Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1947 Ιούλιος – Αύγουστος: Πογκρόμ συλλήψεων και κακοποιήσεων – Η Σοβιετική Ένωση ζητά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων – Οι «Καταστατικές Διατάξεις για την Ελεύθερη Ελλάδα»

Διαβάστε όλα τα κείμενα του φακέλου – αφιερώματος του «Ημεροδρόμου» «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο» ΕΔΩ ΙΟΥΛΙΟΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ 2 Ανακοινώνεται ο..

Διαβάστε όλα τα κείμενα του φακέλου – αφιερώματος του «Ημεροδρόμου» «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο» ΕΔΩ

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

2 Ανακοινώνεται ο θάνατος  σε μάχη με χωροφύλακες και μάυδες στον Ψηλορείτη του αρχηγού του ΔΣΕ στην Κρήτη Γιάννη Ποδιά. Ο χαμός του είναι η αρχή του τέλους για το αντάρτικο στην Κρήτη.

9 Το ΕΑΜ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συνεννόηση- Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται χιλιάδες  μέλη  του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε όλη τη χώρα.

14 Φθάνει στην Αθήνα ο Ντουάιτ Γκρίζγουολντ επικεφαλής της Αμερικανικής Αποστολής  Βοήθειας προς την Ελλάδα  (AMAG), για τη διαχείριση των κονδυλίων του σχεδίου Μάρσαλ.

Ο Ντουάιτ Γκριζγουολντ

16 Αρχίζει τις εκπομπές του από τα Βελιγράδι ο ραδιοσταθμός  του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

19 Φτάνει στην Ελλάδα και ο αμερικανός στρατηγός Ουίλιαμ Λίβσει επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου στρατιωτικών  (USAGG) με αποστολή την εδραίωση της «εσωτερικής ασφάλειας» μέσα σ’ ένα χρόνο.

29 Σοβιετικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου συζητείται το ελληνικό ζήτημα  (αμερικανική πρόταση για εγκατάσταση διεθνούς επιτροπής στα σύνορα). Ο σοβιετικός αντιπρόσωπος Αντρέι Γκρομύκο ζητάει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Ελλάδα.

ΔΙΕΘΝΗ

2 H Σοβιετική Ένωση απορρίπτει το Σχέδιο Μάρσαλ.

9 Στην Κύπρο ο νέος βρετανός κυβερνήτης ανακοινώνει τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Συνέλευσης. Οι κύπριοι την απορρίπτουν και ζητούν και πάλι την Ένωση με την Ελλάδα.

12 Εκπρόσωποι 12 ευρωπαϊκών χωρών που αποδέχονται το Σχέδιο Μάρσαλ συναντώνται στο Παρίσι.

26 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Λεόντιος, μετά από παραμονή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο μόλις 37 ημερών. Είχε εκλεγεί με την υποστήριξη της Αριστεράς.

28 Διαλύεται το Αγροτικό Κόμμα Ρουμανίας.

  

Ο θάνατος του Ποδιά

Δυο μαρτυρίες ανταρτών για το τραγικό τέλος του Γιάννη Ποδιά (από το «Ριζοσπάστη» στις 10.9.2006 και 6.7.2008):

Η πρώτη: «Στις 28 του Ιούνη, το πρωί, δώσαμε την πρώτη μάχη νοτιοδυτικά της Νίδας, στη θέση Πόρος της Μηλιάς. Στη συνέχεια αποχωρήσαμε και κάναμε στάση στο Λοχριανό Πηγάδι, όπου φάγαμε και ήπιαμε νερό.

Την επομένη δεχτήκαμε επίθεση στη θέση Κουρουπητό. Πολεμούσαμε όλη μέρα στον ήλιο, διψασμένοι και πεινασμένοι, αλλά με θάρρος και περηφάνια. Το βράδυ της ίδιας μέρας ξεκινήσαμε, για να βγούμε από τον σφιχτό κλοιό.

Στην πορεία πέσαμε σε ενέδρα, που μας εμπόδισε να προχωρήσουμε συνταγμένοι για τον καθορισμένο τόπο. Ενα τμήμα της ομάδας, στον Αγκαβανόλακκο, βρέθηκε με τον Ποδιά. Για να προφυλαχθούν, βγήκαν επάνω σε δέντρα και από κει, όταν έγιναν αντιληπτοί, πολέμησαν ενάντια στους παρακρατικούς. Σε αυτή τη σύγκρουση έπεσαν όλοι, γύρω στους εννέα με δέκα, μαζί και ο Ποδιάς.

Ο Γιάννης Ποδιάς επικεφαλής του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη.

Σαν κανίβαλοι συναγωνίζονταν γύρω από το πτώμα του Ποδιά οι ομάδες των παρακρατικών, ποιος θα πάρει το κομμένο του κεφάλι. Στο τέλος το πήραν οι Μπαντουβάδες, το κάρφωσαν σε πάσσαλο και το μετέφεραν, πανηγυρίζοντας, στο Ηράκλειο».

Ομάδα μαχητών του ΔΣΕ στην

Η δεύτερη: «Λοιπόν, μόλις έπεσε ο Ποδιάς από το δέντρο, αλλά μετά που είχε πεθάνει, τρέξανε οι ΜΑΫδες του Μπαντουβά με τα μαχαίρια, άλλοι με τα χαντζάρια που βαστούσανε και τον Ποδιά τον εκάμανε κομμάτια. Να κόψουνε το χέρι του γιατί από μια απόπειρα δολοφονίας είχε τραυματιστεί στο χέρι και ήτονε σημαδιακός και θέλανε να το πάρουνε για δείγμα, για επιβεβαίωση και το κεφάλι. Βρίζανε «αχ το βούργαρο, τον άτιμο κι ατίμασε την πατρίδα», όπως κάνουν οι κανίβαλοι έκαναν κι αυτοί… Μέχρι που επήρανε το κεφάλι και το χέρι και φύγανε».

Ο Μανώλης Μπαντουβάς με πρωτοπαλλήκαρά του μπροστά στους «στάβλους του Μπαντουβά», όπου δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν αντάρτες και αριστεροί πολίτες της Κρήτης, και γι’ αυτό αποκλήθηκαν και η «Μακρόνησος της Κρήτης». Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 2005 από το Δήμο Ηρακλείου.

 

 

«Να μας ειδοποιήσετε αν ακούτε στην απιδιά»

Την  Τετάρτη 16  Ιουλίου στις 7 το πρωί στα βραχέα κύματα ακούγεται για πρώτη φορά ο ραδιοσταθμός του ΔΣΕ. Στην πρώτη μετάδοση ακούγεται η διακήρυξη του ΔΣΕ γραμμένη από το Νίκο Ζαχαριάδη:

«Ποτέ δε θελήσαμε τίποτε παραπάνω απ’ αυτά που εκφράζονται και που πραγματοποιούνται με τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την περισυλλογή και ανοικοδόμηση, όταν είναι εξασφαλισμένη η εθνική ανεξαρτησία και η ειρήνη. Το ζήτημα που μπαίνει σήμερα είναι: θα υπάρξει ή δε θα υπάρξει Ελλάδα. Αυτό το δίλημμα βάζει σήμερα η ιστορία και η ζωή μπροστά στον κάθε έλληνα, μπροστά στον καθένα που ζει στον τόπο μας. Και μπροστά στον καθένα μας ανοίγονται έτσι δύο δρόμοι: ο ένας λέγεται Εθνική τιμή. Ο άλλος φέρνει στην εθνική προδοσία. Δισταγμός και ταλάντευση σήμερα δεν επιτρέπεται γιατί βοηθούν την εθνική καταισχύνη και φέρνουν στον εθνικό εξευτελισμό»

Ο Πέτρος Ρούσος μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και πολιτικός καθοδηγητής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» (αριστερά) με τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Βασίλη Μπαρτζιώτα.

Από σημείωμα του Πέτρου Ρούσου με τίτλο « Φωνή του λαού σφυροκόπος της νίκης του (Στα πέντε χρόνια του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα») στο περιοδικό «Νέος Κόσμος», Γενάρης 1952, αρ. 1 ( Από το βιβλίο της Βάσως Ψιμούλη « ‘‘Ελεύθερη Ελλάδα’’  –   ‘‘Η Φωνή της Αλήθειας’’- Ο παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ, Αρχείο 1947-1948», σ.13, εκδόσεις Θεμέλιο).

Ο Γιώργης Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης) μέλος της συντακτικής επιτροπής και εκφωνητής του σταθμού.

Συνεχής ήταν η αγωνία της Ηγεσίας του ΚΚΕ για το αν ακούγεται ο σταθμός και ποια ήταν η εντύπωση από τις εκπομπές του. Είναι χαρακτηριστικό το ραδιοτηλεγράφημα που στάλθηκε στο Μάρκο Βαφειάδη στις 21 Ιουλίου: « Να μας ειδοποιήσετε αμέσως αν ακούτε στην απιδιά (σ.σ. Αθήνα) και αλλού το ψήλωμά μας (σ.σ. ραδιοφωνικό σταθμό) και ποια είναι η εντύπωση η δική σας και του κόσμου. Επίσης πως το δέχθηκε η αντίδραση».

ΑΣΚΙ, Αρχείο ΚΚΕ, Κ.146, φ 7/33/189 και κ. 147, φ/7/34/94. ( Από το βιβλίο της Βάσως Ψιμούλη « ‘‘Ελεύθερη Ελλάδα’’  –   ‘‘Η Φωνή της Αλήθειας’’- Ο παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ, Αρχείο 1947-1948», σ.13, εκδόσεις Θεμέλιο).

 

«Ολοκληρώνουν ανοιχτά και απροκάλυπτα το φασισμό»

 Από  διακήρυξη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

« Σ’ όλο τον εργαζόμενο λαό

Έλληνες και Ελληνίδες,

Η χώρα μας ξαναζεί πάλι τη φασιστική τυραννία όπως στην περίοδο της 4ης Αυγούστου και της χιτλερικής κατοχής. Το νεοφασιστικό καθεστώς, που θεμελίωσε μεταπολεμικά στον τόπο η αγγλική κατοχή και το στηρίζει σήμερα η αμερικανική επέμβαση, ολοκληρώνει την πορεία του. Τις τελευταίες βδομάδες τσαλαπατήθηκαν και τα τελευταία πια κουρέλια της δυτικοευρωπαϊκής δημοκρατίας. Με τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις σ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα – Πειραιά, με τη δίωξη της ηγεσίας της δημοκρατικής Αριστεράς, με την ουσιαστική πια θέση εκτός νόμου των κομμουνιστικών και εαμικών οργανώσεων και στην πρωτεύουσα- στην επαρχία αυτό είχε γίνει από πολύ πριν- οι μοναρχοφασίστες και οι ξένοι υποστηριχτές τους πέταξαν πια το «δημοκρατικό» τους προσωπείο. Σπάσανε και τη βιτρίνα της πρωτεύουσας. Ολοκληρώνουν ανοιχτά και απροκάλυπτα το φασισμό. Η «ντε γιούρε» θέση εκτός νόμου του ΚΚΕ δεν θα έχει πια παρά τυπική σημασία. Θα καθιερώσει τυπικά κάτι που στην ουσία γίνεται τώρα σ’ όλες τις περιοχές της χώρας, που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Μετά τη σύλληψη η μεταγωγή στις φυλακές με τα φορτηγά του στρατού.

Η κυβέρνηση των ξενόδουλων ανδρεικέλων, για να δικαιολογήσει το ανοιχτό φασιστικό πραξικόπημά της, μεταχειρίστηκε τα γνωστά και ξεφτισμένα τεχνάσματα του χιτλερισμού. Με την έγκριση και υπόδειξη των Αμερικανών χαλκεύθηκαν απ’ τους χιτλερικούς επιγόνους  «ανακαλύψεις συνομωσιών», «ανακαλύψεις όπλων και ασυρμάτων», εμπρησμοί αλά Ράιχσταγκ, εχθρικές εισβολές, ομαδικές δολοφονίες κλπ., για να εξαπολύσουν τον πρωτοφανή αυτό διωγμό των τελευταίων ημερών ενάντια στον δημοκρατικό λαό, το ΚΚΕ και την ηγεσία του…».

«Ριζοσπάστης» 27.7.1947.

 

«Προσπάθεια προς αποσύνθεσιν της Ελλάδος»

 Από το κύριο άρθρο στο «Ελληνικόν Αίμα» για το σοβιετικό βέτο:

«… Ειδικώτερα δια την εφημερίδα αυτήν, ας μας επιτραπή να το υπενθυμίσωμεν, το Σοβιετικό «βέτο» δεν απετέλεσεν έκπληξιν. Χωρίς να το ευχόμεθα διότι πάντοτε υπάρχει η ελπίς και ο πόθος του ειρηνικού βίου- δια την «διηνεκή ή την μακράν ειρήνην» μάχονται κάθε τόσον οι λαοί και κάποιαν «καλλιτέραν αύριον» ατενίζουν μέσα εις το βουητό της μάχης- εν τούτοις, η ορθή σκέψις και η ακριβής γνώσις μας επέβαλλον να το περιμένωμεν. Το «βέτο», άλλως τε, είχε τεθή έτσι ή αλλοιώς, και πριν προβληθή δια του στόματος του κ. Γκρομύκο είχε καταστή πραγματικότης. Αυτό που ετόνιζεν εις το τελευταίο γράμμα του προς τους «Τάιμς» του Λονδίνου ο λόρδος Βάνσιτταρτ, ότι υπό των Σλαύων: «καταβάλλεται επίμονος προσπάθεια προς αποσύνθεσιν της Ελλάδος» και «προς εξαναγκασμόν αυτής όπως εισέλθη εις τον κομμουνιστικόν συνασπισμόν», δεν επρόκειτο να παύση υφιστάμενον, ως σκοπός, από της μιάς στιγμής εις την άλλην. Αν τούτο συνέβαινε, θα εσήμαινεν, ότι η Ρωσία επεθύμει να επιστρέψη μόνη της εις τον Προύθον- τα κατεχόμενα Βαλκάνια θα απηλευθερούντο και ημείς θα εμέναμεν ήσυχοι. (Η Ελλάς, θα ήτο ο μεταπολεμικός παράδεισος). Αλλ’ η Σοβιετική Ένωσις , δεν προτίθεται, προς το παρόν, να πάρη τον δρόμον του γυρισμού. Κάθε άλλο, μάλιστα. Τώρα δοκιμάζει την αντοχήν των άλλων, δοκιμάζει και την ιδικήν της αντοχήν. Ποιος θα κρατήση περισσότερον και ως πού θα κρατήση…».

«Ελληνικόν Αίμα» 31.7.1947

 

« Η Α.Μ. η Βασίλισσα Φρειδερίκη εγκαινίασε χθες εις Θεσσαλονίκην την πρώτην Παιδόπολιν»

« … Ακολούθως η Α.Μ. κηρύττουσα την έναρξιν λειτουργία της Παιδουπόλεως, εξεφώνησεν από χειρογράφου, τον κάτωθι εμπνευσμένον λόγον:

« Η σημερινή ημέρα είναι από τις ευτυχισμένες της ζωής μου. Φέρνω σήμερον εις τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος ένα μήνυμα αγάπης και αφοσιώσεως και αφοσιώσεως και εμπιστοσύνης από τους κατοίκους Αθηνών.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, αξιωματικών, μητροπολιτών και φιλανθρώπων κυριών σε Παιδούπολη.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι κάτοικοι των Αθηνών και της λοιπής Ελλάδος είναι με όλην την ψυχήν τους κοντά σας, εις τον σκληρόν αγώνα που δίδετε σήμερον ως πρόμαχοι της Φυλής μας. Ξέρουν καλά τας ταλαιπωρίας σας, είναι γεμάτοι θαυμασμόν δια το ακαταμάχητον σθένος σας και η καρδιά τους κτυπά για σας. Κάθε πλήγμα που δέχεσθε σεις είναι πλήγμα εις την ψυχήν όλων των Ελλήνων. Προ τριών εβδομάδων  εκάλεσα τους Έλληνας και κυρίως τους Αθηναίους να ανοίξουν έρανον δια να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας της Βορείου Ελλάδος. Οι πτωχοί έτρεξαν από τους πρώτους μαζί με τους πλουσίους να προσφέρουν εις τον έρανόν μου.   Και αυτό που έδωσαν το εστερήθησαν αυτοί και τα παιδιά τους και το εστερήθησαν με χαρά (…).

Ονομάζω την Παιδούπολιν αυτήν «Αγίαν Ειρήνην» γιατί όλοι επιθυμούμε και ευχόμεθα να επανέλθη η ειρήνη εις τον τόπον μας. Επί πλέον ένα από τα παιδιά μου λέγεται Ειρήνη  και όπως αγαπώ το παιδί μου αγαπώ όλα τα παιδιά της Ελλάδος…».

«Ελληνικόν Αίμα», 31.7.1947.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

 2-6 Διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσώπων του ΕΑΜ και του Κόμματος των Φιλελευθέρων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

9 Συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στην Πολιτική Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο σοβιετικός αντιπρόσωπος Βισίνσκι δηλώνει πως η ΕΣΣΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα βαλκανική επιτροπή και σημειώνει: «Σήμερα η Ελλάδα δεν ανήκει στον εαυτό της. Η αυτοτέλειά της καταργήθηκε από τους ξένους συμβούλους».

10 Στο «Δελτίο Πράξεων και αποφάσεων του Γενικού Αρχηγείου του  ΔΣΕ» δημοσιεύονται οι «Καταστατικές Διατάξεις για την Ελεύθερη Ελλάδα» ή αλλιώς το Σύνταγμα για περιοχές που ήλεγχε ο Δημοκρατικός Στρατός.

16- 17 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στη Σιάτιστα και στη Νάουσα.

22-23 Κυβερνητική κρίση. Παραιτούνται από την κυβέρνηση του Δ. Μάξιμου οι Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελλόπουλος και Σοφ. Βενιζέλος. Ακολουθεί η παραίτηση του Δ. Μάξιμου.

29 Σχηματίζεται δεκαμελής «μονόπλευρη» κυβέρνηση υπό τον Κ. Τσαλδάρη.

30 Φθάνει στην Αθήνα ο έκτακτος απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης Λόυ Χέντερσον.

ΔΙΕΘΝΗ

2 Ο Τίτο και ο Δημητρώφ υπογράφουν στο Μπλεντ συμφωνία συνεργασίας Γιουγκοσλαβίας –Βουλγαρίας.

Τίτο και Δημητρώφ

14 Μετά από 163χρόνια τερματίζεται η βρετανική κυριαρχία στην Ινδία. Είχε προηγηθεί η απόφαση για τη δημιουργία δύο νέων κρατών της  Ινδίας και του Πακιστάν.

Οι ηγέτες της Ινδίας Νεχρού και του Πακιστάν Τζιννάχ.

 

Oι «Καταστατικές Διατάξεις της Ελεύθερης Ελλάδας»

 

« Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας.

Έχοντας υπόψη πως δημιουργήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας οι συνθήκες για να οργανωθεί η λαϊκή εξουσία πάνω σε λαϊκές δημοκρατικές βάσεις και πως επιβάλλεται πριν απ’ όλα να διακηρυχθούν τα βασικά δικαιώματα, ελευθερίες και καθήκοντα του αγωνιζόμενου λαού και έχοντας την ευθύνη της κεντρικής εξουσίας ως που να δημιουργηθεί η προσωρινή Κυβέρνηση της ελεύθερης και Δημοκρατικής Ελλάδας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Άρθρο1. Η Ελλάδα είναι χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη και Δημοκρατική.

Άρθρο 2. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Δημοκρατία. Ο Παύλος και η δυναστεία των Γλύξμπουργκ θεωρείται έκπτωτος, γιατί το Δημοψήφισμα που τους παλινόρθωσε ήταν νόθο και άκυρο. Ο ελληνικός  λαός θ’ αποφανθεί ελεύθερα  για το οριστικό πολίτευμα της Ελλάδας.

Άρθρο 3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν για το λαό και ασκούνται από το λαό.

Άρθρο 4. Όλοι οι Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, είναι ίσοι και έχουν ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα.  Οι εθνικές μειονότητες έχουν ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα και έχουν πλήρη δικαιώματα να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τον εθνικό τους πολιτισμό, γλώσσα, θρησκεία, εκπαίδευση κλπ.

Άρθρο 5. Στην ελεύθερη  Δημοκρατική Ελλάδα, θεωρείται σαν έγκλημα κατά του λαού και τιμωρείται σαν τέτοιο  κάθε ενέργεια που αποβλέπει στο να διωχθούν πρόσωπα ή ομάδες προσώπων για τη φυλή τους, τη θρησκεία τους, την εθνικότητά τους ή για τις δημοκρατικές τους πεποιθήσεις, Διώκεται σαν εγκληματική κάθε φασιστική θεωρία, οργάνωση και δράση.

Άρθρο 6. Οι λαϊκές ελευθερίες  είναι ιερές και απαραβίαστες.

Άρθρο 7.  Το άτομο και ο λαός υπερασπίζονται τα δημοκρατικά τους δικαιώματα ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη ή αντιλαϊκή επιβουλή.

Άρθρο 8. Η εργασία είναι βασική κοινωνική λειτουργία και δημιουργεί   δικαίωμα για την απόλαυση όλων των αγαθών της ζωής.

Άρθρο 9. Πρωταρχικός σκοπός και γνώμονας για την άσκηση όλων των εξουσιών  είναι ο αγώνας για την υπεράσπιση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της χώρας, για την απελευθέρωση όλης της πατρίδας από τους ξένους και τους ντόπιους πράχτορές τους και η κατοχύρωση της ακεραιότητας της χώρας. Καθήκον του κάθε πολίτη είναι να συμμετέχει στον αγώνα αυτόν, να υπερασπίζεται τις λαϊκές ελευθερίες, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της πατρίδας.

Άρθρο10. Ο Δημοκρατικός Στρατός  είναι το ένοπλο τμήμα του Λαού, που μάχεται για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Ελλάδας και για τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Άρθρο 11. Η λαϊκή εξουσία δέχεται  και ενθαρρύνει κάθε  συνεργασία και βοήθεια από το ξένο κεφάλαιο ή από διεθνείς οργανισμούς που θα συντελεί στην προώθηση της ελληνικής οικονομίας  και θα στηρίζεται στην αρχή της ισοτιμίας.  

Δεν αναγνωρίζει, όμως,  και καταργεί κάθε προνόμιο ή  δικαίωμα που έχει παραχωρηθεί σε ξένους, άτομα, εταιρείες ή κράτη ασυμβίβαστα με την έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Συμβάσεις κρατικές και προνόμια που παραχωρήθηκαν σε ξένους και που είναι ασυμβίβαστα με το λαϊκό και εθνικό συμφέρον δεν αναγνωρίζονται από τη λαϊκή εξουσία.

Άρθρο 12. Ως που να σχηματισθεί η προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελλάδας, η κεντρική εξουσία ασκείται από το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού. Το Γενικό Αρχηγείο με πράξεις του παίρνει όλα τα αναγκαία νομοθετικά, κυβερνητικά και εκτελεστικά μέτρα.

Όλες οι πράξεις του Γενικού Αρχηγείου θα υποβληθούν στην έγκριση της λαϊκής Εθνοσυνέλευσης μόλις αυτή συγκληθεί.

10 Αυγούστου 1947

Για το Αρχηγείο του Δημοκρ. Στρατού της Ελλάδας

Στρατηγός ΜΑΡΚΟΣ»

Από το «Δελτίο Πράξεων και αποφάσεων του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ».

 

« Είναι Βούλγαροι στην ψυχή και στο νουν»

« Όχι δεν είναι Έλληνες. Οι ελληνόφωνοι σφαγείς της Ελλάδος είναι Βούλγαροι στην ψυχή και στο νουν (…) Βούλγαροι στας χαρακτηριστικότατες πράξεις, Βούλγαροι στους σκοπούς, οι Λαϊκοί Δημοκρατικοί Αγωνιστές δεν είναι Έλληνες και δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Η Ιστορία, η επιστήμη, η ίδια η δική τους συμπεριφορά τους κατατάσσει στη βουλγαρική φυλή της οποίας διαλεχτό κομμάτι αποτελούν (…) Δεν είναι Έλληνες είναι Βούλγαροι, εχθροί της Ελλάδος, δολοφόνοι των παιδιών της , καταστροφείς των χωριών της, άρπαγες της περιουσίας τους».

«Μακεδονικός Φρουρός» 10.8.1947, από το βιβλίο του Βασίλη Κ. Γούναρη «Εγνωσμένων Κοινωνικών Φρονημάτων», σ. 63, εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 2002.

 

Κυβέρνηση « διεφθαρμένη και ανίκανη»

Από το Πολιτικό Ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη:

« Σάββατο, 23 Αυγούστου

Παραίτηση της Κυβερνήσεως Μαξίμου, αφού διεφώνησαν Βενιζέλος, Κανελλόπουλος, Παπανδρέου. Ο Βασιλεύς αφού συνεβουλεύθη, καθώς είπε στον Σοφούλη, Μάξιμο, Θεοτόκη και Πιπινέλη, ανέθεσε την εντολή στον Τσαλδάρη. Άγγλοι και Αμερικάνοι υπέρ κυβερνήσεως με ευρύτερη βάση από την παραιτηθείσα.

Τρίτη, 26 Αυγούστου

Εξακολουθεί η κυβερνητική κρίση. Ο Σοφούλης γυρεύει σχεδόν όλα. Ο Τσαλδάρης προσπαθεί να πάρει εντολή για να σχηματίσει δική του κυβέρνηση, που δε θα υπεστήριζε μήτε ο Γονατάς, και που θεωρεί «εθνικά ολέθρια» και η Εστία ακόμη. Οι Αμερικάνοι προσπαθούν να διευρύνουν όσο μπορούν. (…)

Πέμπτη,28 Αυγούστου

Η κρίση δε μοιάζει να τελειώνει. Ο Τσαλδάρης λιγότερο υποχωρητικός απέναντι στον  Βενιζέλο και Κανελλόπουλο, παρά απέναντι στον Σοφούλη, προσπαθεί να τους κουράσει παζαρεύοντας όλη τη μέρα σήμερα μαζί τους. Δε σκέπτεται τίποτε άλλο παρά το κόμμα, και αδιαφορεί για όλες τις συστάσεις (του έγιναν πολύ έντονες από τον Griswold) των Αμερικάνων (σ.σ. ο Griswold ήταν επικεφαλής της Αμερικανικής Αποστολής Βοήθειας στην Ελλάδα- AMAG). H Eστία χωρίς να λογαριάσω την Καθημερινή τον χτυπάει όλες αυτές τις μέρες- τώρα…

Η «Ελευθερία» και ο «Ριζοσπάστης» στις 30.8.1947 για τον σχηματισμό της μονοκομματικής κυβέρνησης υπό τον Κ. Τσαλδάρη.

Παρασκευή, 29 Αυγούστου

Οι εφημερίδες, πρωί, δίνουν την είδηση πως έρχεται έκτακτός απεσταλμένος του State Department o Loy Henderson, για να μελετήσει την κατάσταση (και τις διαφωνίες Mac Veagh- Griswold). ( σ.σ.  Mac Veagh αμερικανός πρεσβευτής).

Σάββατο, 30 Αυγούστου

Χτες βράδυ στις 11.15΄-βιαστικά- ορκίστηκε μονόπλευρη κυβέρνηση Τσαλδάρη: συμμετέχουν Μαυρομιχάλης  (Εσωτερικών και προσωρινώς Ναυτικών) και Α. Σακελλαρίου ( Εφοδιασμός και προσωρινώς Παιδείας). Την χτυπούν όλοι (και Εστία) εκτός από καθαρά Λαϊκές εφημερίδες. Ο αμερικανικός τύπος, όπως τον έδειχνε το Δελτίο του U.S.I.S. (σ.σ.Aμερικανική Υπηρεσία Ειδήσεων), δεν έπαυε να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση που έπεσε corrupt and inefficient ( σ.σ. Διεφθαρμένη και ανίκανη).

Χτες η Ρωσία κύρωσε τις Συνθήκες Ειρήνης, Ιταλίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Φιλανδίας.

Έφθασε το πρωί ο Loy Henderson».

Γιώργος Σεφέρης «Πολιτικό Ημερολόγιο Β΄ 1945-1947,1949,1952», σ. 121-122, εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 1985.

Αύριο: Kρίση στα καύσιμα-Σταματούν να λειτουργούν βιομηχανίες-Ο Σοφούλης πρωθυπουργός- 3η Ολομέλεια Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, «Σχέδιο Λίμνες»-Γκρομύκο στον ΟΗΕ: «φασιστική η κυβέρνηση των Αθηνών»-Απαγόρευση κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και της «Ελεύθερης Ελλάδας»

Απόψεις