Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αγρότες: Βγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ την Κυριακή!

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις πολύμορφες και συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις τους

Με τις μηχανές των τρακτέρ να ανάβουν ξεκινώντας να βγαίνουν από την Κυριακή 22 Γενάρη στις πλατείες των χωριών και με πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την πραγματοποίηση των πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων προτάσσουν αιτήματα για την επιβίωσή τους, όπως για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής, τιμές στα προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει τις ζημιές στο 100%.

Οι νέες κινητοποιήσεις, που αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Γενάρη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Το έναυσμα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Σε κάθε νομό είναι καθημερινές οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά ή επαρχιακό επίπεδο.

Στη Λάρισα, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου προετοιμάζουν το συλλαλητήριο με τρακτέρ, που θα γίνει την Κυριακή 22 Γενάρη στις 11 π.μ. (προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στις κεντρικές πλατείες σε Αμπελώνα και Δαμάσι, αλλά και στην περιοχή των Εξοχικών στον Τύρναβο).

Αντίστοιχα, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ελασσόνας θα βγουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή στις 12 μ. στην Καλλιθέα, στο χάνι Χατζηγώγου, στον κόμβο Δολίχης (παλιόχανο), στην πλατεία Τσαριτσάνης, στα Αραδοσίβια. Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα, απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς κελυφωτών, στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια, καθώς οι απώλειες από την περσινή τιμή πλησιάζουν τα 1-2 ευρώ το κιλό. Ακόμα, έκδοση των πορισμάτων και καταβολή των αποζημιώσεων για τις χαλαζόπληκτες περιοχές του περσινού καλοκαιριού στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ολύμπου πριν την ολοκλήρωση του Γενάρη.

Σύσκεψη θα γίνει σήμερα και στην Αγιά, στην ταβέρνα «Χατζάκος» στις 7 μ.μ.

Στην Καρδίτσα γίνονται συσκέψεις σε χωριά με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Παλαμά. Οι αγρότες του νομού, κυρίως οι βαμβακοπαραγωγοί, τονίζουν ότι με τιμή 65-70 λεπτά το κιλό δεν καλύπτουν το σημερινό κόστος παραγωγής, συνεπώς δεν τους συμφέρει να καλλιεργήσουν, και σ’ αυτό το πλαίσιο απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναπλήρωση εισοδήματος με κάλυψη της τιμής του 1 ευρώ το κιλό.

Στα Τρίκαλα γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Γενάρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 π.μ. στο κολυμβητήριο, από όπου θα κατευθυνθούν στη Νομαρχία για τη συγκέντρωση στις 11 π.μ.

Στη Μαγνησία θα βγουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή 22 Γενάρη σε Ζαγορά, Ριζόμυλο και Βελεστίνο. Θα προηγηθούν συσκέψεις σήμερα Παρασκευή στο Αϊδίνι και το Σάββατο στη Σούρπη.

Στη Μακεδονία

 
 

Με εντατικούς ρυθμούς και οι αγρότες σε περιοχές της Μακεδονίας προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Στην Ημαθία, ραντεβού στον κόμβο της Κουλούρας δίνουν οι αγρότες της Βέροιας, με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» να καλεί στη 1 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στην Πέλλα, σε έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Πέλλας καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι «Ενότητα» Πέλλας, «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης και Δήμου Σκύδρας, οι Επιτροπές Αγώνα Αγροτών Γαλατάδων και Αραβησσού και οι αγρότες της Άρνισσας.

Καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι πραγματοποιούν περιοδείες και συσκέψεις ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή προγραμματίζεται περιοδεία στα ορεινά χωριά της Έδεσσας (Βρυττά, Νησί, Καρυδιά).

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από σύσκεψη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, καλούνται όλοι οι αγρότες των Βασιλικών σε μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στις 12 μ. μπροστά από το κτίριο του Συνεταιρισμού.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να βγάλουν τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους την Κυριακή 22 Γενάρη στις 11 π.μ. στις πλατείες των χωριών. Συγκεκριμένα: Μεσόβουνο 11.00 στην πλατεία, Κομνηνά 11.00 στην πλατεία, Μανιάκι – Φαράγγι 11.00 στον κεντρικό δρόμο προς Φαράγγι (μπροστά στην εκκλησία), Βεγόρα 11.00 στην πλατεία, Φιλώτας – Πελαργός – Αντίγονο 11.00 στο πάρκο Αγίας Παρασκευής στον Φιλώτα.

Στα Γρεβενά, ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε, αποφάσισε μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 22 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι από τα καινούργια ΚΤΕΛ.

Σε όλη τη χώρα αναβρασμός στην ύπαιθρο

 
Από την Αταλάντη Φθιώτιδας
Από την Αταλάντη Φθιώτιδας
 

Στην Αταλάντη Φθιώτιδας, τρακτέρ έβγαλαν οι αγρότες της περιοχής το πρωί της Παρασκευής, διεκδικώντας μέτρα για την επιβίωσή τους. 

Σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη διασταύρωση Καράτουλα – Μουζακίου – Σοπίου – Χειμαδιού καλεί την Κυριακή 22 Γενάρη στις 10 π.μ. η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, συντονίζοντας τη δράση της με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ρίχνει το βάρος στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στην Αμαλιάδα (Εργατικό Κέντρο), με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Αμαλιάδας, Καρδαμά, Παλαιοχωρίου – Γαστούνης, Πηνείας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αλλά και στα Μακρίσια (7.30 μ.μ.) από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο Αλφειούσας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) καλεί όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους με μαζικές διαδικασίες να αποφασίσουν τις μορφές αγώνα και να συμμετάσχουν στην παμπελοποννησιακή διαμαρτυρία που οργανώνει στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 11 το πρωί.

Αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, έχουν πάρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, ο Ενιαίος Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Φαναρίου Πάργας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας και ο Αγροτικός Σύλλογος Παγγαίου Καβάλας.

Πρόθεση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εξέφρασαν το βράδυ της Τετάρτης, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Νέα Βύσσα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Τριγώνου, Ορεστιάδας και Διδυμότειχου. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων θα ληφθούν σε ανοιχτή συνέλευση των αγροτών της περιοχής που έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» για την Τετάρτη 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συσκέψεις και σε άλλες περιοχές για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις:

Σήμερα Παρασκευή ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακκωμάτων.

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, στις 7 μ.μ. στο χωριό.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα