Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αφγανιστάν: Ραδιόφωνο από γυναίκες για γυναίκες αντιστέκεται στους Ταλιμπάν

Το επαναστατικό ραδιόφωνο «Radio Begum» δίνει στις γυναίκες του Αφγανιστάν την ανάσα που χρειάζονται με ένα πρόγραμμα ακριβώς όπως θα..

Το επαναστατικό ραδιόφωνο «Radio Begum» δίνει στις γυναίκες του Αφγανιστάν την ανάσα που χρειάζονται με ένα πρόγραμμα ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Εκπαιδευτικές εκπομπές, ανάγνωση βιβλίων και συμβουλευτική ψυχολογία, από γυναίκες για γυναίκες. 

Από τον περασμένο Αύγουστο ο στρατός των ακραίων ισλαμιστών ανακατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν, ταυτόχρονα με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, επιβάλλοντας τους δικούς τους σκληρούς νόμους και καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τους κατοίκους του Αφγανιστάν που επλήγησαν περισσότερο από αυτή την αλλαγή εξουσίας, ήταν οι γυναίκες, που είδαν εν μια νυκτί τις όποιες ελευθερίες είχαν να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Υπάρχει, όμως, ένας ραδιοσταθμός ο οποίος αντιστέκεται στην υποβάθμιση των γυναικών και τις βοηθάει όχι μόνο να ψυχαγωγηθούν και να μορφωθούν, αλλά και να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Begum FM 90.1 με έδρα την Καμπούλ, ιδρύθηκε φέτος την ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2021. Το πρόγραμμά του απαρτίζεται από εκπαιδευτικές εκπομπές, αναγνώσεις βιβλίων και εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία, από γυναίκες παραγωγούς σε γυναίκες ακροάτριες. Επιπλέον, δύο φορές κάθε μέρα, οι εγκαταστάσεις του μετατρέπονται σε σχολείο.

Ιδρύτρια του σταθμού είναι η Hamida Aman, η οποία μεγάλωσε ως μετανάστρια στην Ελβετία μετά την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. «Δεν τα παρατάμε. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Πρέπει να κυριεύσουμε τη δημόσια σφαίρα», δήλωσε στη διεθνή έκδοση του Al Jazzeera, και συνέχισε: «Αυτός ο ραδιοσταθμός είναι μια «σχεδία» για τη φωνή των γυναικών, τον πόνο τους, την οργή τους».

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε», είπε η Αμάν, η οποία επέστρεψε μετά την ανατροπή του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 από ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Πρέπει να καταλάβουμε τη δημόσια σφαίρα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

«Χρυσή ευκαιρία»

 Η Mursal, ένα 13χρονο κορίτσι, πηγαίνει στο στούντιο για να διαβάσει από τότε που οι Ταλιμπάν εμπόδισαν την επαναλειτουργία ορισμένων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Το μήνυμά μου στα κορίτσια που δεν μπορούν να πάνε σχολείο είναι να ακούσουν το πρόγραμμά μας προσεκτικά, να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρυσή ευκαιρία, την οποία μπορεί να μην το έχουν ξανά» δήλωσε στο Aljazeera.

Υπάρχουν και on-air μαθήματα για ενήλικες. Σε ένα τέτοιο μάθημα, ο διευθυντής του σταθμού Saba Chaman, 24 ετών, διάβασε την αυτοβιογραφία της Michelle Obama στο Dari. Είναι ιδιαίτερα περήφανη για μια εκπομπή όπου οι ακροατές καλούν για ψυχολογική συμβουλευτική.

 

Το μέλλον του Begum FM 90.1 παραμένει ωστόσο αβέβαιο. Ο ραδιοσταθμός δεν λαμβάνει πλέον διαφημιστικά έσοδα, με τη διευθύντριά του, Saba Chaman, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης.

«Ο μόνος λόγος για να ελπίζω, αυτή τη στιγμή, είναι ότι κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου για να βοηθήσω τις γυναίκες του Αφγανιστάν», συμπλήρωσε η Saba. 

Μια αχτίδα φωτός μέσα στον σκοταδισμό των Ταλιμπάν.

 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις