπέβαλε για τον ορισμό της συνάντησης, τονίζει τη σημασία της παρουσίας της νέας υπουργού  και σημειώνει ότι περιμένει την απάντησή της.

Στην επιστολή του Σωματείο επισημαίνει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΛΑΡΚΟ και τις τελευταίες εξελίξεις αναφέροντας:

«Στις 10/5/2024 δημοσιεύτηκε ΚΥΑ η οποία προέβλεπε την απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις 12/5/2024.

Επίσης στις 10/5/2024, η πρόεδρος του Πρωτοδικείου εξέτασε το αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για “προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων” που  έχουμε καταθέσει. 

Στις 13/5/2024 η πρόεδρος του Πρωτοδικείου ενέκρινε το αίτημα και εξέδωσε “προσωρινή  διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/06/2024”.

Επίσης στις 13/5/2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ,  του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών. 

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός πήρε την πολιτική δέσμευση “να παραμείνει η κατάσταση έως έχει, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας”. Επίσης, τα σωματεία παρέδωσαν για ενημέρωση στον πρωθυπουργό αντίγραφο του σχετικού φακέλου που έχουμε κατατεθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος περιέχει τις αναλυτικές εκθέσεις επικινδυνότητας και προβλημάτων που θα προκύψουν με την απόλυση των εργαζομένων. 

Το απόγευμα της Τετάρτης 5/6/2024, μετά από βραχυκύκλωμα προβολέα σε γερανογέφυρα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα προκλήθηκε πυρκαγιά,  οι συνέπειες της οποίας περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά από την επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού. Το ίδιο συνέβη με τη διαρροή μαζούτ, καθώς και με τις διαδοχικές ζημίες στο δίκτυο υδροδότησης του οικισμού, όπου όλα εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τους εργαζόμενους,  διασφαλίζοντας έτσι την άμεση αποκατάστασή τους.

Το άρθρο 21 του ν.4664/2020 προβλέπει τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη και για τη διασφάλιση αυτού του σκοπού, την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση.

Το συμφωνητικό μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη συνδιαμορφώθηκε με τους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες, έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για να συνεχίσει η διαδικασία.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως αν δεν ήμασταν στις 13 του Μάη μέσα στο εργοστάσιο, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ, αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά τριγύρω από την ΛΑΡΚΟ.

Ίδια εξίσου είναι η επικινδυνότητα σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ.

Ευτυχώς που η προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, μας κράτησε μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ σε εργοστάσιο και μεταλλεία. 

Αύριο εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και λήγει η προσωρινή διαταγή, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια από την ειδική διαχείριση και τα υπουργεία για ουσιαστικό διάλογο, στη βάση διασφάλισης της  περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Απεναντίας, ο συνεργάτης της Ειδικής Διαχείρισης από την εταιρεία ILTA, κ. Λιγνός και η προσπάθεια που έκανε την Τρίτη 4/6/2024, να φέρει εταιρεία απομάκρυνσης καυσίμων, χωρίς σχέδιο και χωρίς συζήτηση συνολικών μέτρων. Αλλά και το υπουργείο Εργασίας στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ άνοιξε πλατφόρμα “για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ”.

Καταλαβαίνετε ότι τέτοιες τακτικές μόνο καχυποψία γεννούν και εκνευρισμό για το ρόλο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα έπρεπε να υπερασπίζεται την εργασία των εργαζομένων, αλλά αντ’ αυτού ανοίγει πλατφόρμες “για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ” και μάλιστα πριν βγάλει απόφαση το δικαστήριο. Είναι σαν  προδικάζει την απόφαση του δικαστηρίου, καθιστώντας έτσι τον ρόλο της δικαιοσύνης τυπικό.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης συζήτησης και ουσιαστικού διαλόγου και σε αυτή τη βάση τα σωματεία μας έχουν προτάσεις, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα διασφαλίζουν την  περιουσία της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Βάσει αυτών και σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε με την γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Δευτέρα 17/6/2024 στις 16.00, αντιπροσωπεία των σωματείων της ΛΑΡΚΟ θα έρθουν στο υπουργείο και θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων.

Παρακαλούμε πολύ για την επιβεβαίωση της συνάντησης στην οποία η παρουσία της υπουργού έχει ουσιαστικό ρόλο.

Αναμένουμε απάντησή σας».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις