Στιγμιότυπα

30 Ιουλίου 2007: «Φεύγουν» από τη ζωή οι Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και Μικελάντζελο Αντονιόνι

Την ίδια μέρα, σαν σήμερα, 30 Ιουλίου του 2007, πέθαναν δύο από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ού αιώνα: ο  Ινγκμαρ Μπέργκμαν και ο Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν συγκατελέγεται στους κορυφαίους  δημιουργούς του κινηματογράφου όλων των εποχών. Υπήρκε ένας οξυδερκής ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής. Μιλώντας για τον εαυτό του έλεγε : «Υπάρχει πάντα μια διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή». 

Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, μετρ της αρχιτεκτονικής κινηµατογραφικής γραφής,  έγινε ευρέως γνωστός ως ο στυλίστας που απέδωσε καλύτερα από κάθε άλλον στον κινηµατογράφο την αποξένωση του ανθρώπου στη σύγχρονη αστική κοινωνία.«Αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν να κοιτάξω μέσα στον άνθρωπο, ποια συναισθήματα τον κινητοποιούν, ποιες είναι οι σκέψεις του στην πορεία του προς την ευτυχία, τη δυστυχία, το θάνατο», είπε ο ίδιος.  

(Επισκέψεις: 327 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend