Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

2019: Οι στρατιωτικές δαπάνες στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών δεκαετιών

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ραγδαία κι ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών το 2019, κυρίως εξαιτίας των..

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ραγδαία κι ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών το 2019, κυρίως εξαιτίας των στρατιωτικών προϋπολογισμών των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, περιγράφεται σε έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν συνολικά σε 1,91 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2019, αυξανόμενες κατά 3,6% από το 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξησή τους από το 2010 ποσοστιαία.

Εκτιμάται ότι πιθανόν φέτος να μειωθούν σημαντικά φέτος, με δεδομένο τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κάτι το οποίο ακόμα μένει να αποδειχθεί. 

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες:  732 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 38% των παγκοσμίων δαπανών. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν ποσό ίσο με αυτό που δαπάνησαν οι επόμενες 10 χώρες της κατάταξης μαζί, αναφέρει το SIPRI.

Οι δαπάνες της Κίνας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, εκτιμάται πως ανήλθαν σε 261 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 14% του συνόλου παγκοσμίως. 

Η Ινδία κατατάσσεται τρίτη, με δαπάνες 71,1 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την έκθεση, στις πέντε πρώτες χώρες της κατάταξης αναλογεί το 62% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία καταγράφηκε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 10%, στα 49,3 δισ. δολάρια.

Στις στρατιωτικές δαπάνες συμπεριλαμβάνονται ποσά για τη μισθοδοσία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού, καθώς και για έρευνα και ανάπτυξη, διευκρινίζει το SIPRI.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις