Κοινωνία Πολιτική

Αγωγή κατά Ν.Μπογιόπουλου: Στοιχεία – καταπέλτης για τον χυδαίο αντικομμουνισμό και τις εμφυλιοπολεμικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ

Εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο η απαράδεκτη αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Σε συνέχεια των δηλώσεων καταδίκης της απαράδεκτης δίωξης, το «παρόν» μέσα κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου έδωσαν βουλευτές του ΚΚΕ, συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα ΜΜΕ. Η παρουσία τους αποτέλεσε ηχηρό μήνυμα καταδίκης του αντικομμουνισμού και κάθε προσπάθειας να ποινικοποιηθεί η υπεράσπιση και ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας.

Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης ΠαφίληςΧρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης, ο Αγγελος Βρεττός, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος πρόεδρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο Γιώργος Πέρρος από το ΠΑΜΕ, ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και άλλοι.

Θυμίζουμε ότι αφορμή για την αγωγή ήταν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή στον «Real fm» και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ» σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 – 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Με την αγωγή της η ΕΑΑΣ αξιώνει από τον δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί». Να σημειωθεί ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εποπτευόμενο απ’ το υπουργείο Αμυνας, και γι’ αυτό η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες για την αγωγή και τη σιωπή της γύρω από το θέμα, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, αλλά και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα

Στην διάρκεια της διαδικασίας αναδείχθηκε από πλήθος στοιχείων που κατατέθηκαν ο βαθιά αντικομμουνιστικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων της Ενωσης Αποστράτων και ότι η δίωξη δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, αλλά και ενάντια σε κάθε άνθρωπο που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης, με πρακτικές και φρασεολογία της μετεμφυλιακής εποχής.

Η τεκμηριωμένη απάντηση στην άθλια αγωγή, ανάγκασε την πλευρά της ΕΑΑΣ να μη μιλήσει καν για συκοφαντική δυσφήμηση στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και να περιοριστεί με αντιφατικά επιχειρήματα μόνο στους σχολιασμούς και χαρακτηρισμούς που περιέχονται στην αγωγή σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ισχυρίζονται ότι διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες μέλη, δεν βρήκαν ούτε ένα διαθέσιμο για να αντιπαρατεθεί δια ζώσης στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία με τα ατράνταχτα στοιχεία της υπεράσπισης και να υποστηρίξει το περιεχόμενο της αγωγής.

Με τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο να βοούν για τον αντικομμουνισμό στις εκδηλώσεις μίσους της ΕΑΑΣ, οι νομικοί της εκπρόσωποι προσπάθησαν μάταια να αποσυνδέσουν τη διοίκηση της Ενωσης από τα παραρτήματα που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και προσκλήσεις με αναφορές κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών».

Οπως προέκυψε όμως, τα ίδια αναπαράγουν τα στελέχη της σε ομιλίες και αρθρογραφία στα έντυπα της Ενωσης, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή καταδίκη από την πλευρά της διοίκησης σε όσα εμετικά γράφουν τα τοπικά παραρτήματα στις ανακοινώσεις και στις προσκλήσεις τους για τις εκδηλώσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, όπου συμμετέχει κάθε καρυδιάς καρύδι: Από φιλοβασιλικούς, μέχρι εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών οργανώσεων.

Στην προσπάθειά της μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η πλευρά της ΕΑΑΣ ζήτησε ούτε λίγο, ούτε πολύ να …ξεχαστεί το παρελθόν και να επικεντρωθεί η συζήτηση στην τελευταία διετία, με τον ισχυρισμό ότι το 2020 και το 2021 δεν υπάρχουν αντικομουνιστικές αναφορές και μετεμφυλιακή φρασεολογία στις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Από πλήθος στοιχείων που παρουσιάστηκαν, αποδείχτηκε βέβαια το εντελώς αντίθετο.

Καταπέλτης και οι μάρτυρες

Σημαντικά ήταν και όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες, όπως ο Γιώργος Παγάνης δημοσιογράφος διευθυντής σύνταξης της ηλεκτρονικής «Real News» και του real.gr και παραγωγός στο ραδιόφωνο, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να σχολιάζει την επικαιρότητα.

Η κατάθεση επίσης του συνταγματάρχη εν αποστρατεία Ιωάννη Αγγέλου μέλους της Ενωσης Αποστράτων ανέδειξε την αγανάκτηση, την προσβολή και την δυσαρέσκεια των συναδέλφων του για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Μετά τη χθεσινή διαδικασία, το δικαστήριο θα δεχθεί τυχών παρατηρήσεις την ερχόμενη Τρίτη και εν’ ευθέτω χρόνω θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Συνήγορος του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου ήταν ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ενώ τον σταθμό «Real fm», ενάντια στον οποίο έχει επίσης κατατεθεί αγωγή, εκπροσώπησε o Θέμης Σοφός και τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού Στ. Χατζηνικολάου, ο Αντώνης Σοφιανός.

Δήλωση του Θ. Θεοδωρόπουλου

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο Θ. Θεοδωρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ν. Μπογιόπουλος, ως πολίτης και δημοσιογράφος κατέγραψε, αποκάλυψε και ανέδειξε, ότι κάποιοι από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που είναι ΝΠΔΔ υπαγόμενο στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όταν πηγαίνουν στις γνωστές τελετές στο Γράμμο και το Βίτσι, πηγαίνουν όχι για να τιμήσουν νεκρούς, αλλά για να βρίσουν τους αντιπάλους τους.

Αποκαλούν τον “Εμφύλιο Πόλεμο” ως “συμμοριτοπόλεμο” και τους μαχητές του “Δημοκρατικού Στρατού” ως “κομμουνιστοσυμμορίτες”, παραβαίνοντας έτσι, συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση το Ν. 1863/1989 που αναφέρει ότι η περίοδος από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής έως την 31/12/1949 αναγνωρίζεται ως “…περίοδος εμφυλίου πολέμου” και ότι όπου στη Νομοθεσία αναφέρεται ο όρος “συμμοριτοπόλεμος” αντικαθίσταται με τον όρο “Εμφύλιος Πόλεμος” και όπου “συμμορίτες” με τον όρο “Δημοκρατικός Στρατός”. Ο Ν. Μπογιόπουλος ανέδειξε την παρανομία στελεχών της ΕΑΑΣ, γεγονός που αποδεικνύεται από σωρεία αποδεικτικών εγγράφων.

Τα όσα άλλα ανέφερε στην επίδικη ραδιοφωνική εκπομπή, διατυπώθηκαν πάνω στη βάση της παραπάνω αποδεδειγμένης παράνομης συμπεριφοράς, από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, που πηγάζει από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία και κοινωνική αποστολή του Τύπου, συνιστάμενο – πέρα από την έκφραση των ιδίων του πεποιθήσεων – στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για ένα θέμα γενικότερης πολιτικής και ιστορικής σημασίας, που είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Πρόκειται για έντονη και δριμύτατη κριτική – που δεν συνιστά άδικη πράξη – με την οποία καυτηριάζονται οι παραπάνω κατ’ εξακολούθησιν παράνομες, δημόσιου χαρακτήρα, διχαστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές, ομιλίες και απόψεις ορισμένων από τη Διοίκηση του θεσμικού οργάνου της ΕΑΑΣ, που ιδιαίτερα ως ΝΠΔΔ, πέραν των άλλων, δεν επιτρέπεται να παραβαίνει το νόμο χρησιμοποιώντας εμφυλιοπολεμική ρητορική».

Πηγη: 902

(Επισκέψεις: 3.219 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend