Διεθνή

Αφγανιστάν: Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοίγουν χωρίς τα κορίτσια

Οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τα κορίτσια από τα αφγανικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου επιστρέφουν στις τάξεις μόνο αγόρια και άντρες δάσκαλοι.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν συνήθως μαθητές ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών και τα περισσότερα είναι διαχωρισμένα.

Μαθήτριες από το Αφγανιστάν μιλώντας στο BBC, δήλωσαν συντετριμμένες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους. «Όλα φαίνονται πολύ σκοτεινά», είπε ένα από τα κορίτσια.

Πάντως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ μιλώντας στο Bakhtar News Agency υποστήριξε ότι σύντομα θα ανοίξουν τα σχολεία για τα κορίτσια. Όπως είπε, οι αξιωματούχοι εργάζονται επί του παρόντος για τη «διαδικασία» και τις λεπτομέρειες.

Ωστόσο θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάζουν και να εργάζονται σύμφωνα με την ερμηνεία του Ισλαμικού θρησκευτικού νόμου. 

Ήδη όμως έχουν γυρίσει τις εργαζόμενες γυναίκες στο σπίτι, λέγοντας πως αυτό θα κρατήσει μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας.

Στο μεταξύ μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας ξυλοκόπησαν γυναίκες που διαμαρτύρονταν ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, οι Ταλιμπάν φέρεται πως έκλεισαν το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων αντικαθιστώντας το με ένα τμήμα που κάποτε επέβαλε αυστηρά θρησκευτικά δόγματα.

(Επισκέψεις: 295 φορές, όπου 2 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend