Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αλήθειες και Ψέματα — Κατοχή, Αντίσταση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος και ο πολιτικός απόηχος

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ το βιβλίο του Χρήστου Στ. Μάρτη, με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα — Κατοχή, Αντίσταση,..

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ το βιβλίο του Χρήστου Στ. Μάρτη, με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα — Κατοχή, Αντίσταση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος και ο πολιτικός απόηχος».

«Γενικά η ιστορία και ιδιαίτερα η πολιτική διαδραματίζεται στο παρελθόν, αλλά γράφεται στο μέλλον…

Η μοίρα του Γιώργου, καθώς και χιλιάδων άλλων δημοκρατών Αριστερών ήταν προδιαγεγραμμένη και δεν ήταν δυνατό να αλλάξει, καθώς το δεξιό κράτος είχε καθορίσει την εξέλιξη και το μέλλον του. Αυτός το είχε αποδεχθεί και ανεξάρτητα από ερωτηματικά και αμφισβητήσεις τόσο πάνω στη μαρξιστική γενικώς φιλοσοφία, αλλά και τις πικρίες του από τη συμπεριφορά της αριστερής καθοδήγησής του, η ιδεολογική του φιλοσοφία που είχε δρομολογηθεί αγκαλιά με τα παγκόσμια «πιστεύω» του έστω μέσα στο νικηφόρο πια αστικό καθεστώς, έδειχνε το δρόμο που είχε διαγράψει με τη ρήση του και ο Aραγκόν, “Αν έπρεπε να ξαναζήσω, θα ακολουθούσα το ίδιο μονοπάτι!”:

“Si j’ etais à refaire, je referais ce chemin!”»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Το βιβλίο του ομότιμου Πανεπιστημιακού Καθηγητή Χρήστου Στ. Μάρτη είναι ένα βιβλίο ιστορικό-πολιτικό και παράλληλα μια έγκυρη ιστορική μαρτυρία. Ο Καισαριανιώτης συγγραφέας με τη ματιά του νεολαίου Επονίτη, αλλά και του σημερινού ώριμου πανεπιστημιακού καθηγητή, εξιστορεί τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της κρίσιμης 20ετίας 1930-1949.

Η αφήγηση ξεκινάει από την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους, τα αίτια της ανόδου του φασισμού, την παγκόσμια διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων πως οδηγήθηκε η ανθρωπότητα στον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ανασυνθέτει με ακρίβεια τη σκληρή ζωή του λαού τα κατοχικά χρόνια, την πείνα, τον αγώνα του για επιβίωση, τον ηρωικό αγώνα ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του, δωσίλογους.

Η παρουσίαση των γεγονότων καταγράφεται σε τρία παράλληλα επίπεδα: Αυτό των διεθνών εξελίξεων στα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων του πολέμου, τη διαμάχη και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, και πως όλα αυτά αντανακλώνται στη ζωή ενός νέου –όπως ήταν ο συγγραφέας- αλλά και στη διαμόρφωση της συνείδησής του.

Η εξιστόρηση φτάνει στην Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και το κύμα τρομοκρατίας διώξεων και δολοφονιών που οργάνωσε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός με την ντόπια αντίδραση, που ακολούθησαν τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Ένα έργο βασισμένο σε ντοκουμέντα που διακρίνεται από το πάθος και την ανυπόκριτη ανησυχία του συγγραφέα για την ιστορική αλήθεια.

Το βιβλίο «ΑΛΗΘΕΙΕΣ και ΨΕΜΑΤΑ, Κατοχή, Αντίσταση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, και ο πολιτικός απόηχος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Χρήστος Στ. Μάρτης γεννήθηκε από πρόσφυγες Μικρασιάτες γονείς στην Καισαριανή, όπου και έζησε κατά την μεσοπολεμική, κατοχική και μεταπολεμική περίοδο όλα τα δραματικά γεγονότα της εκρηκτικής εκείνης εποχής. Στη διάρκεια της Αντίστασης αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα σημαντική δράση.

Μετά από πορεία σκληρών, κρίσιμων, αλλά και παράδοξων εναλλαγών, κατόρθωσε να λάβει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα τόσο στην Οδοντιατρική, όσο και στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1963). Διέπρεψε στις ειδικότητες της Γναθοχειρουργικής, της Χειρουργικής και της Ωτορινολαρυγγολογίας. Το 1970 ανακηρύχθηκε καθηγητής της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε εκεί μέχρι το 1983, όταν μετακλήθηκε τιμητικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποχώρησε το 1996 ως ομότιμος καθηγητής. Σήμερα χαίρει διεθνούς κύρους καθώς θεωρείται παγκοσμίως ως ένας από τους αναμορφωτές της Γναθοχειρουργικής.

Συνέγραψε μεγάλο αριθμό μελετών και επιστημονικών δημοσιεύσεων πάνω στην ειδικότητά του, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται κατά καιρούς σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες.

Σχετικά θέματα

Απόψεις