Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

24ωρη απεργία για το εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι της Ζώνης, μετά από απόφαση της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας απαντώντας στο νέο..

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι της Ζώνης, μετά από απόφαση της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας απαντώντας στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα με ένα νεκρό εργάτη και δύο σοβαρά τραυματισμένους. 

Αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, ενώ στο πλαίσιο της απεργίας, στις 8 π.μ., θα γίνει Γενική Συνέλευση στην πύλη της Ζώνης, όπου βρίσκεται το παράρτημα του Συνδικάτου, για να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Στη συγκέντρωση παραβρίσκεται και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ο εργάτης που χτες έφυγε από το σπίτι του και την οικογένειά του σώος και υγιής για να γυρίσει στο φέρετρο είναι ο Γιάννης Νομικός. Αφησε πίσω του έναν γιο 22 ετών και μία κόρη 13 ετών. Μαζί με τους συναδέλφους του αποσυναρμολογούσαν την προπέλα του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll» της «ΑΝΕΚ», που βρίσκεται ανελκυσμένο σε μία από τις πλωτές δεξαμενές της COSCO.

Ενα από τα πτερύγια της προπέλας έφυγε από τον γάντζο, καταπλακώνοντας τους εργάτες, αφήνοντας τον χειριστή του ανυψωτικού μηχανήματος στον τόπο. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ από τους δύο τραυματίες ο ένας μεταφέρθηκε επίσης στο «Τζάνειο» σοβαρά τραυματισμένος στην κνήμη και στον αυχένα και ο άλλος σε ιδιωτική κλινική χτυπημένος στο κεφάλι.

«Φωτιά» είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που δούλευαν στο σημείο: «Δεν υπήρχε Τεχνικός Ασφαλείας για μία τόσο σοβαρή επισκευαστική εργασία». «Ελειπε η ασφάλεια από τον γάντζο που κρατούσε την προπέλα». «Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι να κάνουμε γρήγορα, για να φύγει το βαπόρι». «Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα». «Οι έλεγχοι από τις μεικτές επιτροπές λιγοστοί και όπου γίνονται δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε σοβαρές επικίνδυνες παραλείψεις».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, ενώ οργανώνει την απεργιακή απάντηση, ταυτόχρονα ενημερώνει και προειδοποιεί: «Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών. Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες, γεγονός που αφήνει έκθετους την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο».

Είναι σαφές ότι τα στοιχεία κραυγάζουν πως το νέο φονικό ήταν θέμα χρόνου. Οτι για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων (εφοπλιστών, μεγαλοεργολάβων, μεταφορικών εταιρειών – άλλωστε ο χώρος της Ζώνης ανήκει πλέον στην COSCO κ.ά.), οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η μία μετά την άλλη, πιστές στο δόγμα των εργοδοτών ότι «ο χρόνος είναι χρήμα» και τα μέτρα προστασίας θέλουν και …χρόνο και χρήμα, έχουν διαμορφώσει το θανατηφόρο πλαίσιο που δίνει «γην και ύδωρ» στους ομίλους, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου.

Γι’ αυτό αποψίλωσαν τις μεικτές επιτροπές ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία, μείωσαν δραστικά τους ελέγχους, διέλυσαν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, με την κυβέρνηση της ΝΔ να τις μετατρέπει σε ανεξάρτητες αρχές, ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να κηρύξουν υποχρεωτικές τις Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις της Ζώνης, όπου καθορίζονται με αυστηρό τρόπο και τα μέτρα προστασίας.

Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου

  • Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας

Σχετικά θέματα

Απόψεις