Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

2020: Η Χρονιά του (γαλάζιου) Ποντικού

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ροκάνισε» δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, ολοκληρώνοντας - από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2020 - ένα αντιλαϊκό έργο τεράστιων διαστάσεων με 143 νομοσχέδια.

Σύμφωνα με τους πλέον έγκυρους ιστότοπους που ασχολούνται με το Κινέζικο Ωροσκόπιο, το 2020 ήταν η «Χρονιά του Ποντικού», μιας..

Σύμφωνα με τους πλέον έγκυρους ιστότοπους που ασχολούνται με το Κινέζικο Ωροσκόπιο, το 2020 ήταν η «Χρονιά του Ποντικού», μιας και κάθε έτος στην κινεζική αστρολογία αφιερώνεται σε ένα ζώο (Πίθηκος, Τίγρης, Χοίρος, Πρόβατο, Άλογο κ.λ.π). Με δεδομένο μάλιστα ότι η παγκόσμια πανδημία του Covid 19 ξεκίνησε από την Κίνα (αν και δεν συνεχίζεται εκεί κατά κύριο λόγο, αλλά στις χώρες του λεγόμενου «αναπτυγμένου κόσμου») το δεδομένο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία: Όσον αφορά την Ελλάδα, ο χαρακτηρισμός «Χρονιά του Ποντικού» από τους σινικούς ωροσκόπους ταιριάζει «γάντι» στις πολιτικές και ιδίως τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις. Οι συνήθειες του εν λόγω τρωκτικού φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον «μπούσουλα» για την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες που δημιούργησε ο Covid 19, φρόντισε να «ροκανίσει» εργασιακά, δημοκρατικά, περιβαλλοντικά και συνολικά λαϊκά δικαιώματα, ολοκληρώνοντας ένα νομοθετικό έργο τεράστιου όγκου.

Δέκα νομοσχέδια το μήνα

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά …143 είναι τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει η πλειοψηφία των 158 βουλευτών που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία, από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής στις 22 Νοεμβρίου. Κι όλα αυτά σε περίπου 14 μήνες πραγματικού κοινοβουλευτικού χρόνου, αν αφαιρέσει κανείς τις διακοπές λειτουργίας της Βουλής (Πάσχα, Καλοκαίρι, Χριστούγεννα) έτσι ώστε η πρακτική αριθμητική να πιστοποιεί πως ψηφίζονταν 10 νομοσχέδια κάθε μήνα!

Στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθυνθεί στους υπουργούς του λέγοτνας πως «μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ψηφιστεί τουλάχιστον 30 νομοσχέδια», πράγμα το οποίο και έγινε. Στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα μέλη της κυβέρνησης λέγοντας με καμάρι ότι «στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις». Πράγμα που πιστοποιεί πως ο στόχος μίας ταχύτατης νομοθετικής μεταρρύθμισης ήταν δεδομένος εξαρχής για την Νέα Δημοκρατία και η έλευση της πανδημίας του Covid 19 δεν άλλαξε σε τίποτε τον αρχικό σχεδιασμό. Αντίθετα, όπως έδειξαν τα όσα έγιναν στο κοινοβούλιο το 2020 η πανδημία αξιοποιήθηκε ως «ευκαιρία» για να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Ας θυμηθούμε μερικά…

Ενδεικτικά και μόνον αξίζει κανείς να θυμηθεί ορισμένα από πλέον «αιχμηρά» νομοσχέδια που «περάσαν» από την Βουλή το 2020 για να έχει το στίγμα του τι πραγματικά συνέβη:

— Ο Κωστής Χατζηδάκης, ήταν ο υπουργός που πολύ νωρίς φρόντισε να ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος των «τολμηρών μεταρρυθμίσεων» που είχε στο μυαλό με το περίφημο νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε στα τέλη Απριλίου με τον υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώνει κυνικά: «Θέλουμε να μην έρχονται επενδύσεις στη χώρα; Σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να τους υποδέχονται με κόκκινα χάλια, τους επενδυτές, και εμείς, ιδιαίτερα τώρα, που θα έχουμε και το πρόβλημα, με τον κορωνοϊό να καθόμαστε και να «τρενάρουμε» τις υποθέσεις». Έτσι λοιπόν το νομοσχέδιο του άλλαξε εντελώς τις διαδικασίες για τις περιβαλλοντικές άδειες σε περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, φροντίζοντας έτσι ώστε όχι μόνο να εκτελούνται γρήγορα αλλά και οι ελεγκτές των περιβαλλοντικών όρων να είναι …ιδιωτικές εταιρίες που απλά θα εποπτεύονται από τον κρατικό μηχανισμό. Ο Κωστης Χατζηδάκης ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις του με το νομοσχέδιο για την πολεοδομία που ψηφίστηκε από την Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου και κινήθηκε ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.

—Τις «ταχύτητες» του Κ.Χατζηδάκη, στην κυβέρνηση συναγωνίστηκε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας ψήφισε και αυτή δύο νομοσχέδια ολοκληρωτικών αλλαγών τόσο στις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης όσο και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Το πρώτο της νομοθέτημα ψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου. Ένα νομοθέτημα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων αφού ο εκπρόσωποί τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι όταν ζητήθηκε η γνώμη τους στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους δασκάλων και καθηγητών που έκαναν λόγο για σχέδιο οπισθοδρομικής διάλυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με συνεχείς εξετάσεις και στόχο τον περιορισμό των ευκαιριών των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στην μόρφωση. Μεταξύ άλλων – θυμίζουμε- το νομοθέτημα «έφερε» από το παρελθόν και την υποχρέωση αναγραφής της διαγωγής (κοσμία-κοσμιωτάτη κ.λ.π) στα απολυτήρια. Η Νίκη Κεραμέως πάντως έφθασε στο …απόγειο της αντιλαϊκής νομοθέτησης με το νομοθέτημα για την επαγγελματική εκπαίδευση το οποίο προσάρμοσε τα επαγγελματικά λύκεια στις «ανάγκες της αγοράς» ενώ θεσμοθέτησε εκ νέου και βαθύτερα την ανήλικη εργασία που στο νομοσχέδιο αποκαλείται «μαθητεία». Σαφέστατος στόχος της κυβέρνησης το να ξεπεράσει το 30% το ποσοστό των μαθητών που θα κατευθύνεται σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα ήδη από το Γυμνάσιο. Σε αυτό το νομοσχέδιο προστέθηκε την τελευταία στιγμή και η διάταξη για εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με τα κρατικά πανεπιστήμια που υποχρεώνει τα επιμελητήρια να δέχονται ως μέλη τους και τους απόφοιτους των κολεγίων.

— Ειδική θέση στο … «Πάνθεον» των υπουργών που νομοθέτησαν με ακραίο αντιλαϊκό τρόπο οφείλει να αποδοθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Τον υπουργό που εισηγήθηκε το περίφημο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε από την Βουλή τον περασμένο Ιούλιο με την «συνεργασία» της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ (μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής είχε και δύο απώλειες βουλευτών στην σχετική ψηφοφορία αφού διαφώνησαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης). Το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επανέφερε μεταφράζοντας τα στην δημοτική, αυτούσια αποσπάσματα των διατάξεων για διάλυση των διαδηλώσεων την περίοδο της Χούντας. Δίνοντας την δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ να διαλύει οποιαδήποτε συγκέντρωση επιθυμεί εφόσον κρίνει ότι …διαταράσσει την ομαλή ζωή της πόλης. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν χρειάζονται περισσότερες αναφορές αφού την …εφαρμογή του εύκολα την διαπιστώνει κανείς από το όργιο αστυνομικής βίας που καταγράφθηκε φέτος στον εορτασμό της επετείου Πολυτεχνείου και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

— Ο Γιάννης Βρούτσης δεν έχει – ακόμη – φέρει στην Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο του το οποίο θα αντικαταστήσει τον 1264/82, καταργώντας στην πράξη το 8ωρο αλλά και θέτοντας περιορισμούς στην συνδικαλιστική δράση. Η αργοπορία αυτή, ψιθυρίζεται, πως έχει σχέση με τον επικείμενο ανασχηματισμό. Παρόλα αυτά μέσα στο 2020 φρόντισε κυρίως μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου να νομοθετήσει σειρά διατάξεων που με πρόσχημα την πανδημία μετέφεραν στις πλάτες των εργαζομένων την οικονομική κρίση. Ανάμεσά τους η περίφημη διάταξη σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος σε περίπτωση που ασθενήσει από Covid 19 οφείλει να εργάζεται υπερωριακά δίχως να πληρώνεται για 45 ημέρες. Επίσης τις ρυθμίσεις που ουσιαστικά «αφόπλισαν» τις επιθεωρήσεις εργασίας δίνοντας την δυνατότητα στους εργοδότες να καταθέτουν σε μεταγενέστερο χρόνο τις καταστάσεις με τα ωράρια εργασίας και την απασχόληση των εργαζομένων οπότε να είναι ουσιαστικά αδύνατος ο έλεγχος. Στο «πλευρό» του Γιάννη Βρούτση και το υπουργείο Ναυτιλίας που με νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στο 2020 «απάλλαξε» τους εφοπλιστές από υποχρεώσεις σχετικά με την σύνθεση των πληρωμάτων που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτεργατών.

— Στο «πάζλ» των αντιλαϊκών νομοθετημάτων δεν μπορεί παρά να προστεθεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στον Χρήστο Σταϊκούρα ανατέθηκε η …. «τιμή» να φέρει στην Βουλή την περίφημη αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου. Έτσι ώστε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που επλήγησαν την περίοδο των μνημονίων να «παραδοθούν» στις διαθέσεις των περίφημων «Funds». Των εταιριών δηλαδή που έχουν αναλάβει την διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και από τον ερχόμενο Ιούνιο θα μπορούν να εκβιάζουν με δεκάδες τρόπους, μια και στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται η πτώχευση εκτός από των νομικών και των φυσικών προσώπων. Αυτά την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, φρόντισε με νομοθετική διάταξη που πέρασε τους θερινούς μήνες η Εκκλησία να μπορεί να «κανονίζει» τον δικό της δανεισμό με νομικά η φυσικά πρόσωπα με όποιον τρόπο επιθυμεί κατά παράβαση των ισχυόντων διατάξεων περί οικονομικών διακανονισμών.

Το σύνολο των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης το 2020 κινήθηκε στην κατεύθυνση της «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» και της «προσέλκυσης επενδύσεων». Οι φράσεις αυτές ήταν μόνιμες στην επιχειρηματολογία των υπουργών που εισηγήθηκαν τα 143 νομοσχέδια που ψηφιστηκαν και δεν μπορούν να απαριθμηθούν όλα στο παρόν άρθρο.

Ειδική αναφορά όμως μπορεί να γίνει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που φρόντισε να νομοθετήσει ώστε να παρασχεθούν σειρά προνομίων στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών θεσπίζοντας ειδικά φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές. Επίσης θεσμοθέτησε την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ως τον τρόπο διαχείρισης των διαφημιστικών κρατικών δαπανών. Έγινε δηλαδή νόμος του κράτος ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διανομή κονδυλίων της περίφημης «Λίστας Πέτσα» που περιλάμβανε τα διαφημιστικά κονδύλια για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ανάλογα κονδύλια θα διανεμηθούν το 2021 για την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

Σχετικά θέματα

Απόψεις