Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αγωγοί, ροές και επιρροές..

..που οδηγούν τη σκέψη μας σε «διαδρομές», όπου κόμβοι και τερματικοί σταθμοί, «διάδρομοι» υπόγειοι και πλωτοί, «hot spots» και σημεία..


..που οδηγούν τη σκέψη μας σε «διαδρομές», όπου κόμβοι και τερματικοί σταθμοί, «διάδρομοι» υπόγειοι και πλωτοί, «hot spots» και σημεία καταγραφής προσφύγων, εμφανίζουν «συνδέσεις» ευρωενωσιακές, κατά περίπτωση ελληνοαμερικανικές, ενίοτε ρωσοτουρκικές, στο δε πρόσφατο παρελθόν, ελληνορωσικές.

«Κόβοντας δρόμο» λοιπόν, σημειώνουμε συνοπτικά ότι, στις 9 Φεβρουαρίου 2015 εκπρόσωποι εννέα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και Σλοβακίας συνεδριάζουν στη Σόφια, συγκροτώντας ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη «συνδεσιμότητα» φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο συντονισμός της κοινής προσπάθειας ώστε να διευκολυνθεί η διασυνοριακή, ευρωπαϊκή ροή φυσικού αερίου κρίνεται απαραίτητη και για το λόγο αυτό ορίζονται τρεις ειδικές ομάδες τεχνικών, με σκοπό την απρόσκοπτη, αμφίδρομη προμήθειά και διανομή του αερίου μέσω των «διαδρόμων» Αιγαίου, Ιονίου – Ουκρανίας, Μαύρης Θάλασσας – Κεντρικής Ευρώπης, Αδριατικής – Ουκρανίας. Στις 8 Ιουλίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο χάραξης κοινής ενεργειακής στρατηγικής και πολιτικής θέτει σε δημόσια διαβούλευση έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2015, το ζήτημα προμήθειας, μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Στόχευσή της αποτελεί η ασφαλής και ανταγωνιστική για τα κράτη-μέλη προμήθειά του. Στις 30 Οκτωβρίου 2015 ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του και από τις κοινές, επίσημες δηλώσεις τους πληροφορούμαστε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν «..τα θέματα της ενέργειας, το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες..». Εντός του Νοεμβρίου 2015 αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την οποία ενδέχεται να συμφωνηθεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της αμερικανικής εταιρείας Cheniere Energy μέσω πλωτών τερματικών στην Αλεξανδρούπολη.

Γνωρίζαμε ότι η «διαδρομή» του κεφαλαίου προς τη κερδοφορία, είναι μια «διαδρομή» χωρίς «φράχτες και σύνορα». Γνωρίζαμε ότι η διασφάλιση της «απρόσκοπτης ροής» του, στοιχίζει ενίοτε στους εκπροσώπους του κάποιες αμελητέες «διαρροές» στο γνωστό εδώ και χρόνια «πόλεμο της ενέργειας», στους εδώ και χρόνια πολέμους για την ενέργεια. Γνωρίζαμε ότι με πυξίδα το κέρδος συχνά επιλέγει το «fast track» και κλείνει συμφωνίες με «fast track» διαδικασίες.

Πλέον όμως δεν αρκούν όλα όσα γνωρίζαμε, πλέον δεν δικαιολογείται κανένας από εμάς να αγνοεί ότι, κάθε υπερσύγχρονος πλωτός τερματικός φυσικού αερίου ισούται με εκατοντάδες σάπια πλεούμενα γεμάτα πρόσφυγες, τα οποία καθημερινά ακολουθούν την ίδια θανατηφόρα διαδρομή, κάθε υπόγειος χερσαίος ή θαλάσσιος αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου ισούται με ομαδικούς χερσαίους και θαλάσσιους τάφους προσφύγων, κάθε προσπάθεια του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου να διασφαλίσει την «απρόσκοπτη ροή» του ισούται με προσφυγικές ροές πολλών χιλιάδων που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με φυσικά εμπόδια όπως η θάλασσα, ο χειμώνας, το κρύο και τεχνητά προσκόμματα όπως ο φράχτης στην περίπτωση της Ελλάδας και τα κατά διαστήματα κλειστά σύνορα χωρών, όπως η περίπτωση της Σλοβενίας της οποίας ο πρωθυπουργός πολύ πρόσφατα δήλωσε ότι θα το πράξει – εάν οι Αυστρία και Γερμανία κλείσουν τα σύνορά τους- προκειμένου να ελέγξει με τεχνητά εμπόδια τη ροή των προσφύγων, κάθε ροή προσφύγων ισούται με ροή φθηνής εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο και κάθε ροή εργατικής δύναμης δεν μπορεί παρά να ισούται πλέον με τη γέννηση κοινωνικοταξικών «συνδέσμων» και «συνδέσεων».

Σχετικά θέματα

Απόψεις