Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αλεξανδρούπολη: Εταιρεία κατασκευής του σταθμού LNG παίρνει «κοψοχρονιά» τις περιουσίες των κατοίκων

Τις σοβαρές καταγγελίες κατοίκων των περιοχών Αμφιτρίτης και Απαλού της Αλεξανδρούπολης μετέφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σημειώνοντας..

Τις σοβαρές καταγγελίες κατοίκων των περιοχών Αμφιτρίτης και Απαλού της Αλεξανδρούπολης μετέφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία «GASTRADE ΑΕ» που εμπλέκεται στην κατασκευή του έργου του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φτάνει στην Αλεξανδρούπολη από τις ΗΠΑ με ελληνόκτητα τάνκερ, από κοινού με το κράτος παίρνουν τις περιουσίες τους για ψίχουλα και μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες χωρίς την ενημέρωσή τους.

Όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, «το κάθε βήμα στην πορεία μετατροπής της περιοχής μας και της πόλης μας σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο επιβεβαιώνει τα όσα προειδοποιούσαμε, δηλαδή ότι μεγαλώνει τους κινδύνους για τον λαό μας και την ίδια ώρα ο μόνος ωφελημένος θα είναι μια χούφτα μονοπώλια, ο λαός θα συνεχίσει να ζει στην ενεργειακή φτώχεια, στην ανασφάλεια, θα συνεχίζει να υποβαθμίζεται και να απειλείται η ίδια του η ζωή».

Και συμπληρώνει: «Το έργο του σταθμού USFR παρότι διαφημίστηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση, τη δημοτική και περιφερειακή αρχή, παρότι έχει τη στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρότι αποτελεί διακαή πόθο των ΗΠΑ και ΕΕ στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, εντούτοις ο λαός της πόλης μας συνεχίζει να το βλέπει με προβληματισμό.

Και έχει δίκιο, γιατί:

  • Ο σταθμός αυτός θα δέχεται αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αυτό από μόνο του σημαίνει πως η τιμή του θα είναι πάντα πολύ υψηλή γιατί το αμερικανικό αέριο εξορύσσεται με τη σχιστολιθική μέθοδο που έχει αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες μεθόδους και επιπλέον έχει υψηλό κόστος μεταφοράς με τα πλοία μεταφοράς LNG και σε μεγάλη απόσταση. Κερδισμένοι θα είναι τα μονοπώλια της Ενέργειας των ΗΠΑ και οι Έλληνες πλοιοκτήτες που θα το μεταφέρουν μιας και αυτοί διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων τέτοιου τύπου στον κόσμο. Χαμένος είναι ο λαός που πληρώνει ακριβά για Ενέργεια, καύσιμα κλπ.

  • Δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για το περιβάλλον. Κατά την αεριοποίησή του το υγροποιημένο LNG αυξάνει την έκλυση μεθανίου στην ατμόσφαιρα, η οποία έχει πολλαπλάσια αρνητική επίδραση συγκριτικά με το CO2 στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ελλοχεύουν επίσης τεράστιοι κίνδυνοι για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ιχθυοπανίδας με επιπτώσεις στην αλιεία. Οι αεριοποιητές των σταθμών υποδοχής LNG αντλούν μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού αναμειγνύοντάς το με υποχλωριώδες νάτριο, με τοξική επίδραση στους υδρόβιους οργανισμούς. Επίσης αυξάνει ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης ή ακόμα και ο κίνδυνος δολιοφθοράς και οι επιπτώσεις του στην περιοχή.

Είναι λοιπόν η στιγμή που αποκαλύπτονται όλοι! Οι επενδύσεις των μονοπωλίων, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, η εμπλοκή της χώρας μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Αυτοί που δεν διστάζουν να αιματοκυλούν τους λαούς, να ξαναχαράζουν τα σύνορα δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τα δικά τους συμφέροντα πάντα σε βάρος των λαών. Ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων είναι που φέρνει την ένταση της εκμετάλλευσης, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον αποδεικνύεται υποκριτικό. Η “πράσινη” ανάπτυξη το μόνο “πράσινο” που έχει είναι το χρώμα των δολαρίων.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα. Ο λαός έναν δρόμο έχει: Αυτόν της αντίστασης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής που του ρημάζει δικαιώματα, ζωή και μέλλον».

Σχετικά θέματα

Απόψεις