Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

14 όμηροι από τη Γάζα και 42 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από ισραηλινές φυλακές αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα

Η απελευθέρωση 14 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, ταυτόχρονα με την απελευθέρωση 42 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που..

Η απελευθέρωση 14 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, ταυτόχρονα με την απελευθέρωση 42 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές προβλέπεται σήμερα, δεύτερη μέρα εφαρμογής της εύθραυστης συμφωνίας για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και για ανταλλαγή κρατουμένων.

Η Αίγυπτος έλαβε από τη Χαμάς λίστα των 14 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα, δήλωσαν πηγές ασφαλείας σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters».

Σύμφωνα δε με την Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων, οι ισραηλινές αρχές ειδοποίησαν ότι θα απελευθερωθούν σήμερα 18 Παλαιστίνιες γυναίκες και 24 ανήλικοι.

Η απελευθέρωση θα γίνει μέσω της φυλακής Οφερ, έξω από τη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η ώρα που θα λάβει χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή επέστρεψαν στα σπίτια τους 39 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, ενώ απελευθερώθηκαν 24 όμηροι από τη Γάζα: 13 πολίτες του Ισραήλ, 10 της Ταϊλάνδης και 1 των Φιλιππίνων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη εκτυλίχθηκαν σκηνές αγαλλίασης, όταν επέστρεψαν αποφυλακισθέντες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι από το Ισραήλ, όπως στην Μπεϊτούνια, και βορειότερα, στον καταυλισμό προσφύγων της Νάμπλους. Με συνθήματα, κάτω από πυροτεχνήματα, μέσα σε μια θάλασσα από σημαίες της Παλαιστίνης και παλαιστινιακών οργανώσεων, αποφυλακισμένοι αγκάλιαζαν τις οικογένειές τους.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν οποιονδήποτε εορτασμό.

Σε ξεχωριστούς χώρους μέσα στα νοσοκομεία του Ισραήλ που είχαν οριστεί από την κυβέρνηση υποδέχθηκαν τους απελευθερωμένους ομήρους, που κρατούνταν στη Γάζα, οι οικογένειές τους και συγγενείς τους.

Το Schneider Medical Center στην Petah Tikva ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα παιδιά και οι τέσσερις γυναίκες που περιθάλπει μετά την απελευθέρωσή τους είναι «σε καλή κατάσταση». Οπως ανέφερε, δέχονται φροντίδα «από ιατρικές, κοινωνικές και ψυχολογικές ομάδες».

Καταγγελίες για παραβιάσεις της συμφωνίας από το Ισραήλ

 
Πηγή: Associated Press

Μετά από εφτά βδομάδες σφοδρού σφυροκοπήματος της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό, από τη χτεσινή έναρξη της εκεχειρίας έχουν διακοπεί οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι πολεμικές συγκρούσεις, ωστόσο ο κατοχικός ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων που επιχειρούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σκοτώνοντας δύο αμάχους και τραυματίζοντας άλλους.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Taher al-Nunu, δήλωσε το Σάββατο στο «Al Jazeera» ότι «υπάρχουν πολλές παραβιάσεις της συμφωνίας από την πλευρά του Ισραήλ», ενώ σημείωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από διαμεσολαβητές και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για νέες συμφωνίες».

«Εάν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί να παράσχει βοήθεια στη Βόρεια Γάζα, απειλεί ολόκληρη τη συμφωνία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ παραβίασε επίσης τη συμφωνία βάζοντας στρατιώτες να ανοίξουν πυρ σε διάφορα σημεία, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο δύο ανθρώπων».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανακοίνωσε ότι παρέλαβε χθες 196 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Από αυτά, 12 περιλαμβάνουν ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, ενώ τα υπόλοιπα έχουν τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Αργότερα, η PRCS ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ένα κομβόι 61 φορτηγών με βοήθεια στην πόλη την Γάζας και το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τις 7 Οκτώβρη περίπου 500 φορτηγά με εμπορεύματα έμπαιναν καθημερινά στη Γάζα.

Σήμερα, στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του Κατάρ έφτασε στο Ισραήλ, για να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία της εκεχειρίας και της ανταλλαγής κρατουμένων εξελίσσεται ομαλά.

Διπλωμάτης δήλωσε ότι «μέρος της ομάδας αποστολής του Κατάρ έφτασε για μια επίσκεψη που έχει σχεδιαστεί για να συντονίσει τα μέρη στο πεδίο και τους ομολόγους τους στην Ντόχα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά και να συζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εν εξελίξει συμφωνία». (από 902)

Σχετικά θέματα

Απόψεις